Asya hisseleri, jeopolitik ortamdaki ve büyük ekonomilerdeki belirsizliğin, küresel faiz gevşeme döngüsü başlarken bile yatırımcılar için rüzgarları artırmasıyla haftayı kötü bir notla bitirmeye hazırlanıyor. Çin-ABD ticaret geriliminin derinleşmesiyle tetiklenen teknoloji satışları, ABD Başkanı Joe Biden'ın başkanlık yarışındaki kaderine ilişkin belirsizlik ve hayal kırıklığı yaratan Çin ekonomik verilerinin küresel havaya gölge düşürmesiyle piyasalarda çalkantılı bir hafta oldu.
MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinden oluşan en geniş endeksi %0,1 düştü ve %2,4 kayıpla bir aydan uzun bir sürenin en kötü haftasına yöneldi. Japonya'nın Nikkei endeksi iki haftadan uzun bir sürenin en düşük seviyesine geriledi ve son olarak %0,1 düşerek bir önceki seanstaki %2,4'lük keskin düşüşünü genişletti.
Nikkei haftayı %2,7 düşüşle kapatmaya hazırlanırken, son üç ayın en sert haftalık düşüşünü yaşadı. Güney Kore'nin teknoloji ağırlıklı KOSPI endeksi ve Tayvan hisseleri her ikisi de %1'den fazla değer kaybetti.
Güney Koreli çip üreticisi SK Hynix son olarak %0,7 düşerken, çip üretim ekipmanı üreticisi Japon Tokyo Electron (8035.T), yeni sekme açılıyor, Perşembe günkü %8,75'lik düşüşün ardından %2,6'lık bir toparlanma gösterdi.
Dünyanın en büyük sözleşmeli yonga üreticisi Tayvanlı TSMC'nin hisseleri, şirketin Perşembe günü beklenenden daha iyi kazanç açıklamasına ve tüm yıl gelir tahminini yükseltmesine rağmen %1,3 düştü. Çin'de yatırımcılar, Perşembe günü yakından izlenen genel kurulun sonunda ülkenin ekonomik politika hedeflerine ulaşılmasına yönelik uygulama adımları hakkında ayrıntı verilmemesi nedeniyle hayal kırıklığına uğradı.
Çin blue-chips endeksi erken işlemlerde %0,08 düşerken, Şanghay Bileşik Endeksi (.SSEC) %0,07 geriledi. Hong Kong'un Hang Seng endeksi %1,5 düştü. Wells Fargo'nun uluslararası ekonomisti Brendan McKenna, "Daha sağlam ayrıntılar muhtemelen hala gelecek olsa da, ilk bildiriyi, üçüncü genel kurulun Çin ekonomisinin uzun vadeli yönünü değiştirecek özellikle anlamlı bir şey sunamadığı şeklinde yorumluyoruz" dedi.
Onshore yuan, dolar başına 7,2626'dan bir miktar daha zayıf açıldı.
Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) beklendiği gibi faiz oranlarını sabit tutması ancak Euro bölgesinin ekonomik beklentilerine ilişkin görüşünü aşağı çekerken Eylül ayında bir indirime açık kapı bırakmasının ardından Euro bir önceki seansta %0,4 düşerek %0,02 düşüşle 1,0893$'da kaldı.
MonFX döviz piyasası analisti Nick Rees, "Politika açıklaması Haziran ayına kıyasla anlamlı bir değişiklik sunmayarak politika belirlemede verilere bağlı bir yaklaşımı vurgulamaya devam ediyor" dedi ve şöyle devam etti:
"Biz hala Eylül ayında bir indirimin temel durum olmaya devam ettiğini düşünüyoruz."
Bu arada dolar, bir sepet para birimi karşısında hafta başında gördüğü dört ayın en düşük seviyesinden uzaklaşarak yükseldi. Sterlin %0,03 düşüşle 1,2942 $'a gerilerken, Avustralya doları %0,12 düşüşle 0,6698 $'a geriledi.
Tüccarlar hala Fed'den Eylül ayında bir faiz indirimi fiyatlıyor olsa da, işgücü piyasasında önemli bir yavaşlamaya işaret etmeyen güçlü ABD imalat verileri ve işsizlik rakamları doları destekledi.
Yen, Japon yetkililerin para birimini desteklemek için şüpheli müdahale nöbetleri ve ülkenin çekirdek enflasyonunda geçen ay hızlanmanın Japonya Merkez Bankası'nın yakında faiz oranlarını artırabileceği beklentilerini canlı tutmasıyla 157.31'de bir miktar yükseldi.
Emtia piyasalarında, karışık ekonomik sinyallerin yatırımcı duyarlılığını azaltmasıyla petrol fiyatları düştü. Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,58 düşüşle varil başına 84,62$'a gerilerken, ABD ham petrol vadeli işlemleri %0,81 düşüşle varil başına 82,15$'a geriledi. Altın %0,8 düşüşle ons başına 2.425,19$'a gerilerken, küresel faiz oranlarının düşeceği beklentisiyle bu hafta başında ulaştığı rekor seviyeden geriledi.