Teknoloji devlerinde işten çıkarma dalgası: Cisco binlerce çalışanını atacak

Dünyanın önde gelen teknoloji üreticilerinden Cisco yapay zekaya daha fazla odaklanarak yeni bir işten çıkarma dalgası için düğmeye bastı.

Cisco ABD'li ağ ekipmanı üreticisi siber güvenlik ve yapay zeka dahil olmak üzere daha yüksek büyüme alanlarına odaklanırken, bu yılın ikinci yarısında yeni bir işten çıkarma dalgasında binlerce kişiyle yollarını ayıracak. Kamuya açık konuşma yetkisi olmayan kaynaklar, etkilenen kişi sayısının Cisco'nun Şubat ayında işten çıkardığı 4.000 çalışana benzer veya biraz daha yüksek olabileceğini ve muhtemelen Çarşamba günü şirketin dördüncü çeyrek sonuçlarıyla birlikte açıklanacağını söyledi.

Cisco, Temmuz 2023 itibariyle yaklaşık 84.900 kişiyi istihdam ediyor. Bu sayı Şubat ayındaki işten çıkarmaları hesaba katmıyor.

İnternet trafiğini yönlendiren yönlendirici ve anahtarların en büyük üreticisi olan Cisco, ana iş kolunda durgun talep ve tedarik zinciri kısıtlamalarıyla boğuşuyor. Bu durum şirketi, Mart ayında tamamladığı 28 milyar dolarlık siber güvenlik firması Splunk satın alımı gibi hamlelerle çeşitlendirmeye itti. Bu satın alma, abonelik işini güçlendirerek tek seferlik ekipman satışlarına olan bağımlılığını azaltacak.

Şirket, yapay zeka ürünlerini tekliflerine dahil etmeye çalışıyor ve Mayıs ayında 2025 yılında 1 milyar dolar değerinde yapay zeka ürünü siparişi hedefini yineledi. Şirket, Haziran ayında Cohere, Mistral AI ve Scale AI gibi yapay zeka girişimlerine yatırım yapmak için 1 milyar dolarlık bir fon başlattı. Cisco o dönemde, son birkaç yıl içinde yapay zeka odaklı 20 satın alma ve yatırım yaptığını söyledi. İşten çıkarmalar, yapay zekaya yapılan büyük yatırımları dengelemek için bu yıl maliyetleri düşüren teknoloji endüstrisindeki en son trend.

İzleme sitesi Layoffs.fyi'nin verilerine göre, yılın başından bu yana 393 teknoloji şirketinde 126.000'den fazla kişi işten çıkarıldı. Ağustos ayının başlarında, yonga üreticisi Intel para kaybeden üretim işini döndürmeye çalışırken işgücünün %15'inden fazlasını, yani yaklaşık 17.500 kişiyi işten çıkardı.