S&P 500'ün YZ dışındaki şirket hisseleri hareketleniyor

New York Borsasında Teknoloji Devleri Dışındaki Şirketlerde Kar Artışı Nihayet Görülmeye Başladı

New York borsasında şirketlerin çeyrek dönem kazanç sezonu sona yaklaşırken, uzun süredir beklenen yapay zeka çılgınlığının dışında kalan şirketlerdeki toparlanma nihayet başlamış durumda.

Uzmanlara göre bu toparlanmanın işaretleri net bir şekilde görülüyor. Birkaç çeyrektir, S&P 500 Endeksi'nde en büyük yedi teknoloji şirketinin kar büyümesi kazançları sürüklüyordu. Ancak bu durum değişmek üzere; Bloomberg Intelligence verilerine göre, "Muhteşem Yedili" olarak adlandırılan bu şirketler dışındaki endeks hisseleri, 2022'nin dördüncü çeyreğinden bu yana ilk kez kar artışı sağlamaya hazırlanıyor.

S&P 500'ün %80'inden fazlası mali tablolarını açıklamış durumda olsa da, ABD ekonomisinin de önemli göstergelerinden olan Home Depot Inc., Walmart Inc. ve Target Corp. gibi büyük şirketler henüz rakamlarını açıklamadı. Bu şirketlerin tüketici harcamaları hakkında vereceği ipuçları, ekonomik yavaşlama ihtimaline karşı tedirgin olan yatırımcılar tarafından yakından izlenecek. Ayrıca, yapay zekaya yatırım yapanlar için en önemli hisselerden biri olan Nvidia Corp., bu ayın sonlarında rapor açıklayacak.

İşte bu kazanç sezonunun şimdiye kadar öne çıkan bazı önemli noktaları:

Büyümenin Genele Yayılması

En büyük çıkarım, büyük ölçekli şirketlerdeki kar büyümesinin yavaşlaması ve daha küçük şirketlerin ise yükselişe geçmesi oldu.

Bloomberg Intelligence verilerine göre, "Muhteşem Yedili" dışındaki S&P 500 şirketlerinin kazançları, üst üste beş çeyrektir düşüş yaşadıktan sonra, bu yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre %7.4 oranında artmaya hazırlanıyor. Mega ölçekli teknoloji grubunun — Apple Inc., Microsoft Corp., Alphabet Inc., Amazon.com Inc., Meta Platforms Inc., Tesla Inc. ve Nvidia — kazançları %35 artış gösterecek. Bu hızlı bir tempo, ancak geçen yılki daha büyük kazançlar aoranla keskin bir yavaşlamayı temsil ediyor.

Kar etkisinin genele yayılması, büyük ölçekli hisselerden uzaklaşıp daha küçük şirketlere ve piyasa gerisinde kalanlara yönelik dramatik bir rotasyona daha fazla ivme kazandırabilir. Yatırımcı kayması, Temmuz ayında beklenenden daha soğuk bir enflasyon verisiyle ilk kez tetiklenmişti.

Yapay Zeka Coşkusu Zayıflıyor

Büyük hayal kırıklığı, beklentilerin ve hisse değerlemelerinin yüksek olduğu köşeden geldi. Şimdiye kadar yapay zekanın büyük oyuncularından gelen sonuçlar en iyi ihtimalle ılımlıydı ve bu durum milyarlarca dolarlık yapay zeka yatırımlarından beklenen getirilerin hemen olmayacağı konusunda endişe yarattı. Amazon.com, Microsoft ve Alphabet, ya beklentileri karşılamayan ya da detaylardan yoksun olan beklentileriyle hayal kırıklığına uğrattı.

Facebook'un ana şirketi Meta, ikinci çeyrek gelirlerinin beklentileri aşmasında yapay zekanın etkisini belirtirken, bu trendin dışında kaldı. Apple da yeni yapay zeka özelliklerinin önümüzdeki aylarda iPhone güncellemelerini teşvik edeceğini ve satış yavaşlamasından çıkmasına yardımcı olacağını söyledi. Yapay zeka harcamalarının en büyük yararlanıcısı olan Nvidia, 28 Ağustos'ta rapor verecek.

Gelir Hedefini Tutturamama Sık Yaşandı

Kazançlar parlak bir noktada olmuş olsa da, bu sefer gelir kaçırmaları daha sık yaşandı ve piyasa gözlemcilerinin dikkatini çekti. Bloomberg Intelligence tarafından derlenen verilere göre, şirketler, tahminlerin altında gelir bildirdiklerinde %21 oranında beklentileri karşılamadı, bu oran bir yıl önce %20 idi.

Truist'in Lerner'ı, "Genel kazanç beklentileri, uzun vadeli ortalamaya yakın seyrediyor, ancak gelir beklentisi oranı ortalamanın altında," dedi. "Bu nedenle, şirketler rakamlarını tutturmak için harcamalar gibi diğer kaldıraçları kullanıyor."

Genel olarak, yöneticiler gelecekteki kazançlar konusunda iyimserliklerini dile getirdi ve Bloomberg Intelligence'ın verileri üçüncü çeyrek için olumlu bir trend izliyor. Aslında, kazanç rehberlik momentumunun ölçümü — kısmen artırılan ve azaltılan rehberlik oranından türetilen — Temmuz-Eylül döneminde 2021'den bu yana ilk kez pozitif olması bekleniyor.

Tüm bunların yayında hisse fiyatları için oldukça dalgalı bir kazanç sezonu oldu. Hem iyi hem de kötü haberler, her zamankinden daha sert hisse hareketlerine neden oldu.

Citi verilerine göre, ikinci çeyrek kazançlarını bildiren S&P 500 şirketlerinin ortalama olarak duyuru gününde %4.9 oranında hareket ettiği belirlendi. Bu oran, tarihsel ortalama olan %3.3'ün oldukça üzerinde. Ayrıca, kazanç günündeki tek yönlü hareketler — yukarı veya aşağı — son 12 yılın en geniş aralığında gerçekleşti.