S&P 500'de geri dönüş başladı mı?

S&P 500 Ağustos Ayındaki Kayıplarını Şimdilik Sildi, 'Mantıksız Resesyon Korkuları' Azaldı

S&P 500 endeksi, Perşembe günü Ağustos başındaki kayıplarını geri alarak, ayın başlarında yaşanan sert düşüşten sonra güçlü bir dönüş gerçekleştirdi. Perşembe kapanışı itibarıyla S&P 500, Ağustos ayında %0.4 yükselirken, teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi ise ay genelinde yalnızca hafif bir düşüş gösterdi.

Wall Street uzmanları, bu hafta gelen güçlü ekonomik verilerin, yaklaşan bir ABD resesyonuna yönelik endişeleri hafiflettiğini ve bunun da Federal Reserve'ün Eylül ayında 25 baz puanlık bir faiz indirimi yapma olasılığını artırdığını belirtti.

Hafta başında açıklanan enflasyon verileri, fiyat baskılarının azalmaya devam ettiğini gösterirken, Perşembe günü yayımlanan son veriler, yavaşlayan iş gücü piyasası ve zayıflayan ABD tüketicisinin ekonomiyi resesyona sürükleyeceği endişelerini yatıştırdı. ABD'deki perakende satışlar, son bir buçuk yılın en büyük sıçramasını yaşarken, haftalık işsizlik başvuruları, ekonomistlerin beklentilerinin altında kaldı.

Bu veriler ve Walmart Inc.'in güçlü kazanç raporu, tüketiciye yönelik hisselerin özellikle iyi performans gösterdiği genel bir ralliyi tetikledi. Dow Jones Market Data'ya göre, S&P 500'ün tüketici isteğe bağlı sektör endeksi, Perşembe günü yılın en iyi gününü kaydetti.

Jones Trading'in baş piyasa stratejisti Mike O'Rourke, Perşembe günü piyasanın geniş tabanlı bir alım dalgası yaşadığını ve resesyon korkularının hafiflemesinin hem teknoloji hisselerini hem de döngüsel odaklı piyasa kesimlerini güçlendirdiğini söyledi.

ABD hisse senetleri için Ağustos ayı, Temmuz'da yaşanan bir rotasyon hareketinin ardından zayıf bir başlangıç yapmıştı. Bu durum, S&P 500 gibi endekslerin sarsılmasına neden olmuştu. 5 Ağustos'ta hisseler, son iki yılın en kötü seansını yaşarken, ABD'deki büyüme korkuları ve Japon yeninin USDJPY carry trade unwinding'i, Wall Street'in "korku göstergesi" olarak bilinen Cboe Volatilite Endeksi'nin COVID-19 pandemisinin başlangıcından bu yana en yüksek seviyelere çıkmasına neden olmuştu.

VIX'teki bu artış, bazı yatırımcıların hisselerin haftalar veya aylar boyunca istikrarsız kalabileceği endişesini artırsa da, piyasa hızla toparlanmaya başladı ve volatilite endeksi hızla düşüşe geçti.

5 Ağustos'ta 38'in üzerine çıkan VIX, Perşembe kapanışı itibarıyla %60'tan fazla düşerek 15.2 seviyesine indi. Dow Jones Market Data'ya göre, bu VIX'in kayıtlara geçen en hızlı düşüşü oldu.

Son altı günde, S&P 500 %6.6, teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi ise %8.6 yükseldi. Bu, her iki endeks için Kasım 2022'den bu yana en güçlü yükseliş dönemi oldu. Nasdaq, Perşembe günü düzeltme bölgesinden çıkmaya sadece %1.3 uzaklıkta kapandı.

Teknoloji hisseleri, piyasanın tartışmasız liderleri olarak konumlarını geri kazandı. Perşembe kapanışı itibarıyla S&P 500 bilgi teknolojisi sektörü, son altı işlem gününde %11.5 kazanç sağladı. Bu, Kasım 2022'den bu yana en iyi performansı oldu, ancak teknoloji hisseleri hala yılın başlarındaki zirvelerin oldukça altında.

Dow Jones Sanayi Endeksi ise Ağustos ayında S&P 500 ve Nasdaq'ın gerisinde kaldı. Perşembe kapanışı itibarıyla Dow, Ağustos ayında %0.7 düşüş gösterdi, ancak yine de güçlü bir toparlanma yaşadı ve Ekim 2022'den bu yana en güçlü üç günlük kazanç serisini elde etti.

Temmuz ayındaki rotasyon hareketine liderlik eden küçük ölçekli hisseler de yeniden liderliğe yükseldi. Küçük ölçekli Russell 2000 endeksi, Perşembe günü 51.15 puan veya %2.5 artarak 2,135.47'ye ulaştı. Endeks, geçen haftanın dip seviyelerinde Temmuz ayındaki tüm kazançlarını silmişti, ancak o zamandan beri büyük ölçekli hisselere kıyasla daha yavaş toparlandı. Ağustos ayında hala %5'in üzerinde düşüşte.

Güçlü ekonomik veriler, ekonomi için iyi haberlerin piyasa için de iyi haber anlamına geldiği bir ortamda hisse senetlerine fayda sağlamaya devam etmeli. Ancak O'Rourke, çok fazla iyi haberin de kendi risklerini getirebileceğine dikkat çekti.

S&P 500, Perşembe günü 88.01 puan veya %1.6 artarak 5,543.22'ye ulaştı. Nasdaq Bileşik Endeksi ise 401.89 puan veya %2.3 artışla 17,594.50'ye yükseldi ve son altı seansta üçüncü kez %2'lik günlük kazanç kaydetti. Bu, Ekim 2022'den bu yana böyle kısa bir dönemde görülen en fazla %2'lik günlük kazanç oldu.

Dow ise Perşembe günü 554.67 puan veya %1.4 artışla 40,563.06'ya yükseldi ve üç günlük kazancını %3.1'e çıkardı.