Piyasalarda bu haftanın önemli gündem maddeleri neler? Anadolu Yatırım'ın yayınladığı Haftalık Bülten'den
Geçen hafta ABD'de enflasyon verisi takip edildi…
Geçen hafta küresel piyasalarda ABD'nin enflasyon verileri takip edildi. Beklentilerin üzerinde gerçekleşen enflasyon rakamları sonrası küresel risk iştahında zayıflama görüldü. ABD'de TÜFE şubat ayında %3,1'den %3,2'ye, ÜFE ise %1'den %1,6'ya yükseldi. Piyasalarda haziranda 25 baz puan faiz indirimi olasılığı %55,2'de bulunmaktadır. Geçtiğimiz hafta uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch tarafından yayımlanan raporda, Fed'in ilk faiz indirimini temmuzda, ECB'nin ise haziranda gerçekleştirmesini bekledikleri belirtildi. Toplamda yıl sonuna kadar 75 baz puan faiz indirimi öngören Fitch, her iki bankanın da enflasyondaki düşüşün kalıcı olduğuna dair daha fazla kanıt görmek istediklerini belirtti.
ABD borsalarında geçen hafta enflasyon verileri sonrası risk iştahı azaldı. Haftalık bazda S&P 500 %0,13 Nasdaq %0,02 Dow Jones %0,70 değer kaybetti. Son İki ayın en düşük seviyelerini test etmesinin ardından tepki alımlarının arttığı dolar endeksi geçtiğimiz haftayı %0,67 değer kazancıyla, ABD 10 yıllık tahvil faizleri ise %4,28 seviyesinden tamamladı. Yaklaşık son dört ayın en yüksek seviyelerini test eden brent petrol ise haftayı 84,86 dolar seviyesinden tamamladı. Brent petrolde 83,30 ve 82,13 (200 günlük AO) dolar üzerinde kalındıkça pozitif seyir devam edebilir. Son dönemde ABD'de talebin güçlü seyrettiğine ilişkin veriler ve jeopolitik gelişmeler brent petroldeki yükselişi destekleyici unsurlar olarak öne çıkmaktadır. ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) tarafından yayımlanan raporda, brent petrolün ortalama varil fiyatının bu yıl 87 dolar olmasını beklediğini belirtildi. Önceki tahmin 82,42 dolarda bulunmaktaydı.
Geçtiğimiz hafta yurt içinde TCMB'nin parasal sıkılaştırma doğrultusunda atacağı yeni adımlara yönelik haberler takip edildi. Reuters'in haberinde, merkez bankasının zorunlu karşılıkların uygulama talimatlarında değişiklik yaptığı belirtildi. Yeni adımlarla birlikte TL likiditenin sıkılaşması ve mevduat faizlerinde yukarı yönlü etkinin oluşması bekleniyor. Fitch Ratings Türkiye Analisti Morales, Türkiye'de parasal sıkılaşmanın beklediklerinden daha ileri bir seviyeye gittiğini ancak enflasyon baskılarının güçlü kalmaya devam ettiğini belirtti. Politikalarda tutarlılık ile enflasyonda sürdürülebilir düşüş sağlanmasını, cari açıkta daralmayı ve uluslararası rezervlerde iyileşmenin sürmesini beklediklerini iletti.
Geçen hafta ayrıca yabancı kurumların Türkiye ekonomisi ile ilgili raporları takip edildi. Bank of America nisan ayında TCMB'den 300-500 baz puanlık faiz artırma ihtimali olabileceğini belirtirken; Goldman Sachs son dönemde Türkiye'de yaşanan portföy çıkışlarının geçici ve seçimden sonraki dönemde normalleşme olacağını söyledi. HSBC tarafından yayımlanan raporda Türkiye ile ilgili beklentilerin revize edildiği aktarıldı. HSBC, 2024 yıl sonunda enflasyonun %49,4 (önceki: %47,9), büyümenin ise bu yıl %3,1 olmasını (önceki: %2,5) beklemektedir. Politika faizine ilişkin beklenti %45'te sabit tutulurken, artış olasılığına dikkat çekildi. Raporda, faiz indirimleri içinse 2025 yılının ilk çeyreği işaret edildi. Son dönemde yabancı kurumların yayımladığı raporlarda merkez bankasının nisan ayında ek faiz artırımı yapabileceği beklentisi öne çıkmaktadır. Diğer yandan TCMB'nin parasal sıkılaştırma doğrultusunda attığı yeni adımlar da borsa üzerinde baskı yaratmaktadır.
Küresel piyasalarda bu hafta odak merkez bankalarında…
Küresel piyasalarda bu hafta merkez bankaları öncülüğünde yoğun veri akışı takip edilecek. ABD'de Fed'in mart ayı toplantısı, Euro Bölgesi'nde final enflasyon rakamları, Almanya'da ÜFE ve PMI verileri, İngiltere, Çin, Japonya ve yurt içinde merkez bankalarının faiz kararları öne çıkan makro ekonomik veriler arasında yer almaktadır. Yurt içinde bu hafta ayrıca; MGROS, EBEBK, MPARK, TCELL, TKNSA, AEFES, OBAMS'nin 4Ç23'e ilişkin finansal sonuçlarını açıklaması beklenmektedir.
Geçen hafta beklentilerin üzerinde açıklanan enflasyon rakamlarının ardından ABD'de bu hafta gözler Fed'in faiz kararında olacak. Faizin %5,25-5,50 aralığında sabit tutulması beklenirken, karar sonrası yayımlanacak projeksiyonlar ve Fed Başkanı Powell'ın mesajları yakından izlenecek. Önceki haftalarda senatoda yaptığı sunumda Powell, enflasyonu düşürmek için daha fazla güvene ihtiyaçları olduklarını belirtmişti. ABD'de TÜFE'nin %3,1'den %3,2'ye, ÜFE'nin ise %1'den %1,6'ya yükselmesinin ardından, bu haftaki konuşmasında Powell'ın mesajlarındaki şahin ton artabilir. Bu ise piyasalardaki risk iştahı üzerinde baskı oluşturabilir. Mart ayındaki toplantıda ayrıca Fed'in gelecek döneme ilişkin projeksiyonları da paylaşılacak. Son olarak Aralık 2023'teki toplantının ardından yayımlanan Dot Plot'da medyan faiz beklentisi 2024 için %5,1'den %4,6'ya revize edilmişti. Ekonomik Projeksiyon raporunda 2024 yılı için; PCE enflasyon beklentisi %2,5'ten %2,4'e, Çekirdek PCE beklentisi %2,6'dan %2,4'e, büyüme beklentisi %1,5'ten %1,4'e gerilerken, işsizlik beklentisi %4,1'de sabit kaldı. 2024 için 3 faiz indirimi beklentisi öne çıkarken, Fed tarafından yapılacak yeni bir revizyon piyasalardaki volatilitenin yükselmesine neden olabilir. ABD'de bu hafta ayrıca; konut piyasasına ilişkin veriler, cari denge, işsizlik başvuruları, Philadelphia Fed imalat endeksi ve PMI verileri takip edilecek. Konut başlangıçlarının şubatta 1,331mn'den 1,420mn'ye yükselmesi, mevcut konut satışlarının 4,0mn'den 3,94mn'ye gerilemesi beklenmektedir. Martta hizmet PMI'n 52,3'ten 52,0'a, imalat PMI 52,2'den 51,8'e gerilemesi beklenmektedir.
Ekonomik aktiviteye ilişkin endişelerin devam ettiği Euro Bölgesi'nde şubat ayına ilişkin final enflasyon verileri açıklanacak. Manşet TÜFE'nin öncü verilere paralel olarak aylık %0,6 artışla yıllık bazda %2,6 seviyesinde gerçekleşmesi beklenmektedir. Ocak ayında tüketici enflasyonu yıllık %2,8 seviyesinde gerçekleşmişti. Çekirdek TÜFE'nin de öncü verilere paralel olarak aylık %0,7 artışla yıllık bazda %3,3'ten %3,1'e gerilemesi beklenmektedir. Euro Bölgesi'nde bu hafta ayrıca; ticaret dengesi, ZEW ekonomik hissiyatı, tüketici güveni, cari denge ve PMI verileri takip edilecek. Tüketici güven endeksinin mart ayında -15,0 seviyesinde gerçekleşmesi beklenmektedir. Endeks şubatta -15,5 seviyesinde bulunuyordu.
İngiltere'de bu hafta gözler; enflasyon verileri ile İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) faiz kararında olacak. Perşembe günkü faiz kararı öncesi 20 Mart Çarşamba günü TSİ 10:00'da enflasyon rakamları açıklanacak. Tüketici enflasyonunun şubatta aylık 0,70 artış ile yıllık bazda %4,0'dan %3,5'e gerilemesi beklenmektedir. Aylık manşet TÜFE ocakta %0,6 ile bir yılın en hızlı düşüşünü kaydetmişti. Aylık enflasyona en büyük aşağı yönlü katkı mobilya ve ev eşyaları ile gıda ve alkolsüz içeceklerden gelmiştir. Çekirdek TÜFE ocakta %0,9 düşüşle yıllık bazda %5,1'de sabit kaldı. Şubat ayında beklenti %4,6'da bulunmaktadır. Ülkede şubatta ÜFE'nin ise aylık bazda %0,1 artış göstermesi beklenmektedir. BoE'nin mart ayındaki toplantıda faizi %5,25'te sabit tutması beklenmektedir. Karar sonrası BoE Başkanı Bailey'in basın toplantısı takip edilecek