Qualcomm ( QCOM ), Monolithic Power Systems ((MPWR) ,Texas Instruments (TXN) ,NXP Semiconductors ((NXPI), Broadcom (AVGO), Viatris (VTRS), Albemarle (ALB) ,Corning (GLW) Applied Materials (AMAT) ON Semiconductor (ON) gibi 10 S&P 500 Endeksi’ne dahil şirketin gelirinin yüzde 27’den fazlasını Çin’den elde ettiği ortaya çıktı.
Investor's Business Daily'nin yaptığı analize göre bu oran, Apple'ın Çin'den elde ettiği gelirin %18,8'inden daha fazla. Bu durum, ABD ve Çin arasındaki gerginlikler artarken potansiyel bir risk olarak görülmekte.
Bununla birlikte şaşırtıcı bir şekilde, yatırımcılar henüz Çin riskini fiyatlandırmamış gibi görünmekte. S&P 500'deki en fazla Çin'e maruz kalan 10 şirketin hisse fiyatları bu yıl yüzde 30 artarak genel piyasadan daha iyi performans gösterdi. Ancak bu durum hızla değişebilir.
Apple'ın hisse fiyatları, Çin hükümetinin bazı ürünlerini kullanmaya yönelik sınırlamalar getirebileceğine dair haberler üzerine perşembe günü yüzde 3 düştü.
Çin'deki büyük yavaşlama da şirketleri etkilemekte. Çin ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 3,2 oranında büyüdü. Ancak bu ülke standartlarına göre düşük bir büyüme oranı. Qualcomm, Çin'deki karmaşadan en çok etkilenen şirket. Şirketin gelirlerinin yüzde 63'ü Çin'den oluşmakta.
Teknoloji sektörü de Çin'e en bağımlı sektörlerden biri. S&P 500'deki en fazla Çin'e bağımlı kalan 10 şirketin yüzde 80'i bilgi teknolojisi sektöründe yer almakta.
Qualcomm'un ardından Monolithic Power ve Texas Instruments gibi şirketler gelmekte. Monolithic Power geçen yıl gelirinin yüzde 52'sini Çin'den elde etmiş ve hisse fiyatları bu yıl yüzde 40'tan fazla artış gösterdi. Texas Instruments ise gelirinin yüzde 49'unu Çin'den elde etmekte. Şirketin hisse fiyatı bu yıl yüzde 0,4 değer kaybetti.