S&P 500'da dalgalanma artabilir, yatırımcıların beklentisi neden değişti?

New York Borsasında Yatırımcılar ABD İstihdam Verileri Sonrasında S&P 500'de Dalgalanma Bekliyor

New York borsasında yatırımcılar, Cuma günü açıklanacak ABD istihdam raporunun ardından Federal Rezerv'in Kasım ayında faiz oranlarını ne kadar düşüreceğine dair ipuçları ararken, piyasada daha fazla dalgalanma yaşanmasına hazırlanıyor.

Citigroup ABD hisse senedi strateji başkanı Stuart Kaiser, Bloomberg'e yaptığı açıklamada opsiyon piyasasının, Cuma günü açıklanacak olan ABD istihdam verileri sonrasında S&P 500 Endeksi'nin her iki yönde de %1 civarında hareket edeceğini öngördüğünü belirtti. Bu senaryo gerçekleşirse, son iki istihdam raporuna benzer bir eğilim gösterilecek ve bu hareket iki haftanın en büyük piyasa dalgalanması olacak.

Yatırımcılar, ABD'deki işe alım sürecinin Ağustos ayında beklentilerin gerisinde kalmasının ardından işgücü piyasasının daha da zayıflayıp zayıflamadığını öğrenmek için merakla Cuma günü saat 08:30'da açıklanacak istihdam verilerine odaklanmış durumda. Ayrıca, önceki iki ayın istihdam rakamları için aşağı yönlü revizyonlar yapılması bekleniyor.

Bloomberg'in ekonomistler ile yaptığı ankete göre, dünyanın en büyük ekonomisinde istihdam artışının 150.000 olması bekleniyor. Bu, Ağustos ayındaki artışa yakın bir rakam olacak ve üç aylık ortalama istihdam artışını 2019 ortasından bu yana en zayıf seviyeye taşıyacak. İşsizlik oranının %4,2 seviyesinde sabit kalacağı, ortalama saatlik kazançların ise yıllık bazda %3,8 artacağı tahmin ediliyor.

ABD Merkez Bankası (Fed) artık odak noktasını enflasyonu kontrol altına almaktan ekonomik büyümeyi dengelemeye kaydırdığı için, istihdam verileri piyasa için tüketici fiyatlarından daha önemli bir gösterge haline geldi. Bu nedenle, faiz indirimlerinin boyutu ve hızını tahmin ederken bu veriler daha büyük bir rol oynayacak.

Bank of America stratejistlerinden Gonzalo Asis'e göre, tarım dışı istihdam verileri, ABD hisse senetleri için Kasım ayındaki başkanlık seçimlerine kadar en büyük katalizörlerden biri olmaya devam ediyor. Ayrıca, güçlü bir istihdam raporu, "yumuşak iniş" senaryosuna olan güveni artırabilir.

Ayrıca, İsrail'in İran'dan gelen füze saldırılarına karşı misilleme yapacağını açıklamasının ardından Orta Doğu'daki gerilimler, piyasalarda opsiyon volatilitesini artırdı. Cboe Volatilite Endeksi (VIX), tüccarlar için endişe verici seviyelerden biri olan 20’nin hemen üzerinde işlem görüyor.

Advisors Asset Management CEO'su Scott Colyer, “Eğer Eylül ayı tarım dışı istihdamı 150.000 civarında gelir ve beklenenden önemli ölçüde farklı olmazsa, piyasada büyük bir volatilite patlaması yaşanacağını düşünmüyorum,” açıklamasını yaptı.