Tahvil getirilerindeki yükseliş hisse senetlerini baskı altına aldı

Asya borsalarında Fed indirimine ilişkin belirsizlik yeniden güç kazanırken, tahvil getirileri yükseliyor, hisse senetleri ise baskı altında.

ABD Hazine tahvil getirileri Çarşamba günü son dört haftanın zirvesine çıkarak Asya-Pasifik'teki benzerlerini ve doları yükseltirken hisse senetlerini baskı altında bıraktı.

Ham petrol, OPEC+'nın bu Pazar günü yapacağı toplantıda üretim kesintilerini sürdüreceği spekülasyonuyla dördüncü günde de yükselerek son dört haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

ABD'nin 10 yıllık gösterge tahvillerinin faizi, kötü geçen iki ve beş yıllık Hazine ihalelerinin ardından Tokyo işlem saatlerinde 3 Mayıs'tan bu yana görülmeyen bir seviye olan %4,556'ya kadar yükseldi.

Eşdeğer Japon getirileri %1,065 ile Aralık 2011'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşırken, Avustralya getirileri %4,42 ile üç haftadan uzun bir sürenin zirvesine sıçradı.

Yatırımcılar ayrıca Mayıs ayı için ABD tüketici güveni ölçümünde keskin bir iyileşme ile hazırlıksız yakalandılar. Ekonomistler, özellikle Michigan Üniversitesi'nin Cuma günkü benzer anket sonucunun ılımlı bir şekilde okunmasının ardından, güvenin dördüncü ay üst üste zayıflayacağını tahmin etmişlerdi.

Bu durum piyasanın ekonominin gücü ve yapışkan enflasyonist baskılar hakkında tahmin yürütmesini sağladı ve bu da Fed'in politika patikasının görünümünü bulanıklaştırdı.

CME Group'un FedWatch Aracına göre, traderlar verinin ardından Eylül ayına kadar en az çeyrek puanlık bir faiz indirimi ihtimalini bir gün önceki yazı tura atışına göre %44 olarak belirledi.

Dolar Çarşamba günü 157,41 yen ile dört haftanın zirvesine yükselirken, hem euro hem de sterlin karşısında %0,07 değer kazandı.

Avustralya doları, geçen ay yerel tüketici enflasyonunda beklenmedik bir sıçrama gösteren verilerle desteklenerek %0,08 artışla 0,66545 dolara yükseldi.

National Australia Bank stratejistleri bir müşteri notunda, "Gelen ABD ekonomik haberlerinin para piyasası sarkacının 3. çeyrekte daha düşük ABD oranları lehine dönüp dönmeyeceği" Aussie'nin yukarı yönlü ivmesini koruyup koruyamayacağının anahtarı olacak.

Çin anakarası haricinde bölgesel borsalar Çarşamba günü çoğunlukla düşüş gösterdi. Ancak, anakara mavi çipleri %0,3 değer kazandı

MSCI'nın en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %0,8 düştü. ABD S&P 500 vadeli işlemleri, nakit endeksin Salı gününü yatay tamamlamasının ardından %0,2 düşüşe işaret etti. Enerji piyasalarında, Temmuz teslim Brent ham petrol kontratları 27 sent ya da %0,3 artışla varil başına 84,49 dolara yükseldi. Temmuz vadeli ABD West Texas Intermediate kontratları 35 sent ya da %0,4 artışla 80,18 dolara yükseldi.