S&P, Dow Jones ve Nasdaq endeksleri haftaya nasıl başlayacak 

S&P, Dow Jones ve Nasdaq geçtiğimiz haftanın son gününde yaşanan karışık kapanıştan sonra bugün güne nasıl başlaması bekleniyor

ABD hisse senedi piyasaları endeksleri haftanın son işlem gününde aşağı yönlü bir seyir izliyor. Şu sıralarda vadeli piyasalarda S&P endeksi yüzde 0,22, Dow Jones endeksi yüzde 0,15 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,33 oranında düşüşle işlem görüyor. Piyasa katılımcıları Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell ve diğer Fed yetkililerinin açıklamalarını ve özellikle Cuma günkü tarım dışı istihdam verilerine odaklanan yeni bir ABD işgücü piyasası verilerini bekliyorlar.

Cuma günkü işlem seansında, Wall Street'in ana endeksleri karışık bir kapanış gerçekleştirdi. HP Inc., Bank of America hissesini Satın Al'dan Nötr'e düşürdükten sonra BOFA hisseleri yaklaşık % -4 düştü. Ayrıca, çip hisseleri de geriledi, Marvell Technology % -3'ten fazla düşerek Nasdaq 100'deki kaybedenlere öncülük etti ve Applied Materials % -2'den fazla düştü. Ayrıca, Costco Wholesale şirketin beklenenden zayıf 4. çeyrek geliri bildirmesinin ardından %1'den fazla düştü. Boğa tarafında, Wynn Resorts %7'nin üzerinde yükseldi ve Morgan Stanley'nin hisseyi 104$'lık bir fiyat hedefi ile "Eşit Ağırlıktan", "Ağırlığını Artır"a yükseltmesinin ardından S&P 500'de en çok kazanan hisse oldu.

Cuma günü yayınlanan ABD Ticaret Bakanlığı verileri, Fed tarafından izlenen önemli bir enflasyon göstergesi olan çekirdek PCE fiyat endeksinin Ağustos ayında aylık %0,1 ve yıllık %2,7 olarak gerçekleştiğini gösterdi. Bu, aylık %0,2 ve yıllık %2,7 beklentilerine kıyasla gerçekleşti. Ayrıca, ABD'nin Ağustos kişisel harcamaları aylık %0,2 artarak aylık %0,3 beklentilerinden zayıf kaldı. Ağustos kişisel geliri ise aylık %0,2 artarak aylık %0,4 beklentilerinden zayıf kaldı. Ayrıca, Michigan Üniversitesi ABD tüketici güveni endeksi Eylül ayında 5 aylık zirve olan 70,1'e revize edildi ve 69,0'lık beklentilerden daha güçlü oldu.


St. Louis Fed Başkanı Alberto Musalem, Cuma günü ABD merkez bankasının, desteklediği yarım puanlık faiz oranı indiriminin "güçlü ve net mesajı" olarak tanımladı ve faiz oranlarını "kademeli olarak" düşürmesi gerektiğini belirtti. Musalem, Financial Times'a verdiği bir röportajda, "Benim için bu aşamada freni bırakmak önemli. Politikayı kademeli olarak daha az kısıtlayıcı hale getirmek önemli. Ekonomi veya işgücü piyasası tahmin edilenden daha fazla kötüleşirse, daha hızlı bir faiz indirimi temposu uygun olabilir" diye belirtti.

ABD faiz vadeli işlemleri, Kasım ayındaki bir sonraki merkez bankası toplantısında 25 baz puanlık bir faiz indirimi olasılığının %58,5 ve 50 baz puanlık bir faiz indirimi olasılığının %41,5 olduğunu fiyatladı.

Önümüzdeki hafta, Eylül ayına ait ABD Tarım Dışı istihdam verisi ana beklenti olacak. Ayrıca, piyasa katılımcıları ABD JOLT İş Açıklıkları, S&P Küresel Üretim PMI, İnşaat Harcamaları, ISM Üretim PMI, ADP Tarım Dışı İstihdam Değişimi, Ham Petrol Stokları, İlk İşsizlik Başvuruları, S&P Küresel Bileşik PMI, S&P Küresel Hizmetler PMI, Fabrika Siparişleri, ISM Üretim Dışı PMI, Ortalama Saatlik Kazançlar ve İşsizlik Oranı gibi bir dizi başka ekonomik veri yayınını da izleyecek.

Bu arada, Fed Başkanı Jerome Powell bugün ilerleyen saatlerde Nashville'de yapılacak Ulusal İşletme Ekonomisi Derneği'nin yıllık toplantısında bir konuşma yapacak. Bowman, Bostic, Cook, Collins, Barkin ve Williams da dahil olmak üzere diğer Fed yetkilileri de hafta boyunca orada bulunacak.