Starbucks, mağaza çalışanlarının çalışma koşullarını iyileştirmek ve memnuniyetlerini artırmak amacıyla önemli bir değişikliğe imza attı. Şirket, ücretli ebeveyn izni politikasını genişleterek çalışanların ailevi sorumluluklarına daha fazla zaman ayırabilmesini hedefliyor.
Starbucks'tan yapılan açıklamaya göre, Mart ayından itibaren doğum yapan ebeveynler, maaşlarının %100'ü karşılanarak 18 hafta ücretli izin kullanabilecek. Doğum yapmayan ebeveynler için bu süre 12 hafta olacak. Şirket daha önce perakende çalışanlarına yalnızca 6 hafta ücretli izin ve 12 haftaya kadar ücretsiz izin sunuyordu.
Starbucks'ta ücretli izin politikası nadir uygulanıyor
ABD'de ücretli ebeveyn izni oldukça nadir sunulan bir ayrıcalık olmaya devam ediyor. İnsan Kaynakları Yönetimi Derneği'nin araştırmasına göre, işverenlerin yalnızca %40'ı 2023 yılında ücretli ebeveyn izni sağlamış durumda. Çalışma İstatistikleri Bürosu ise hizmet sektöründe çalışanların sadece %16'sının, aile bireylerine bakmak amacıyla ücretli izne erişimi olduğunu bildirdi.
Starbucks İcra Kurulu Başkanı Brian Niccol, şirketin düşen satış performansını düzeltmek ve müşteri deneyimini iyileştirmek adına çalışan memnuniyetini öncelik haline getirdiklerini belirtti. Niccol, “Çalışanlarımıza yatırım yaptığımızda, müşteri memnuniyetinde de büyük bir artış görüyoruz,” dedi.
Sendikanın etkisi büyük oldu
Starbucks'ın insan kaynakları departmanı yöneticisi Sara Kelly, bu politikanın, çalışanlardan gelen geri bildirimlerin ardından hayata geçirildiğini ifade etti. Yeni düzenleme, doğum yapmayan ebeveynlerin yanı sıra evlat edinme veya taşıyıcı annelik gibi durumları da kapsıyor.
Sendikalaşma sürecinde olan Starbucks Workers United grubu, bu değişikliğin talepleri doğrultusunda gündeme geldiğini belirtti. Barista ve sendika lideri Michelle Eisen, “Şirket, kurumsal çalışanlara perakende çalışanlarından iki kat daha fazla ebeveyn izni veriyordu. Bu eşitsizliğin düzeltilmesini sağladığımız için gurur duyuyoruz,” dedi.
Rakiplerinden ayrışıyor
Starbucks, yan haklar konusunda sektörde öncü bir konumda yer alıyor. JUST Capital tarafından yapılan değerlendirmelere göre, perakende sektöründeki şirketlerin yalnızca %2'si Starbucks'la aynı düzeyde ücretli ebeveyn izni sağlıyor. Chipotle gibi şirketler de mağaza çalışanlarına ebeveyn izni sunsa da, Starbucks'ın yeni politikasıyla aynı seviyeye ulaşamıyor.
Sağlık sigortası, hisse senedi hibeleri ve üniversite desteği gibi geniş bir yan hak paketi sunan Starbucks, bu imkanlardan haftada 20 saatten fazla çalışan yarı zamanlı baristaların da yararlanabileceğini belirtti. Ancak, geçtiğimiz yıl beklenenin altında kalan mali sonuçlar nedeniyle maaş artış oranları ve ikramiyelerde düşüş yaşanacağı da açıklandı.