Tesla, ABD'deki 2 milyondan fazla aracını, Autopilot gelişmiş sürücü destek sisteminin güvenlik endişeleri yaratması nedeniyle yeni güvenlik önlemleri kurmak üzere geri çağırıyor.
ABD Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA), milyarder Elon Musk'ın sahibi olduğu Tesla'nın araçlarının Autopilot'u kullanırken sürücülerin dikkatini yeterince vermesini sağlayıp sağlamadığı konusunda iki yıldan fazla bir süredir soruşturuyordu. Tesla'nın şimdiye kadarki en büyük geri çağırma işlemi, ABD yollarındaki neredeyse tüm araçlarını kapsıyor gibi görünüyor.
Tesla geri çağırma dosyasında Autopilot'un yazılım sistemi kontrollerinin "sürücünün kötüye kullanımını önlemek için yeterli olmayabileceğini" ve bir çarpışma riskini artırabileceğini belirtildi.
NHTSA Yönetici Vekili Ann Carlson, Çarşamba günü ABD Temsilciler Meclisi'nde düzenlenen bir oturumda Tesla'yı Autopilot geri çağırmasını kabul ettiği için överek. "Tespit ettiğimiz şeylerden biri, bu sistem açıkken sürücülerin her zaman dikkat etmediğidir" dedi.
Dünyanın en değerli otomobil üreticisinin hisseleri Çarşamba günü öğlen saatlerinde yaklaşık %3 düşüşle 230,09 dolara geriledi.
Geri çağırma işleminin detayları
Tesla, NHTSA'nın analizine katılmadığını ancak "Autosteer devreye girdiğinde sürücüyü sürekli sürüş sorumluluğuna uymaya daha fazla teşvik etmek için etkilenen araçlarda zaten mevcut olanlara ek kontroller ve uyarılar ekleyecek" bir havadan yazılım güncellemesi yayınlayacağını söyledi.
Şirket, geri çağırma işleminin ABD dışında yapılıp yapılmayacağı ya da yeni güvenlik önlemleri hakkında daha kesin ayrıntılar sunup sunmayacağı yönündeki bir soruya yanıt vermedi. Çin'in de aynı konuda bir geri çağırma talebinde bulunup bulunmayacağı henüz belli değil.
İtalya Ulaştırma Bakanlığı sözcüsü, İtalya'da benzer adımlar atıldığına dair bir bilgiye sahip olmadığını söylerken. Almanya'daki düzenleyiciler konuyu incelediklerini söylediler.
Yeni güvenlik önlemleri
Tesla, geri çağırma işleminin bir parçası olarak aşağıdaki güvenlik önlemlerini uygulayacak:
Görsel uyarılar daha belirgin hale getirilecek. Autopilot devreye girdiğinde, sürücüye daha belirgin görsel uyarılar gösterilecek. Bu uyarılar, sürücünün dikkatini çekmeye ve aracın kontrolünü elinde tutmaya yardımcı olmak için tasarlandı.
Autosteer'ın devreye alınması ve devreden çıkarılmasının basitleştirilmesi. Autosteer'ı devreye almak veya devreden çıkarmak daha kolay hale getirilecek. Bu, sürücülerin dikkatlerini yoldan ayırmadan bu işlevi kullanabilmelerini sağlamak için tasarlandı.
Autosteer devreye alındığında ek kontroller yapılacak. Autosteer devreye alındığında, sürücünün dikkatini dağıtabilecek aktiviteleri gerçekleştirmesi engellenecek. Bu, sürücülerin aracın kontrolünü kaybetmesini önlemek için tasarlandı.
Tesla'nın Autopilot sistemi
Tesla'nın Autopilot sistemi, otomobillerin kendi şeritleri içinde otomatik olarak yönlendirilmesini, hızlanmasını ve fren yapmasını sağlamayı amaçlayan bir gelişmiş sürücü destek sistemi. Geliştirilmiş Autopilot otoyollarda şerit değiştirmeye yardımcı olabiliyor ancak araçları otonom hale getirmiyor.
Autopilot, bir dizi sensör ve kamera kullanıyor. Bu sensörler ve kameralar, aracın çevresini algılar ve aracın güvenli bir şekilde hareket etmesini sağlamak için gerekli bilgileri sağlıyor.
Autopilot, sürücünün dikkatini araçtan ayırmamasını gerektirir. Sürücü, aracı her zaman kontrol altında tutmalı ve gerektiğinde müdahale edebilmeli.
NHTSA'nın soruşturması
NHTSA, Tesla araçlarının sabit acil durum araçlarına çarptığı bir düzineden fazla kazayı tespit ettikten sonra Ağustos 2021'de Autopilot soruşturmasını başlattı. Haziran 2022'de soruşturmayı derinleştirdi.
NHTSA, "Tesla'nın Autopilot sisteminin benzersiz tasarımının, sistemin öngörülebilir kötüye kullanımına yol açabilecek yetersiz sürücü katılımı ve kullanım kontrolleri sağlayabileceğini" tespit etti.