S&P 500'ün teknoloji devleri, yatırımcılarını hayal kırıklığına uğrattı

Teknoloji devleri bu kazanç döneminde tek bir göreve sahipti: yapay zeka alanındaki milyar dolarlık yatırımların gerçek satışlara dönüştüğünü göstermek. Ancak Wall Street'in gözünde hayal kırıklığı yarattılar.

New York borsasnıda teknoloji devleri, yatırımcılarını hayal kırıklığına uğrattı. Geçen hafta sonuçlarını açıklayan Google'ın sahibi Alphabet'in hisseleri %6,1 düştü. Microsoft ise kendi sonuçlarını açıkladığı günden sonra iki günde değer kaybetti. Son olarak Perşembe günü bilançosunu açıklayan Amazon, piyasa öncesinde düşüş yaşadı.

Silicon Valley, 2024'ü basit komutlardan metin, resim ve video oluşturabilen yapay zeka teknolojisinin şirketler tarafından yaygın olarak kullanılmaya başlanacağı yıl olarak ilan etmişti. Bu kitlesel adaptasyonun sonunda Google'ın Gemini ve Microsoft'un Copilot gibi teknolojilerinden anlamlı karlar elde edilmesi bekleniyordu. Ancak bu getirilerin henüz somutlaşmaması, yapay zekanın gerçek anlamda ne kadar faydalı olacağı konusunda daha geniş endişelere yol açıyor.

Synovus Trust'ta kıdemli portföy yöneticisi Daniel Morgan, teknolojinin muazzam bir fırsat sunduğunu ve bu fırsatın büyümeye devam ettiğini söyledi. "Ancak ne yazık ki, ön yatırım maliyetleri de öyle." Yatırımcılar, "Acaba bu hiper ölçekli şirketler yatırımlarından kar büyümesinde yeterli artışı yakalayabilir mi?" diye soruyor. Morgan, başarılı bir ürünün de işe yarayacağını ekliyor.

Ancak yine de her şey o kadar kötü değil. Üç teknoloji devi, bulut bilişim birimlerinde sağlıklı bir büyüme kaydetti. Bu, yapay zeka teknolojisinin en bariz faydalandığı alanlardan biri, çünkü işlem yapmak için çok miktarda bilgi işlem kaynağına ihtiyaç duyuyor. Ancak bu kazançlar, veri merkezleri ve diğer yapay zeka altyapısına yapılan ağır harcamalardan sonra yatırımcıların görmek için giderek sabırsızlandığı getirileri yatıştırmaya yetmedi.

Amazon, Perşembe günü analistlerin tahminlerinin altında kalan üçüncü çeyrek işletme karı öngördü. CEO Andy Jassy, yapay zekaya yatırım yapmak için kaynakları serbest bırakmak amacıyla bir maliyet kesme kampanyası yürütüyor.

Şirketin CFO'su Brian Olsavsky, Perşembe günü yatırımcıları ve analistleri güvence altına almaya çalışırken, "Sermaye harcamalarını artırdığımızda bu gerçekten olumlu bir gösterge" dedi. Şirketin sermaye harcamaları, yılın ilk yarısında çoğunlukla AWS bulut biriminde 30,5 milyar dolara ulaştı. Jassy, şirketin talebi karşılamak için yeterli kapasiteyi inşa ederken karı zedelemeden yatırım kararlarını yönlendirmek için sofistike algoritmalar geliştirdiklerini söyledi. Yatırımların, kendisinin ve ekibinin milyarlarca dolarlık gelir getiren bir iş olarak adlandırdıkları şeyi desteklemek için değerli olacağına söz verdi.

Alphabet, yatırımcıların beklediği yapay zeka büyümesiyle ilgili öngörülerde ise ayrıntı vermekten kaçındı. Yatırım Müdürü Ruth Porat, analistlerle yaptığı görüşmede, bulut müşterileri için yapay zeka altyapısı ve yapay zeka çözümleri alanındaki gücümüzün faydasını gördüklerini söyledi, ancak bulut biriminin büyümesinin ne kadarının yapay zeka teknolojisine yapılan yatırıma atfedilebileceğini açıklamadı.

Wall Street, beklentilerin üzerindeki satışları gölgede bırakan 13,2 milyar dolarlık sermaye harcaması endişesiyle hisseler sonuçların ertesi günü %5 düştü.

Microsoft da hayal kırıklığı yarattı. Azure'un (Microsoft'un bulut bilişim hizmeti) satış büyümesi önceki döneme göre yavaşladı. Microsoft, yapay zekanın önceki çeyrekte Azure'un büyümesinin %7'sini sağladığını, bu çeyrekte ise %8'ini sağladığını söyledi. Analistler, Microsoft yöneticilerini, satış büyümesinin bu kadar ağır harcamayı haklı çıkarıp çıkarmayacağını açıkla