S&P 500 ve Nasdaq vadeli işlemleri satış dalgasına teslim oldu

Asya borsaları yeni haftaya sert satışlarla başlarken Nasdaq vadeli işlemleri %3,6, S&P 500 vadeli işlemleri %1,7 düştü.

ABD borsa vadeli işlemleri, Wall Street'te Nasdaq'ın düzeltme bölgesine düştüğü dalgalı bir haftanın ardından Pazar günü geç saatlerde düştü.

Dow Jones Endüstriyel Ortalama vadeli işlemleri %0,7 düşerken, S&P 500 vadeli işlemleri %1,4 ve Nasdaq-100 vadeli işlemleri %2,4 geriledi. Her biri Pazar günü geç saatlerde seansın en düşük seviyelerinden biraz yükselmişti.

Ham petrol vadeli işlemleri, Orta Doğu'da tırmanan savaş seslerine ilişkin artan endişeler nedeniyle hafif yükseldi. Kripto para birimleri, Cuma günü 65.000 $'ı aştıktan sonra %8 gerileyerek 55.000 $ seviyesinin altına inen bitcoin öncülüğünde düşerken, ethereum 15'ten fazla düştü.

Bu arada, Japonya Nikkei 225 küresel piyasaların son ABD ekonomik verileri ve Wall Street'in kayıplarıyla sarsılmasıyla geçen hafta kaldığı yerden devam ederek %5 düştü.

ABD hisse senetleri, beklenenden daha düşük gelen istihdam raporunun ekonomik büyümeye ilişkin endişeleri artırması ve Fed'in Çarşamba günü Eylül toplantısında faiz oranlarını indirebileceğine dair sinyal vermesinin ardından Cuma günü düştü. Ancak yatırımcılar, resesyon riski arttıkça indirimlerin çok geç gelebileceğinden korkuyor.

FactSet verilerine göre, S&P 500 Nisan ayından bu yana en kötü haftasını geçirerek %2,1 düşerken, üç büyük endeks de geçen hafta sert kayıplar yaşadı. Dow haftalık bazda %2,1 düşerken, Nasdaq haftalık %3,4'lük bir düşüş kaydetti.

Dow Jones Market Data'ya göre Nasdaq Cuma gününü, 10 Temmuz'daki 18.647,45'lik rekor kapanışına kıyasla %10 düşüşle kapattı ve yakın zamandaki en yüksek seviyesinden en az %10'luk bir düşüş olarak tanımlanan düzeltme bölgesine girdi.

Warren Buffett'ın Berkshire Hathaway'inin Cumartesi günü Apple Inc. hisselerini son çeyrekte yaklaşık %50 oranında azalttığını açıklamasının ardından yatırımcılar Pazartesi günü teknoloji hisselerinin daha da düşmesine hazırlanıyor olabilir.