TCMB'nin Geç Likidite Penceresini (GLP) yüzde 13.5'den yüzde 16.5'ye çıkarması sonrasında BloombergHT Küresel Piyasalar özel yayınına konuk olan ekonomistlerin, stratejist ve yatırım danışmanlarının faiz artırım kararı sonrası kur ve piyasaya dair beklentileri neler?
Garanti Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Tufan Cömert, 2018 başından beri yaklaşık yüzde 20 değer kaybeden TL'nin enflasyon üzerine 2 yıllık vadede 3 puan baskı oluşturmasını beklediğini kaydetti.
"300 baz puan artışla enflasyon tarafında rahatladık mı? Hayır. Petrol fiyatı artmaya devam ediyor. İçerde mali genişlemenin yarattığı iç talep baskısı devam ediyor. Seçimden sonra 1 ay belki de daha uzun bir süre iç talebin mali teşviklerde yüksek seviyede devam ettiğini göreceğiz. Enflasyonun artık tek hane olmayacağını herhalde çok tartışmamıza gerek yok. Her yüzde 10’luk değer kaybı 2 yıllık vadede 1.5 puan enflasyona yansır. Bunlar geriden gelerek yansıyor. Sene başından beri şu düşüşle bile yüzde 20 üzerinde değer kaybettik. 2 yıllık vadede sadece kurdan 3 puan gelecek enflasyon var. Bütün bunların sonucunda kur 4.10-4.20’lere gelirse ve Merkez Bankası bu kadar sıkmaya gerek yok derse veya bundan sonra tekrar faiz artırmam diye düşünürse maalesef yine ters tepebilir. Çok hassas bir noktadayız. Bir süre yüksek faiz ortamında yaşayıp spekülatif saldırıları bertaraf etmemiz lazım."
Finans Invest Baş Ekonomisti Burak Kanlı, yüzde 16.5 GLP ile yüzde 4.5-5 arası reel faiz ortamı yaratıldığını ve piyasa açısından kurtarıcı olduğunu söyledi.
"Karar piyasa beklentilerinin de bir miktar üzerinde, kur da olumlu tepki verdi. Karar sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve Mehmet Şimşek hem piyasa dostu olan, hem de Merkez Bankasının işini kolaylaştıran ve kararın etkinliğini artıran tarzda söylemlerde bulundular. Yıl sonu için yüzde 12 enflasyon desek, 16.5 politika faiziyle 4.5-5’lik bir reel faizle bizi kurtarır diye düşünüyorum. Ama tabi şöyle de bir durum var. Seçime gidiyoruz. Dolayısla piyasada bu sıkıntı yaratmaya devam edecektir. Ben TL’nin bu tepkisine yarın da devam etmesini beklerim 4.40’lara doğru inmesini beklerim ama ondan sonra biz tekrar seçime, seçim belirsizliğine, seçim sonrası ekonomi politikalarına odaklanıyor olacağız. TL’nin yangınını söndürecek bir hamleydi. Ama TL son bir ayda yolculuğuna başladığı noktaya geri döner diyemiyorum""
Spinn Danışmanlık Kurucu Ortağı Özlem Derici Şengül, kararın kendi açısından sürpriz piyasa için güçlü bir karar olduğunu ifade ederek, 7 Haziran'daki TCMB toplantısından sadeleşme kararları çıkmasını ön görmediğini aktardı.
"Merkez Bankası adım atacaksa bile 300 baz puan kadar kuvvetli bir adım atmayacağını düşünüyordum. O anlamda oldukça pozitif. Ayrıca piyasalar Merkez Bankası’ndan en ufak bir şey duymaya hasret olduğu için piyasalar, bu anlamda da olumlu algılıyorum. Kararlı bir adım atmış oldu. Yeterlidir değildir meselesi kafa karıştırıcı. Merkez Bankası şimdiye kadar para politikası için adım atmakta o kadar çekimser davrandı ki, bundan sonrası için daha fazlasını getirir mi, kararlı duruşunu sürdürür mü, söylemek gerçekten güç. 7 Haziran’da ben sadeleşme adımı atacağını zannetmiyorum. Cumhurbaşkanı’nın açıklamasında da seçimden sonra politikalarla ilgili önemli değişiklikler olacak gibi bir mesajı var. O yüzden de Merkez Bankası’nın seçim öncesi çok dramatik bir değişiklik yapacağını zannetmiyorum. Ama Merkez Bankası burada dur diyor. Bu Merkez Bankası sınırı çekti algısı yaratacaktır. Bundan sonraki adımı çok önemli olacak"
Turkish Yatırım Araştırma Bölüm Başkanı Baki Atılal, TCMB'nin kararının mali politikadaki gevşekliğin daraltılması yoluyla desteklenmesi gerektiğini ve piyasa açılışında paritede aşağı yönlü bir hareket beklediğini söyledi.
"Merkez Bankası’nın kararının tek başına yeterli olmayacağını biliyoruz. Yanına mali politikadaki gevşemenin daraltılması gerekiyordu. Cumhurbaşkanı da bunu söyleyince kur’daki son değer kazanma bundan kaynaklandı. Bundan sonrasında sadeleştirme yaparak bizi normal normlara sokacak diye bekliyoruz. Yarın piyasa açılışında kur’da daha da aşağıyı görebiliriz. Olması gereken yerin üzerindeyiz ama seçime kadar bu konjonktürde gidersek, ground bir hareket bizi bekliyor"
TEB Yatırım BNP Paribas Stratejisti Işık Ökte, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasına atıfta bulunarak, atılacak adımlarla Türkiye'nin anlatabileceği "bir hikayesi" olabileceğini vurguladı.
"Türkiye’nin sorunu büyüme değil. Türkiye’nin sorunu ithalatın yüzde 30-35 artması. Bizim cebimizdeki kredi kartlarıyla gidip İphone, televizyon almamız. TL varlık yatırımcı ofisine gidip Türkiye’nin yeni hikayesi olarak ne anlatabilirsiniz? Biz 3 ay evvel geldiğimizde yüzde 9-9.5 enflasyondan konuşuyorduk. Şimdi 11-12 oldu ama bak bazı adımlar atılacak enflasyon burada zirveyi gördü. Enflasyon beklentileri TCMB anketinde düşmeye başlayacak dersek, cari açık zirveyi gördü, düşmeye başlayacak dersek. Bak bunlar ne güzel hikayeler. Bu akşamki açıklamalarda ilk defa bu hikayeyi gördüm. En az TCMB hareketi kadar değerli. Londra mülakatında, yabancı yatırımcının TL’yi açığa satması için neden göreceği şeyler söylenmişti" BloombergHT