Tayland kumarhanelerin sayısını artırarak turist sayısını artıracak

Makao yaptı. Singapur da yaptı. Şimdi Tayland turist çekmek için kumarhaneler inşa etmeye çalışıyor.

Tayland, yabancı ziyaretçileri ve turizm harcamalarını arttırmak için yeni bir oyun planı üzerinde çalışıyor: kumarhaneler.

Bu strateji, dünyanın en büyük kumar merkezi olarak Las Vegas 'ı geride bırakan Macao ve 14 yıllık iki başarılı kumarhaneye sahip Singapur'da işe yaradı.

CNBC'ye konuşan sektör gözlemcileri,Tayland'ın yasa tasarısının kabul edilmesi halinde ülkenin on yılın sonunda Macao ve Singapur'un en büyük rakibi haline gelebileceğini söyledi.

IGamiX Management and Consulting'in yönetici ortağı Ben Lee, “Kumarhane inşa etmenin Singapur'a ne yaptığını ve Makao'da nasıl bir fayda sağladığını gördük. Eğer Tayland bunu doğru yaparsa, bir turizm merkezi olarak cazibesini artırabilir” dedi.

Turizm Tayland ekonomisi için önemli bir itici güç, ancak büyüme durgun seyrediyor. Turist sayısı Covid-19 salgınından sonra tam olarak toparlanamadı ve özellikle Çinli gezginler tam güçle geri dönene kadar bunun gerçekleşmesi pek olası değil.

Güneydoğu Asya'nın en büyük ikinci ekonomisi 2023 yılında yaklaşık 28 milyon yabancı ziyaretçiyi ağırladı, bu rakam 2019'daki yaklaşık 40 milyon turistin çok uzağında.

Haziran ayında eski Tayland Başbakanı Srettha Thavisin, turizm harcamalarını artırabilecek, istihdamı artırabilecek ve ekonomiyi yeniden canlandırabilecek bir hamle olarak ülkedeki eğlence komplekslerinin yasallaştırılması için bir yasa tasarısı hazırlanması talimatını verdi.

Tayland'da kumar şu anda yasadışı.

Her ne kadar Paetongtarn Shinawatra Tayland'ın yeni başbakanı olarak yerini almış olsa da, uzmanlar tasarının yine de büyük olasılıkla hayata geçirileceğini söyledi.

Maybank Yatırım Bankası analisti Yin Shao Yang, “Tayland'ın siyasi durumu değişken, ancak bu durum kumarhane inşa etme planlarından ivme kaybettirmeyecektir” dedi.

Maybank araştırmasına göre, yasanın kabul edilmesi halinde Tayland'daki kumarhaneler 187 milyar Tayland bahtı (5,5 milyar dolar) ya da ülkenin GSYH'sinin %1'i kadar gelir elde edebilir.

Maliye bakanlığı, Tayland ekonomisinin 2023 yılında %1,9 büyüdüğünü ve bu yıl %2,7 büyümesinin beklendiğini söyledi.

Seyahat ve tüketici istihbarat firması Check-in Asia'nın direktörü Gary Bowerman, “Güneydoğu Asya'da turizm rekabetçidir ve bölgedeki ülkeler turizmi ekonomik çeşitlendirmenin bir ayağı olarak nasıl konumlandırabileceklerine bakıyorlar” dedi.

Bowerman, “Kumarhanelerin yasallaştırılması Tayland'a ileriye dönük daha güçlü bir konum sağlayacaktır, çünkü turizm ekonomisi zaten çok büyük ve çok fazla ziyaretçisi var” dedi.

Beklentiler

Sektör gözlemcileri tarafından en çok sorulan soru, bu kumarhanelerin potansiyel olarak hangi Tayland şehirlerinde olabileceği üzerinde yoğunlaşıyor.

Hükümet önerilen yerleri kamuoyuna açıklamamış olsa da, analistler bunların başkent Bangkok'un kalbinde olmayabileceğini tahmin ediyor.

Maybank'tan Yin, “Bangkok zaten gelişmiş durumda ve daha fazla gelişmeye gerek yok. Bangkok'ta daha fazla boş arazi olduğunu düşünemiyorum” dedi.

Yin, kumarhanelerin Rayong, Chonburi ve Chachoengsao'nun bulunduğu Tayland'ın Doğu Ekonomik Koridoru gibi daha az nüfuslu bölgelerde inşa edileceğini de sözlerine ekledi.

Emlak geliştiricisi Lan Kwai Fong Group'un başkanı Allan Zeman CNBC'ye verdiği demeçte, bu modelin “Vegas gibi bir arada kümelenmiş çok sayıda kumarhanenin bulunduğu” Makao modelinden farklı olduğunu söyledi ve ekledi:

“Birçok hükümet az gelişmiş yerlerde kumarhane açmayı seviyor çünkü bunun kalkınmaya yardımcı olacağını düşünüyorlar. Ancak gelişmekte olan bir şehirde tek bir kumarhaneniz varsa, aynı şekilde çalışmaz.”

Maybank'tan Yin, Phuket, Krabi, Chiang Mai ve Pattaya gibi diğer bilinen turistik yerlerin de kumarhanelere sahip olmasının beklendiğini sözlerine ekledi.

“Hükümet Pattaya projesinden en yüksek sermaye harcamasını çıkarmak isteyecektir” diyen Yin, buraya 5 milyar dolar harcanmasını beklediğini söyledi.

Yerel basında çıkan haberlere göre, Pattaya'ya uçan turistlerin kapasitesini arttırmak için daha geniş bir girişimde bulunan U-Tapao Rayong Pattaya Uluslararası Havalimanı, Mart ayında ikinci bir pist inşa edeceğini duyurdu.

Check-in Asia'dan Bowerman, Tayland'ın muhtemelen Singapur'un kumarbaz olmayanlara da hitap eden faaliyetlerle entegre bir tatil köyü inşa etme modelini takip edeceğini ekledi.

Ağustos ayında yerel medya Bangkok Post tarafından yayınlanan Eğlence Kompleksi Yasası taslağında, ülkelerindeki kumarhanelere girmek isteyen Tayland vatandaşlarının 5,000 Tayland Bahtı (147 $) giriş ücreti ödemeleri gerektiği belirtiliyordu. Bu, yerel halkın girmek için 150 Singapur doları (115 $) ödemek zorunda olduğu Singapur'daki kumarhanelere benziyor. Yabancılar için girişin ücretsiz olacağı bildiriliyor.

Önerilen kurallar arasında, kumarhanelerin 30 yıla kadar geçerli bir lisans alması ve işletmecilerin kayıt için yıllık 1 milyar baht ödemeye ek olarak 5 milyar baht ödemesi de yer alıyor.

Bowerman, Tayland hükümetinin Tayland'ın kumar sektörüne girmek isteyen ABD'li operatörlerin Taylandlı şirketlerle çalışmak zorunda kalmasını şart koşabileceğini vurguladı.

Bowerman “Yerel çıkarlar söz konusu olacak ve Taylandlı şirketler de bu işin içinde olmak isteyeceklerdir” dedi.