Berfin ÇİPA
PPK, Nisan Enflasyon Raporu'nda para politikasındaki mevcut duruşun sürdürüleceğini açıkladı. Bu toplantıda faizde değişimi pas geçen Merkez Bankası'nın bundan sonra nasıl bir yol izleyeceği merak konusu…
“ENFLASYONDA KALICI DÜŞÜŞ ANA KRİTER OLMALI”
Tera Yatırım Başekonomisti Enver Erkan, Merkez Bankası’nın ilave sıkılaşmadan vazgeçmiş olabileceğini belirterek, “Merkez Bankası’nın güncel enflasyon ve beklentilere dair riskleri değerlendirerek sıkı kalmaya devam etmesi önemli. Zayıf liranın ve artan enerji maliyetlerinin etkisiyle enflasyon yükselmeye devam etti ve ana metriklere dair belirsizlikler enflasyonun Nisan’dan sonra yeni bir zirve yapıp yapmayacağını da belirsiz kılıyor. Merkez Bankası, Nisan PPK’sında “ek sıkılaşma” taahhüdünü politika açıklamasından kaldırmıştı. Baz senaryo varsayımında Merkez Bankası’nın ilave sıkılaşmaya ihtiyaç olmayacağını düşündüğünü gösteriyor. Diğer yandan, enflasyonda kalıcı ve sürdürülebilir bir düşüş politika normalleştirmesinde de ana kriter olmalıdır. Enflasyonun gerileme derecesine bağlı olarak indirimlerin sınırlı kalmasını bekleriz. Enflasyonun belli bir puan üzerinde faiz, orta vadeli hedeflere gerileme sürecinde uygulamada kalmalıdır” yorumunu yaptı.
“KÜRESEL ENFLASYON BEKLENTİSİ İLE DENK METODOLOJİ İZLENİYOR”
Gedik Üniversitesi Asean Merkezi Başkanı Sibel Karabel, kararı uluslararası piyasalar nezdinde değerlendirdi. Karabel “Bu noktada uluslararası piyasalar açısından değerlendirildiğinde; küresel ekonomide toparlanma emtia fiyatlarındaki artış ve tedarik zincirlerindeki kaymalardan ötürü özellikle yarı-iletkenler (çip vb) gibi belli ürün ve sektörlerde tedarik sıkıntısı yaşanması küresel enflasyon beklenti oranlarını son 10 yılın yukarısına taşımakta. Dolayısıyla küresel enflasyon beklentisi ile denk bir metodoloji izlendiği söylenebilir” dedi.
“İLK FAİZ İNDİRİMİ YILIN ÜÇÜNCÜ ÇEYREĞİNDE GÜNDEME GELEBİLİR”
Gedik Yatırım Yatırım Danışmanı Onurcan Bal ise TCMB’nin faiz indirimi konusunda aceleci davranmayacağını belirtti. Bal, Merkez Bankası’nın adımını “Karar metninde enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler dikkate alınarak, Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar para politikasındaki mevcut duruşun sürdürüleceği mesajı da ön plana çıktı. TCMB kararı öncesinde yurt içi piyasalarda sakin bir görünüm etkili olurken, karar sonrasında TL varlıklarda değer kazanımları gözlendi. TCMB’nin kurduğu iletişime baktığımızda enflasyon patikasında anlamlı bir iyileşme görmeden olası bir faiz indirimi konusunda aceleci davranmayacağı mesajını verirken, ilk faiz indiriminin yılın üçüncü çeyreğinde gündeme gelebileceği kanısındayız” şeklinde değerlendirdi.