Almanya merkezli kredi derecelendirme kuruluşu Scope Ratings, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) büyük faiz artırımıyla politika değişikliğini sürdüreceğini, ancak ağır enflasyon sorununun devam ettiğini belirtti.
Scope, TCMB'nin gösterge faiz oranında yaptığı 750 baz puan artırımın ardından bir değerlendirme yayımladı.
Scope Devlet ve Kamu Sektörü Derecelendirmeleri Direktörü Thomas Gillet tarafından kaleme alınan değerlendirmede, TCMB'nin politikasındaki beklenmedik "şahin" değişiminin, enflasyon hedeflemesinde güvenilirliğin yeniden inşasına yardımcı olacağını, ancak hızlı yükselen tüketici fiyatlarının, daha önce siyasi motivasyonla yapılan geri dönüşler göz önüne alındığında, mevcut parasal duruşa olan bağlılığı test edeceğini ifade etti.
Gillet, TCMB'nin bir hafta vadeli repo faiz oranının 2018'den bu yana en büyük yükseliş ile yüzde 25 ile 2004'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaşmasının, önümüzdeki yıl enflasyondaki düşüşün başlaması ihtimalini güçlendirdiğini belirtti.
Analist, "Bu durum aynı zamanda Başkan Hafize Gaye Erkan başkanlığındaki Para Politikası Kurulu'nun Haziran ve Temmuz toplantılarında alınan kararların piyasa beklentilerinin altında kalmasının ardından giderek daha geleneksel politikalar benimseme konusundaki kararlılığını da ortaya koyuyor." dedi.
Değerlendirmede şöyle devam edildi:
"Temmuz ayında yıllık enflasyonun neredeyse 10 puan artarak yüzde 47,8'e yükselmesiyle reel faiz oranları oldukça olumsuz kalmayı sürdürüyor. Enflasyon yüzde 5'lik orta vadeli hedefin neredeyse 10 katına ulaşıyor. TCMB yıl sonu enflasyonunun yüzde 62 ile zirve yapmasını bekliyor. Hem manşet hem de çekirdek enflasyon yükselişte ve liradaki değer kaybının (yıl başından bu yana dolar karşısında yaklaşık %28) yurt içi fiyatlara yansımasıyla bu eğilim devam edebilir.
TCMB'nin güvenilirliğinin, bağımsızlığının ve etkinliğinin tamamen yeniden tesis edilmesi, enflasyonun mevcut gidişatını tersine çevirecek ilave faiz artışlarını gerektirecektir."
Scope, yıl sonu politika faizinin yüzde 33, enflasyonun da yüzde 60'ın üzerinde olacağını tahmin etti.
Gillet, "Ancak , finansal çarpıklıklar yaratan ve parasal aktarım kanallarını değiştiren, yıllar süren geleneksel olmayan politikaların ardından yaşanan bu zorluk, önceki enflasyonla mücadele dönemleriyle karşılaştırıldığında daha ciddi. Örneğin 2018-2019'da TCMB'nin bir hafta vadeli repo faizini 1600 baz puan artırdıktan sonra enflasyonu 17 puan düşürerek yüzde 10'a indirmesi bir yıldan fazla zaman aldı. TCMB'nin yakın ve orta vadede para politikası sıkılaştırmasını sürdürme kabiliyeti, Türkiye'nin enflasyon görünümü ve not gidişatı açısından belirleyici olacak." dedi.
Scope, 4 Ağustos'ta Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para notunu "B-" olarak teyit ederken, görünümü "negatif" olarak korudu.