Taylor Swift konserlerinin iptal edilmesi sigorta şirketlerini vurdu

Ünlü şarkıcı Taylor Swift'in Avusturya'daki konserlerini 'saldırı' tehdidi şüphesiyle iptal etmesi sonrası sigorta şirketleri kara kara düşünüyor.

Turne sigortasıyla ilgilenen iki kişinin verdiği bilgiye göre, engellenen bir saldırının ardından Avusturya'daki üç Taylor Swift konseri iptal edilmek zorunda kalınca sigortacılar milyonlarca dolarlık tazminat talebiyle karşı karşıya kaldı.

Viyana'daki konserler bu hafta Ernst Happel Stadyumu'nda planlanan bir saldırının ardından iptal edildi. Yaklaşık 195,000 kişinin katılması bekleniyordu ve birçoğu pop süperstarını görme şansı için yurtdışından seyahat ediyordu.

Konser organizatörü Barracuda Music, tüm biletlerin 10 gün içinde iade edileceğini söyledi. Üçüncü bir sigorta kaynağı, Swift'in konserlerini nadiren iptal ettiği için sigortacılar arasında popüler olduğunu söyledi. Kaynaklardan biri, Swift'in şöhreti ve başarısının, Londra'daki çoğu uzman etkinlik iptal sigortacısının onun turnesini karşılamaya dahil olacağı anlamına geldiğini söyledi. Kaynaklar müşteri gizliliğini gerekçe göstererek isimlerinin açıklanmasını istemedi.

Büyük spor ve eğlence etkinliklerinin organizatörleri genellikle etkinlik iptal sigortası satın alırlar ve bu sigortaların çoğu Lloyd's of London piyasasında bir sigorta konsorsiyumu tarafından sigortalanır. Bir Lloyd's of London sözcüsü etkinlik iptal sigortasının Lloyd's'da sunulduğunu doğruladı, ancak belirli poliçeler hakkında yorum yapamayacağını söyledi.

Militan saldırılar genellikle etkinlik iptal poliçelerinin dışında tutulur, ancak poliçe sahipleri genellikle bunlara veya bunların tehdidine karşı ekstra teminat satın alırlar. Broker Tysers'ın genel müdürü Tim Thornhill, "Bağımsız terörizm iptal sigortası poliçesi, bilinen potansiyel bir terörizm olayı olduğu için poliçedeki terörizm eylemi veya tehdidi maddesi tarafından tetiklenmiş olacaktır" dedi.

Morningstar DBRS'de küresel finansal kurum derecelendirmeleri genel müdürü olan Marcos Alvarez, iptallerden kaynaklanan kayıpların on milyonlarca dolar olabileceğini söyledi. Alvarez, sigorta kayıplarının konserlerin yeniden planlanabileceği gerçeği ile sınırlı olabileceğini belirtti.

Argenta Private Capital'in sendika araştırma müdürü Andrew Colcomb, yaptığı analize dayanarak, teminatın sigortacıların turnenin tamamen iptalinden sorumlu olmayacakları şekilde yapılandırıldığını söyledi.

Swift'in Eras turnesinin bilet satışlarından yaklaşık 2 milyar dolar gelir elde edeceği tahmin ediliyor. Etkinlik iptal sigortası genellikle gecikme, etkinliğin başka bir yere taşınması, mekan kirası, sanatçının ücreti ve biletleme işlemlerini de kapsar.

Sektör kaynakları, poliçelerin yerel ya da uluslararası organizatörler tarafından yaptırılabildiğini ve sanatçıların da etkinliğin iptal edilmesi halinde kendilerine ödeme yapılmasını sağlamak için kendi poliçelerini ekleyebildiklerini belirtiyor.

ABD Sigorta Bilgi Enstitüsü medya ilişkileri başkan yardımcısı Loretta Worters, stadyumun da tipik olarak etkinlik iptal sigortasına sahip olacağını söyledi. Alvarez, "Bunun münferit bir olay olduğunu varsayarsak, çoğu sigortacının iptal sigortası ürünlerine maruz kalma konusunda rahat kalacağına inanıyoruz" dedi.

Alvarez sözlerine şöyle devam etti:

"Sigortacılar, dünya genelinde artan siyasi gerilimler doğrultusunda terörizm nedeniyle iptal sigortası kapsamını kısıtlayabilir."