Tesla, otopilot ile ilgili yatıryatırımcıların açtığı davayı (şimdilik) kazandı!

Tesla'nın CEO’su Elon Musk, Nisan ayında Tesla’nın "otonomi konusunda zorlandığını" belirtmiş ve şirketi sürücüsüz araç konseptine, yani robotaksiye yönlendirmişti.

Tesla Inc., şirketin kendi kendine (otopilot) sürüş yeteneklerine dair yanıltıcı açıklamalar yaparak hisse senedi fiyatını desteklediğini iddia eden bir yatırımcı davasını şimdilik kazandı. Ancak davayı açanların iddialarını sürdürme hakları devam ediyor.

Öte yandan şirket, hâlâ birçok başka dava ve pazarlama stratejisi hakkında yürütülen düzenleyici soruşturmalarla karşı karşıya.

Tesla'nın CEO’su Elon Musk, Nisan ayında Tesla’nın "otonomi konusunda zorlandığını" belirtmiş ve şirketi sürücüsüz araç konseptine, yani robotaksiye yönlendirmişti. Milyarder girişimci, on yılı aşkın süredir otonom sürüş teknolojisini tanıtıyor ve müşterileri Tam Kendi Kendine Sürüş (FSD) adı verilen özelliğe yüksek ücretler ödemeye teşvik etmişti.

FSD, yanıltıcı bir isim olarak nitelendiriliyor, çünkü bu özellik hâlâ sürücünün sürekli gözetimini gerektiriyor ve araçları tam otonom yapmıyor. Ancak Musk, defalarca bu teknolojinin tam anlamıyla işlevsel hale geleceğini öngörmüş ve bu durumu duyurmuştu. Tesla, bu iddialar nedeniyle yatırımcılar da dahil olmak üzere birçok davayla karşı karşıya kaldı.

Bu konu ile ilgili olarak açılan davada ABD Bölge Yargıcı Araceli Martínez-Olguín, Pazartesi günü verdiği kararda, Musk’ın 2020 yılına kadar sürücülerin araçlarında "uyuyabileceklerine" dair vaatlerinin abartılı olduğu iddiasını reddetti. Yargıç, bazı iddiaların gelecek planlarıyla ilgili olduğunu ve bu nedenle mutlaka yanlış olmadığını belirtti.

Yargıç, "Davacılar, Musk’ın yaptığı açıklamaların yanıltıcı olduğunu gösteren somut kanıtlar sunamıyor," diye yazdı. Bununla birlikte, yatırımcılara iddialarını yeniden sunmaları için 30 Ekim’e kadar süre tanıdı.

Yatırımcılar, Musk’ın o tarihten önce 39 milyar dolarlık hisse senedi sattığını ve Tesla’nın eksikliklerinin ortaya çıkmasıyla hisse fiyatlarının düşmesinin ardından zarar gördüklerini iddia etmişlerdi.

Bu arada, Tesla'nın kendi kendine sürüş pazarlamasıyla ilgili ayrı bir toplu dava önerisi de ilerliyor. Şirket, bu yılın başlarında Autopilot devredeyken meydana gelen ölümcül bir kazayla ilgili yüksek profilli bir davayı ise çözmüştü.

Tesla, Autopilot sistemindeki kusurların ölümlü kazalara neden olup olmadığını araştıran federal soruşturmaların yanı sıra, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun yanıltıcı pazarlama iddialarıyla ilgili soruşturmalarla da karşı karşıya.