ABD banka hisseleri ve bölgesel bankaları takip eden endeks, bölgesel bankalardaki krizin ardından ve gelecek hafta başlayacak ikinci çeyrek sonuçları öncesinde kredi verenlerin durumuna ilişkin devam eden endişeler nedeniyle yaklaşık son iki haftanın en düşük seviyesini gördü.
KBW Bölgesel Bankacılık Endeksi yüzde 2 gerileyerek 23 Haziran'dan bu yana en düşük seviyesine inerken yılbaşından bu yana kaybı %25,1'e yükseldi. S&P 500 Bankalar Endeksi ise %2 geriledi.
Bankacılık sektörünün 2008'den bu yana yaşadığı en büyük kriz, küçük kreditörlerin kendilerini ABD Merkez Bankası'nın faiz artırım döngüsünün yanlış tarafında bulmasıyla yatırımcı güvenini sarsmıştı.
Raymond James analistleri, "Mevcut faiz oranı ortamında çoğu banka için temel perspektiften bakıldığında iyi noktalar çok az ve çok uzakta," dedi.
Bölgesel kredi kuruluşu PacWest Bancorp, KBW analistlerinin yakın zamanda açıklanan kredi satışlarındaki zararı ve daha muhafazakar bir net faiz geliri görünümünü gerekçe göstererek hisse senedi üzerindeki fiyat hedeflerini düşürmelerinin ardından %6 düştü.
Comerica (NYSE:CMA), KeyCorp (NYSE:KEY), U.S. Bancorp da %2,3 ile %2,9 arasında düşüş yaşadı.
Geçtiğimiz ay banka hisseleri, Mart ayından bu yana yatırımcı endişelerinin etkisinde kaldıktan sonra bir miktar toparlanmıştı. Ayrıca geçen hafta, Fed'in yıllık stres testlerinin kredi verenlerin ekonomik bir çöküşü atlatabileceğini göstermesinin ardından ise hisseler yükselmişti.
JPMorgan Chase (NYSE:JPM), Wells Fargo (NYSE:WFC), Goldman Sachs Group (NYSE:GS), Morgan Stanley (NYSE:MS), Citigroup (NYSE:C) ve Bank of America (NYSE:BAC) %1,5 ile %3,1 arasında değer kaybetti.
KBW analistleri, "Son dönemdeki mevduat istikrarına rağmen, borçlanmalar 2Ç23 boyunca oldukça yüksek seyretti ve ancak yakın zamanda ılımlı bir hal almaya başladı," diyerek bankacılık sektörünün Mart ve Nisan aylarındaki stresten uzaklaşmaya devam ettikçe borçlanma seviyelerinin de düşmesini beklediklerini ifade etti.
Bankalar önümüzdeki hafta ikinci çeyrek raporlama sezonunu başlatacak ve tüm gözler mevduat istikrarı ve makroekonomik rüzgarlarla ilgili güncellemelere çevrilecek.