Suriye'den Türkiye sınırı açıklaması

Şam yönetimi son askeri harekatıyla Suriye'nin Türkiye ile olan sınırını güvence altına alarak Halep şehrinin tamamını geri almayı hedefliyor.

Şam yönetimi son askeri harekatıyla Suriye'nin Türkiye ile olan sınırını güvence altına alarak Halep şehrinin tamamını geri almayı hedefliyor.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın üst düzey danışmanlarından Bouthaina Shaaban, beş yıldır devam eden iç savaşa diplomatik çözüm olasılığını düşük görürken, ateşkes teklifinin "terörizmin bitmesini istemeyen" ve kayıplar vermekte olan isyancıları desteklemek isteyen ülkeler tarafından yapıldığını söyledi.

Rusya'nın hava saldırıları ve İran ile Lübnanlı Hizbullah'ın savaşçıları tarafından desteklenen Suriye ordusu son haftalarda, bir zamanlar ülkenin en büyük şehri olan ve bir bölümü isyancıların elinde olan Halep yakınlarında büyük bir taarruz başlattı.

Shaaban, "Üç buçuk yıldır teröristlerin kontrolündeki köyleri ve şehirleri özgürleştirmek ve Halep şehrini terör suçlarından temizlemek için" ordunun gerçekleştirdiği ilerleyişte herhangi bir duraksama olmayacağını söyledi.

Şam'ın Türkiye ile sınırlarını kontrol altına almak istediğini belirten Shaaban, "Çünkü Türkiye teröristlerin ana kaynağı ve onlar için ana geçiş noktası" dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) dün yaptığı bir açıklamayla hâlâ Halep içinde bulunan ve hükümetin şehri kuşatmada başarılı olması durumunda gıdaya erişimi kesilecek 300,000 kişinin durumundan endişe duyulduğunu belirtti.

Şu ana kadar on binlerce kişi bölgeden kaçarken, 2.5 milyon Suriyeli mülteciyi barındıran Türkiye, BM'nin kapıları açma çağrılarına rağmen şu ana dek sınır kapılarını ağırlıklı olarak kapalı tutuyor.

Shabaan, Türkiye'nin mülteci krizini Avrupa'ya şantaj yapmak için kullandığını belirterek, 11 milyon kişiyi yerinden eden ve 250,000 kişinin hayatını kaybettiği iç savaştan dolayı Ankara'yı ve "Osmanlı hırslarını" eleştirdi.

Suriye ordusu ve müttefik kuvvetlerin desteğiyle kuzey cephesinde Türkiye sınırına yakın Halep ve Lazkiye kentlerinde, güney cephesinde ise Ürdün sınır yakınlarındaki Deraa kentinde ilerleme kaydetti. Ordu Halep'in doğusunda da İslam Devleti'ne karşı kazanımlar elde etti.

İVME DEĞİŞTİ

Geçen yıl ülkenin batısında el Kaide bağlantılı Nusra Cephesi ve ABD destekli Özgür Suriye Ordusu şemsiyesi altındaki gruplara karşı yenilgi alan Suriye ordusunun cephede kaydettiği bu ilerleme ivmenin Esad'a doğru dönmesine yol açtı.

Suriye ordusu kendisine karşı mücadele eden bütün grupları terörist olarak niteliyor.

Shabaan, "Kuzeydeki operasyonun, sınırı kontrol altına alınıncaya ve Türkiye'nin krizin başlangıcından bu yana Suriye'ye göndermek için uğraştığı teröristleri durduruluncaya kadar devam edeceğini umuyoruz" dedi. Shabaan ayrıca askeri operasyonların aynı hızda devam edeceğini umduğunu da sözlerine ekledi.

BM öncülüğünde Cenevre'de gerçekleştirilen barış görüşmeleri, hükümet güçlerinin Suriye'deki operasyonlarına devam etmeleriyle geçtiğimiz hafta askıya alınmıştı. BM Suriye özel temsilcisi Staffan de Mistura görüşmeleri bu ayın sonlarına doğru devam ettirmeyi umuyor.

Fakat diplomatlar, Rus saldırıları devam ettiği müddetçe görüşmelerin devamı için umutlarının az olduğunu belirtiyor.

Diplomasinin başarılı olacağını tahmin etmediğini söyleyen Shabaan, sorunun Suriye'deki militanlara dış güçlerin destek vermesi olduğunu ve "gerçek bir uluslararası istek" olsaydı krize çözümün yıllar önce bulunulabileceğini söyledi.

Shabaan, Türkiye'nin savaş ve mülteci krizinde başlıca sorumlu olduğunu, çünkü "Suriye'ye saldıranın" Türkiye olduğunu ve şimdi de bu durumu kullanarak Avrupa Birliği üyeliği ve mali destek kazanmaya çalıştığını söyledi.

Shabaan, "Suriye'de olan bir Türk saldırganlığı ve dolayısıyla tüm samimiyetimle bütün Avrupa ve Batı devletlerine diyorum ki sorun Türkiye'dir. sorun Erdoğan hükümetidir ve çözümün bir parçası olamaz" dedi.