Türkiye'de büyüme tartışması yakında yeniden canlanacak. Bloomberg News'ta yayınlanan bir haberde konuya yakın kaynaklara dayanarak Türkiye'de ekonomi yönetiminin büyüme beklentisini aşağı çekmeye hazırlandığı ifade edildi.
Yetkililerin hükümetin yeni Orta Vadeli Programında ne kadarlık bir revizyon duyuracaklarının belirsiz olduğunu ifade eden Bloomberg, ancak enflasyona odaklanırken bile keskin bir yavaşlamadan kaçınmak istenildiğini dile getirdi.
Bloomberg'in haberinde, "Planlara aşina olan ve henüz rakamların kamuoyuna açıklanmaması nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen bir kişiye göre, gayri safi yurtiçi hasıla büyüme tahminleri bu yıl için %4 ve 2025 için %4,5 olan mevcut tahminlerden daha düşük olacak." ifadelerine yer verildi.
Bloomberg'in haberi şöyle devam etti:
"Bu revizyonların boyutu, Türk yetkililerin fiyat artışlarını dizginlemek için büyümeyi ne ölçüde feda etmeye istekli olduklarını ölçmeye çalışan yatırımcılar için çok önemli olacak. Merkez bankası, son beş aydır referans faiz oranını %50'de sabit bıraktı ve enflasyon hala %60'ın üzerinde seyrediyor, bu da resmi hedefin 12 katı.
Türkiye Enflasyonla Mücadelenin Gerçek Olup Olmadığını Göstermek İçin Yakında Karar Verecek
Programda açıklanacak yeni üç yıllık görünüm -muhtemelen Eylül ayı başında- ekonomideki devam eden ayarlama için yetkililerin sahip olduğu "siyasi iradeyi" anlamak için kilit öneme sahip, dedi Garanti BBVA Araştırma e-postayla gönderilen bir raporda. İkinci çeyrek için GSYİH verileri Pazartesi günü yayınlanacak ve Garanti ekonomistleri çeyreklik %0,5 ila %1 arasında bir daralma bekliyor.
Daha düşük büyümeye rağmen, Türk yetkililer 2024 sonunda işsizliğin mevcut %10,3 tahmininden daha düşük olacağını öngörüyor, dedi kişi.
Hükümet yeni orta vadeli program hakkında yorum yapmayı reddetti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son yıllarda fiyat istikrarı pahasına yüksek büyüme seviyelerine öncelik verdi. Yetkililer Erdoğan'ın geçen yıl yeniden seçilmesinden sonra daha ortodoks bir politika karışımı benimsemiş olsalar da ekonomik büyüme ancak %4'ün altına düşebildi.
Faaliyet büyük ölçüde hanehalkı tüketimi tarafından desteklendi, kısmen gelecekte daha yüksek fiyatlar beklentisiyle desteklendi."