New York borsasında yaşanan müthiş hisse senedi performansını arkasında tam olarak çip sektörü var diyebiliriz. Çip sektörü, son dönemdeki yükselişiyle S&P 500 endeksinde önemli bir dönüm noktasına ulaştı. Çip hisseleri, ilk kez yazılım sektörünü geride bırakarak artık endeksin en büyük ağırlığını oluşturuyor. Bu değişim, Wall Street'in yarı iletken sektörünün yapay zekadan finansal olarak yararlanma kabiliyetine ilişkin iyimserliğini ve yazılım sektöründeki müşteri bütçe baskılarına yönelik endişelerini yansıtıyor.
Yatırımcılar, çip sektörüne olan ilgilerini artırırken, yazılım hisselerinden çıkış yapıyor. Çiplerin payı S&P 500'de %11'lik yeni bir zirveye ulaştı. 2014 başındaki %2'lik ağırlığa kıyasla bu durum büyük bir artışı temsil ediyor. Ayrıca ağırlık bakımından ilk beş sektörün toplamı %27 ile 44 yıllık verilere göre en yüksek seviyede.
Yazılım sektörünün şu anda yatırım yapılamaz bir duruma geldiğini belirten Mizuho analisti Jordan Klein'e göre makroekonomik ortamın müşterilerin anlaşmaları ertelemesine ve harcamalarını temkinli bir şekilde yapmalarına neden oldu. Bu durum, yazılım sektöründeki eğilimlerin daha da kötüleşebileceği anlamına geliyor.
Salesforce Inc., bu dinamiğin en belirgin örneği olarak öne çıkıyor. Şirket, yönetimin tahminlerini düşürmesi ve "uzayan anlaşma döngüleri, anlaşma sıkıştırması ve yüksek seviyelerde bütçe incelemesi" konularını tartışmasının ardından hisse senedi değer kaybetti. Diğer yazılım şirketleri olan MongoDB Inc., UiPath Inc. ve Nutanix Inc. de benzer şekilde zorlu bir dönem geçiriyor. iShares Expanded Tech-Software Sector ETF, son 12 ayda %19 ilerleyerek S&P 500'ün %26'lık kazancının gerisinde kaldı.
Çip hisseleri ise yükselişini sürdürüyor. PHLX Yarı İletken Endeksi, 2024'te şu ana kadar %23 ve 12 aylık bazda %48 artış gösterdi. Nvidia Corp., yapay zeka alanındaki patlayıcı finansal büyümesiyle sektörü destekliyor ve diğer şirketlerin yapay zeka zenginliklerinden yararlanma potansiyeli konusunda coşku yaratıyor.
Klein, yazılım şirketlerinin de yapay zekadan bahsettiğini, ancak bu eğilimin çok fazla yeni talep veya büyümeye dönüşmediğini belirtiyor ki bu da sektördeki rotasyonu uzatabilir.
LPL Financial Research Baş Hisse Senedi Stratejisti Jeff Buchbinder'e göre, teknoloji sektörü genelinde en büyük endişe muhtemelen değerlemeler. “Gelecekteki kâr beklentileri şu anda yüksek ve hata için çok az marj bırakıyor,” diyen Buchbinder,'e göre “Teknoloji, 1990'larda olduğu gibi, geçmişte yıkıcı yenilikler için yüksek değerlemeler talep etti ve böylesine büyük bir gelecek fırsatına değer biçmek zor olabilir."