Star Tv, NTV, NTV Sport Katarlılara satıldı mı

Doğuş Yayın Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yerdelen, Star Tv, NTV, NTV Sport ve puhutv’nin satılacağı iddialarını yalanladı.

Doğuş Yayın Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yerdelen, Star Tv, NTV, NTV Sport ve puhutv’nin satılacağı iddialarını yalanladı.

‘Doğuş Yayın Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Erman Yerdelen, grubun satılacağı yönündeki iddiaları “Doğuş Yayın Grubu’nun varlıklarının satılacağı iddiaları doğru değil” diyerek yalanladı.

Milliyet yazarı Sina Koloğlu, ‘Star TV satılıyor’ başlıklı yazısında, ‘içeriden bilgi aldığını’ belirtmiş ve satış konusunda görüşmelerin yapıldığını ancak ne zaman sonlanacağının net olmadığını ifade etmişti. Koloğlu yazısında, ‘Satış listesindeki Star TV, NTV, NTV Spor ve puhutv’nin 800 milyon dolar karşılığında Katarlı beIN Group’a satılacağı’ yönünde haberlerin çıktığını da hatırlatmıştı.

Merkezi Doha’da yer alan beIN Group, Ağustos 2016’da Digiturk’ü satın almıştı.

BU HABER YENİ DEĞİL

Sina Koloğlu'nun "Star TV satılıyor" başlığıyla yayımlanan (4 Mayıs 2017) yazısında şu ifadeler yer aldı:

"Bu haber yeni değil. Söylentisi oldu, sonra yalanlandı ve haber tekrar piyasaya sürüldü. Son bilgiyi içerden aldım. "Görüşmeler yapılıyor doğru. Ama ne zaman sonlandırılacağı konusunda net bilgi yok" denildi. Satış listesinde Star TV, NTV, NTV Spor ve Puhu TV gibi mecraların 800 milyon dolar karşılığında Katarlı beIN Group'a satılacağı yazılmıştı. Londra merkezli birçok sektörle ilgili dünya çapında araştırma yapan IHS Markit analisti Orpheas Tapanlis'in, Amerikan Varitey dergisinde Türkiye dizi pazarıyla ilgili bir makaledeki sözünü not almışım; "Türk parasının değerinin düşmesi, medyaya yabancı girişimcilerin ilgisini daha da çekiyor." Ne kadar bağlantılı bilemem ama yabancı sermayenin televizyon sektörüne hızla girişi bir tesadüf mü?

SONY'DEN NETFLİX'E

En son Sony Pictures Television, yerli dört kanalı (Planet Mutfak, Planet Türk, Planet Çocuk ve Planet Pembe) satın aldı. Şirketin Orta ve Doğu Avrupa, Afrika Başkan Yardımcısı Lyle Stewart, "Türkiye inanılmaz dinamik bir pazar. Uzun zamandır uygun bir işaret arıyorduk" diyordu. Netflix de Polonya'dan sonra Türkiye'yi seçti. Şu an yüzde 6.5 gibi bir potansiyele sahip Türkiye'de.

NEDEN TÜRKİYE?

Digital TV Research, Türkiye'nin de içinde bulunduğu (Katar, Suudi Arabistan, Fas, Cezayir, Tunus, İsrail, Kuveyt, Mısır, Suriye, Irak vs.) ülkelerin gelecek 10 yıllık paralı TV izleme haritasını çıkardı. Abone sayısının 21 milyon 300 bine çıkması bekleniyor. Bu rakamın yüzde 37'si Türkiye'den. Gelire baktığımızda 2010 ile 2020 arasında tüm bölgede paralı gelirin 5.63 milyar olması bekleniyor. Bunun yüzde 51'i Türkiye'yle İsrail arasında pay edilecek. Şimdi neden Netflix ve Sony Pictures'ın Türkiye'ye geldiği sanırım anlaşıldı. Bu gelişler Orta Doğu'daki karmaşaya
rağmen oluyor. Bu da ilginç değil mi?

YERLİ DİZİ ÜRETİCİLERİNE TEHLİKE SİNYALİ

Türkiye, dünya dizi sektörünün ilgisinin üzerinde olduğu bir ülke. Sektörün ciddi yayın organlarındaki yorumlar bunu gösteriyor. Paranın da hoş sesi demek aynı zamanda. 350 milyon dolar seviyelerinden bahsediliyor. Peki bu, yabancı sektör yatırımcılarının dikkatini çekmiyor mu? Endemol boşuna mı girdi? MBC Group bu bölgenin en büyük medya kuruluşu. Saner Ayar ve Onur Güvenatam'la 03 Prodüksiyon'u kurdular. Birden Karga Seven Pictures adını duyduk. ‘Yerli yapım şirketleri için yeni bir düzen kaçınılmaz mı?' diye sormadan edemiyorum. Yabancı ortak sayısı artabilir ve artık tek tabanca olmak zorlaşabilir."