Thodex'te sistemin kapanması ve ardından Thodex CEO'su Faruk Fati Özer'İn yurt dışına kaçtığı iddialarıyla adli soruşturma başladı. Elbete şu an çoğu sır olan detaylar bu adli soruşturmayla gün yüzüne çıkacak. Fakat ortada gerçekten 2 milyar dolar var mı ve bu 2 milyar dolar nerede sorusu ilk akla gelen.
Geçmişte benzer şekilde batan ve ortadan kaybolan paralara bakıldığında ilk akla gelen ise çifte kayıt ile vurgun olasılığı.
Yani özetle aslında yatırımcıların kripto varlıklarına çifte kayıtlarla el konulduğu, bunların piyasada satılarak yok edildiği ve kripto para borsası Thodex'in yatırımcıların sahip olduğu hesaplardaki koinleri diğer bir kayıtla kendi hesaplarından satması, yatırımcıların varlıklarını veya sattığı varlıkların karşılığı olan nakdi talep etmesiyle de batışın gerçekleştiği olasılığı dikkat çekiyor.
Önce dogecoin'de bakım çalışması iddiasıyla işlemlerin durması, ardından borsanın tamamında bakım iddiasıyla yatırımcıların hesaplarına erişememesi ve bundan birkaç gün önce de günlük işlem rekorunun kırıldığı Thodex'te Dogecoin'in piyasa fiyatının yüzde 30 altında yarım milyar dolarlık satışı, bu senaryoyu güçlendiriyor.
Peki bu sistem aslında nasıl işlemiş olabilir?
Yatırımcılar için ayrı bir kayıt, vurgunun gerçekleştirileceği ve yatırımcıların koinlerinin toplandığı online cüzdan için ayrı bir kayıt oluşturulmuş olma ihtimali dikkat çekiyor.
Adım adım vurgun...
2017'de açılan Thodex, Aralık 2020'de çok sayıda ünlüyle bir reklam kampanyası başlatmış, Şubat ayında bir kişiye Porsche Panamera GTS, 50 kişiye MacBook hediye ettiği bir çekiliş yapmıştı. Şirket 15 Mart'ta ise bir ay boyunca üye olan herkese 150 Dogecoin vereceğini, toplamda 2 milyon Dogecoin dağıtılacağını duyurmuştu. İşte bu kampanyalar, belki de büyük vurgunun şlk hazırlık aşamalarıydı. Bu yolla borsadaki yatırımcı ilgisi yüksek seviyeye çekilerek satılacak olan koinler için yeterli işlem hacmi kapasitesi yaratılmış olabileceği iddia ediliyor.
Bazı sosyal medya kullanıcıları, 17 Nisan'da Thodex'in Dogecoin'i piyasa fiyatından yüzde 30 ucuza sattığını ve son 24 saatte 500 milyon dolar civarında Dogecoin sattığını gösteren görseller paylaştı. Bu da aslında operasyonun tamamlandığı tarih olarak gösteriliyor.
Thodex 19 Nisan'da bir açıklama yaparak Dogecoin satışlarını durdurduklarını duyurdu.
Açıklamada "Dogecoin işlemlerinde kısa süreli bir bakım çalışması gerçekleştiriyoruz. Bakımın ardından Dogecoin yatırma ve çekme işlemlerinizi sorunsuz şekilde yapabileceksiniz" ifadeleri yer almıştı.
Kripto paraları ve borsalarını inceleyen Coin Market Cap'e göre Thodex'teki işlemlerin yüzde 52'sini Dogecoin alım satımı oluşturuyordu.
Satışı yapılan bu Dogecoin'lerin yatırımcıların hesaplarından Thodex'in vurgun yaptığı sıcak cüzdanına aktarılarak satılmış olma olasılığı yüksek görülüyor.
İkinci bir iddia ise Dogecoin'lerin Faruk Fatih Özer tarafından açığa satıldığı, fakat Dogecoin'in düşmek bir yana daha da yükselmesi sonucunda Özer'in batarak yatırımcıların varlıklarını da batırdığı yönünde. Bu da aslında ortada kaçırılan 2 milyar dolarlık bir varlık olmadığı tam tersine yatırımcıların varlıklarının bu yanlış açığa satış operasyonuyla kaybedilerek batırıldığı anlamına gelecek bir iddia.
Fakat tüm bunların gerçekleştirilebilmesi için ilk şart Faruk Fatih Özer'in yönetimindeki borsada yatırımcılara gösterdiği kayıtların dışında, yatırımcıların tüm kripto varlıklarının alım-satıma yatırımcının bilgisi dışında konu edildiği, ikinci bir kayıt tutulması. Bu yolla yatırımcı aslında hesabında varlıklarını görebilse de o sırada diğer kayıtla çalışan bir sıcak cüzdanda kendi varlıkları başka bir işlemde satışa konu oluyor. Dogecoin'lerin yüzde 30 düşük fiyatla satışı da işte bu ikinci kayıttaki işlemi gösteriyor.