Küresel teknoloji hisselerindeki düşüşün yatırımcıları kısa vadeli tahviller, yen ve İsviçre frangı gibi daha az riskli varlıklara yöneltmesiyle Asya hisseleri Perşembe günü darbe aldı.
Çin hisseleri, ülkenin merkez bankasının uzun vadeli faiz oranlarında sürpriz bir indirime gitmesinin ardından çok az destek gördü. Hisse senetlerindeki satış, yatırımcıların küresel çapta faiz indirimi bahislerini artırdığını ve vadeli işlemlerin Eylül ayında Fed'in gevşeme şansının %100 olduğunu ima ettiğini gördü. Piyasa volatilitesindeki artış, carry trade işlemlerindeki kısır sıkışmayı körükledi ve dolar Perşembe günü %0,6 daha düşerek 152,85 yen seviyesine geriledi.
MSCI'nın Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksi %0,7 değer kaybederken, Japonya'nın Nikkei %2,9 ve Güney Kore'nin KOSPI endeksleri %2 düştü.
Tayvan piyasaları tayfun nedeniyle ikinci gün de kapalıydı. Çin mavi çip endeksi önceki kayıplarını telafi ederek %0,1 düşerken, Şanghay Bileşik endeksi %0,3 gerileyerek son beş ayın en düşük seviyesine geriledi.
Hong Kong Hang Seng %0,6 düşerek Pekin'in son gevşeme adımından çok az destek buldu. Wall Street'te Nasdaq neredeyse %4 değer kaybetti (2022'den bu yana en kötü tek günlük düşüş)
Zayıf Alphabet ve Tesla kazançları, yatırımcıların "Muhteşem Yedi" hisselerinin zaten yüksek olan değerlemelerine olan güvenini zayıflattı. Bu, Wall Street'in korku göstergesi (.VIX) üç ayın en yüksek seviyesine sıçrayarak son piyasa oynaklığına eklendi. Yatırımcılar nakit ve süper likit kısa vadeli borçların güvenliğini ararken, ABD'nin iki yıllık getirileri Çarşamba günü neredeyse altı ayın en düşük seviyesine ulaştı.
Erken Asya ticaretinde, Nasdaq vadeli işlemleri %0,4 toparlandı ve S&P 500 hisse senedi vadeli işlemleri %0,3 yükseldi. Pepperstone araştırma müdürü Chris Weston, "Doygun ve iyi sahip olunan teknoloji pozisyonu çözülmeye devam ettikçe, traderlar tamamen savunmaya geçti" dedi ve ekledi: "Çin'in büyüme yörüngesiyle ilgili devam eden bir tedirginliği, Avrupa'daki çok zayıf PMI'ları ve eski New York Fed üyesi Bill Dudley'den gelen faiz indirimini desteklemesini de ekleyebiliriz ve yatırımcılar ve traderlar portföylerini riskten arındırdı ve brütlerini düşürdü."
Asya'daki diğer büyük hareket ise güvenli liman yen oldu ve %0,6 artışla son 2-1,5 ayın en güçlü seviyesine ulaştı. Japonya Merkez Bankası'nın gelecek hafta yapacağı ve politika yapıcıların faiz oranlarını artırıp artırmamayı tartışacağı toplantı öncesinde yukarı yönlü ivmenin devam etmesiyle, yen gecelik bazda %1,1 yükseldi.
İsviçre frangı da gecelik bazda %0,7 yükseldi. Kısa vadeli tahviller, New York Fed'in eski başkanlarından Bill Dudley'nin merkez bankasının tercihen gelecek haftaki politika toplantısında faiz oranlarını düşürmesi gerektiği yönündeki yorumlarının desteğiyle gecelik bazda ralli yaptı.
İki yıllık Hazine tahvillerinin getirisi gecelik 4 baz puan düştü ve son olarak %4,4121 seviyesinde sabit kaldı. Piyasalar Fed'in Eylül ayında çeyrek puanlık bir faiz indirimine gideceğini fiyatlıyor, hatta 50 baz puanlık bir indirim riski de bulunuyor.
2024 yılının tamamı için toplam 65 baz puanlık bir gevşeme fiyatlandı. Sydney'deki Barreyjoey'de baş faiz stratejisti olan Andrew Lilley, "Faiz indirimi beklentileri geçen yıl olduğu gibi çok yükseliyor" dedi ve ekledi: "Endişem, piyasanın ekonomik verilerin önüne geçmesi, çünkü daha önce enflasyondaki bu kısa vadeli düşüşlerin sürdürülemediğini gördük."
Gerçekten de, ABD gayri safi yurtiçi hasıla verileri Perşembe günü açıklanacak ve büyümenin ikinci çeyrekte yıllık %2'ye yükseldiğini göstermesi bekleniyor. Yakından izlenen Atlanta Fed GDPNow göstergesi %2,6'lık büyümeye işaret ederek yukarı yönlü bir riske işaret ediyor.
Emtia piyasalarında altın %0,9'luk düşüşle ons başına 2.375,92 dolara geriledi. Petrol fiyatları, yavaşlayan Çin ekonomisinin talebi kısacağı endişesiyle düşüşe geçti ve altı haftanın en düşük seviyelerine yakın seyretti. Brent vadeli işlemleri %0,4 düşüşle varil başına 81,81 dolara gerilerken, ABD'nin West Texas Intermediate ham petrolü de %0,3 düşüşle 77,33 dolara geriledi.