Özelleştirme İdaresi, 2019 yılında düzenlediği "Elektrik Fabrikası" ihalesini İzmir Büyükşehir Belediyesi kazanınca, ihaleyi iptal etti. Belediye, yıllardır tarihi fabrikayı geri almaya çalışıyor.
Gerçek Gündem'in haberine göre Tunç Soyer, konuyla ilgili olarak, "Sembol binanın kurtarılmasını sağlamak istedik. Ne yazık ki ihale iptal edildi, üzerinden iki yıldan fazla süre geçti. Bu bir siyasi hamle olarak algılanmamalıydı. Böyle bir niyet de hedef de yoktu. Ama böyle algılandığı için muhtemelen bu noktadayız." dedi. Özelleştirme İdaresi tarafından 2019 yılının Nisan ayında Ankara’da gerçekleşen satış ihalesine, İzmir Büyükşehir Belediyesi adına Grand Plaza A.Ş katıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe ve Grand Plaza A.Ş Genel Müdürü Hasan İkat Büyükşehir adına ihalede yer aldı. İhaleye sadece İzmir Büyükşehir Belediye katıldı ve ihale 15 dakikada sonuçlandı. Taraflar 35 milyon bedelle anlaştı.
İPTAL EDİLDİ
İhale komisyonunun değerlendirmesinin ardından Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında satış sözleşmesi yapılacaktı. Ancak ihale iptal edildi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne Özelleştirme İdaresi Başkanlığından ihale ile ilgili gelen ret yazısında, “Özelleştirmeye sadece özel şirketler katılabilir. Kamu şirketleri katılamaz. Bu yüzden de teklifiniz uygun bulunmamıştır.” denildi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ise ihaleye Grand Plaza şirketi ile girildiği, bu şirketin yüzde 50’sinin Büyükşehir Belediyesi’nin diğer bölümünün ise bağlı şirketlere ait olduğu, bu yüzden de ortada hukuki bir problem bulunmadığı gerekçesiyle karara itiraz etti. Ancak bir sonuç alınamadı.
TUNÇ SOYER: AMACIMIZ İZMİR'E KÜLTÜR MERKEZİ KAZANDIRMAKTI
Konuyla ilgili değerlendirme yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, amaçlarının İzmir'e bir kültür merkezi kazandırmak olduğunu söyledi.
Soyer, şunları kaydetti:
“Göreve geldikten bir hafta sonra elektrik fabrikası ihalesi yapıldı. 35 milyon lira ödemeyi taahhüt ettik ve niyetimiz İzmir'e bir kültür merkezi kazandırmaktı. O sembol binanın kurtarılmasını sağlamak istedik. Ne yazık ki ihale iptal edildi, üzerinden iki yıldan fazla süre geçti. Bina biraz daha çürüdü, biraz daha fazla yıkılmaya doğru gidiyor. Bu bir siyasi hamle olarak algılanmamalıydı. Böyle bir niyet de hedef de yoktu. Ama böyle algılandığı için muhtemelen bu noktadayız. Bunlar İzmir'e zarar veriyor ve kent kaybediyor. Biz de bu noktaya gelmek istemiyoruz. Bunun bir tarafı olmak, İzmir'in zarar gördüğü bir sonucun sebebi olmak istemiyoruz. O nedenle bu konuda son derece titiz ve özenli davranmaya gayret ediyoruz."
İKİNCİ BİR ALSANCAK
İkinci bir Alsancak yaratmak istediklerini söyleyen Soyer, "Aslında sadece bu bir mekan değil, bir binadan bahsetmiyoruz. İkinci bir Alsancak yaratmaktan, yeni bir yaşam alanı yaratmak istiyoruz. Bizim için Alsancak Garı’ndan itibaren, Tariş binası da dahil olmak üzere, Elektrik Fabrikası ve arkasını içeren yeni büyük bir yaşam alanından bahsediyoruz. Bu yaşam alanında, özellikle de gençler için, sinema platoları, kütüphaneler, kafeteryalar, tiyatrolar, atölyelerin yer almasını arzu ediyoruz. Tarihsel dokuyu hayata geçirerek, onu koruyarak ve oradan yola çıkarak. İzmir Kemeraltı projesi bizi ne kadar heyecanlandırıyorsa, ikinci Alsancak projesi de bizi o kadar heyecanlandırıyor. Elektrik fabrikası da bu projenin tetiğidir." dedi.
ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ
Soyer, sözlerine şöyle devam etti:
İzmir'in tarihi mirası, Cumhuriyet değerimiz Elektrik Fabrikası çürümeye terk edildi. İzmir Büyükşehir olarak bu değerli mirasımızın yerine gökdelen, AVM yapılmaması İzmir halkının kullanımına açılması için kanunlara uygun şekilde ihaleye girdik. Ancak kazandığımız ihale, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından iptal edildi. 2019 yılından beri tüm çağrılarımıza rağmen yetkili kurumlar hiçbir adım atmadı. Tarihi Elektrik Fabrikasının siyasi çekişmeler uğruna çürümeye terk edilmesine sessiz kalmayacağız.”