AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, kamu kurumlarının asli işlerinde taşeron işçisi çalıştırılmasının önüne geçen yeni yasal düzenlemenin yarın TBMM'ye sevk edileceğini söyledi.
Uzun süredir çalışma hayatının çözüm bekleyen sorunları arasında yer alan alt işverenlik sistemi Soma'da yaşanan maden faciasından sonra yeniden gündeme geldi.
TBMM'de bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan Canikli, yasayla, yardımcı hizmetler ve teknoloji alanları hariç kamuda hiçbir alanda taşeron işçisi çalıştırılamayacağını belirterek şöyle konuştu:
"Taşeron sözleşmeleri üç yıllık yapılacak, ücret ve tazminatlarda devletin kontrolü arttırılacak. Maaş ödemeleri banka kanalıyla yapılabilecek. Yeraltı işlerinin çalışma koşulları değiştirilecek."
Buna göre, yeraltı günlük çalışma süresi sekiz saatten altı saate, emeklilik yaşı 55'ten 50'ye indirilecek, ücretli izinler düzenlenecek, yeraltı işçilerine yıllık altı maaş ikramiye verilecek.
Maliye Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı kamuda 661,000, özel sektörde 572,000 taşeron işçisi olduğunu belirtirken, CHP milletvekili Umut Oran bu rakamın kamuda 1.1 milyon, özel sektörde ise 1.4 milyona ulaştığını belirtti. Taşeron işçiliğin en yaygın olduğu sektörler ise genel temizlik ve inşaat sektörleri.
Canikli ayrıca, rödovans sistemiyle özelleştirilen madenlerde taşeron işçisinin çalıştırılamayacağını da belirtti.
Düzenlemede, Soma maden kazasında hayatını kaybeden veya Soma işçisi olup hayatta olanlarla ilgili hükümler olacağını da belirten Canikli, şunları söyledi:
"Kaza olduğunda madende kalanlardan hayatta kalanlar, madenin kapalı kaldığı sürede hem işsizlik maaşı, hem işveren tarafından maaş alacak. Hayatını kaybeden 301 madencinin ailelerine maaş bağlanması, istihdam sağlanması gibi konular ele alınacak.
"Soma'da çalışıp hayatta kalanlardan, prim süresi yetmediği için tazminata hak kazanamayanlar, bir gün çalışmış dahi olsa tazminata hak kazanacak