Tartışmaların odağındaki faizsiz konut finansmanına düzenleme geliyor

Faizsiz konut finansmanı modeline yönelik yasal düzenlemenin bu yıl sonunda çıkması bekleniyor

Faizsiz konut finansmanı modeline yönelik yasal düzenlemenin bu yıl sonunda çıkması bekleniyor. Dünya gazetesinde yer alan habere göre birikime dayalı faizsiz finansman modeliyle insanları ev ve otomobil sahibi yapan şirket sayısı 15'i aşarken, sistemde konut sahibi olmak için bekleyen kişi sayısı ise 200 bini buldu. Sektörün daha geniş kitlelere ulaşabilmesi için yasal denetim altına alınması gerektiğine dikkat çekilirken, konuyla ilgili düzenlemenin yılbaşına kadar çıkabileceği aktarıldı.

Türkiye'de 1991 yılında Eminevim markasıyla elbirliğine dayalı faizsiz finansman modelini kuran Emin Grup Yönetim Kurulu Başkanı Emin Üstün, halihazırda sektörün Türkiye konut pazarından aldığı payın yüzde 1 olduğunu belirterek, "Eğer devlet bu alana yönelik bir düzenleme getirirse konut pazarından aldığı pay yüzde 20'ye çıkar" dedi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) 3 yıl önce sektörü denetlediğini aktaran Emin Üstün, "Sektöre yönelik düzenleme şu anda mecliste. Bu yıl içinde çıkmasını bekliyoruz. Düzenleme ile birlikte sektöre girecek firmaların belli bir finansman ve işletme gücüne sahip olması gerekecek. Şirketler denetime tabi tutulacaklar. Ellerindeki konut ve sattıkları konut sayısı bakımından bir denetim olabilecek" dedi.

Katılım bankaları da sisteme girebilecek

Düzenleme yapıldığı taktirde bankaların da sektöre girebileceğini ifade eden Üstün, özellikle katılım bankalarından bu alana giriş beklediklerini söyledi.

Bazı müteahhitlerin de sektöre ilgi duyduğunu, hatta konuyla ilgili kendileriyle görüştüğünü aktaran Emin Üstün, "Ancak bu modelde sistemin çalışması için önce havuzda bir birikimin olması gerekiyor. Bu nedenle halihazırda onların hızlıca satış yapmasına olanak sağlamayabilir" diye konuştu.

Türkiye'de her yıl yaklaşık 1 milyon konuta ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Üstün, "Ancak plansızlık nedeniyle bir anda birçok kişi bu alana giriyor. Bir anda yüksek girişler nedeniyle sektörde belli aralıklarla inişler çıkışlar oluyor. Bunu önlemek için bizim birikime dayalı modelimiz kullanılabilir. Örneğin havuza giren kişi sayısı belli olduğu için bunun için müteahhitlerle anlaşılarak doğru sayıda konut üretilebilir. Böylece müteahhit hazır fon bulduğu için bankadan kredi çekmeden kaynak bulmuş olacak. Bu şekilde sadece faizden yüzde 80-90 oranında maliyet avantajı olacağı için daha ucuza konut üretilebilir" dedi.

Orta ölçekli bir banka gibiyiz

Eminevim'in halihazırda 109 şubesi olduğunu belirten Emin Üstün, yıl sonunda bu sayıyı 120'ye çıkarmayı planladıklarını aktardı. Şube sayısı bakımından Türkiye'de orta ölçekli bir banka büyüklüğüne eriştiklerini anlatan Üstün, geride bıraktıkları 9 ayda ekonomiye 2 milyar 500 milyon TL katkı sağladıklarını söyledi. Şirketlerinden ev almak için sistemde bekleyen kişi sayısının 125 bin, diğer firmalarda bekleyenlerle birlikte bu sayının 200 bine çıktığını belirten Üstün,"Her ay 6 bin kişi şirketimiz üzerinden sisteme giriyor. Girenlerin yüzde 30'u otomobil, yüzde 70'i ise konut için geliyor. Yıllık büyümemiz yüzde 20-30 oranında. Aylık konut teslimat oranlarımız ise 1700-1800 civarında" dedi.

KOBİ'ler de birikim için geliyor

Emin Üstün, ev dışında birikim amacıyla da elbirliği sistemine gelenler olduğunu söyledi. Özellikle KOBİ'lerin bu alana ilgi geldiğinin ifade eden Üstün şöyle konuştu: "Dükkanını genişletmek isteyen, makine almak isteyen KOBİ'ler bu sisteme giriyor." Üstün, elbirliği sistemini hayvancılık ve tarım alanında da uyguladıklarını belirtti. 5 yıldır meyve ürettiklerini aktaran Üstün, bu yıl elma ve muz ihracatı yapacaklarını kaydetti. (Dünya)