Bizim Menkul Değerler, Türk Hava Yolları için hedef fiyatını 11,20 TL'den 7,10 TL'ye indirirken, 'Endeksin Üzerinde Getiri' önerisinde bulundu.
Bizim Menkul Değerler tarafından hazırlanan değerlendirmede şöyle denildi:
"İlk çeyrek trafik verilerindeki zayıflık yılın diğer çeyreklerinde de devam edebilir. İlk çeyrekte Şirket arzını (AKK’sını) %19,2 artırırken talep (ÜYK) sadece %14,6 artabildi ve bu durum doluluk oranlarının %76,9’dan %74’e gerilemesine sebep oldu. Nisan ayında ise doluluk oranı 470 baz puan gerileme ile %73,4 olarak gerçekleşti. Yılın ilk dört ayında Şirket’in arz artışı uluslararası ve yurtiçinde sırasıyla %18,6 ve %10,2 olurken, talep artışları da %12,6 ve %11 oldu. Buna göre doluluk oranları da yurtdışında %76,3’ten %72,5’e gerilerken, yurtiçinde ise %83,1’den %83,7’ye yükseldi. Doluluk oranlarında özellikle yurtdışı uçuşlar kaynaklı zayıflığın yılın kalanında devam etmesi hisse fiyatı üzerindeki aşağı yönlü risklerin başında geliyor.
THY’nin dıştan dışa transfer yolcu sayısının yüksek olması, zayıf seyreden ülkemiz turizm verilerinin karlılık üzerindeki olumsuz etkilerini sınırlayabilir. Turizm Bakanlığı verilerine göre 2016 yılı ilk dört ayında geçen yılın aynı dönemine göre ülkemize giren- çıkan toplam ziyaretçi sayısında %9,5 ve gelen yabancı ziyaretçi sayısında ise %16,5 düşüş var. Bu dönemlerde Şirket’in uluslararası direk yolcu sayısında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %8,1 gerileme varken dıştan dışa transfer yolcu sayısında ise %21,1 artış var. THY’nin uluslararası yolcu sayısında dıştan dışa transfer yolcuların payının yüksek olması (2016 ilk 4AY’da yaklaşık %59), ülkemize gelen yabancı ziyaretçi sayısındaki zayıflığın Şirket’in yurtdışı gelirlerine doğrudan yansımasını sınırlıyor. Diğer yandan, dıştan dışa transfer yolcularda ÜYK başına birim gelir (R/Y), uluslararası direk yolcudakine göre daha düşük. Bu çerçevede, transfer yolcu sayısındaki artışın yolcu sayısını olumlu etkilerken, operasyonel karlılık marjlarına olumsuz yansımasını beklemekteyiz. Artan jeopolitik riskler ve terör olaylarının yılın kalan aylarında trafik verilerini olumsuz etkilemeye devam etmesi hisse fiyatını baskılayabilir. Trafik verilerindeki zayıflığa ek olarak, 2016 yılında THY’nin yüksek kapasite artışları planlıyor olması operasyonel karlılık marjlarını yıl boyunca baskılayabilir. 2016 yılında THY filosuna 40 yeni uçak eklemeyi planlıyor. Düşük petrol fiyatları rakip havayolu şirketlerinin de kapasite artışları gerçekleştirmelerini kolaylaştırıyor. Bu durum ülkemize özel riskler dolayısıyla zayıf seyreden trafik verileriyle birlikte düşünüldüğünde THY’nin birim gelirlerinde zayıflamayı beraberinde getirebilir. Diğer yandan, 2016 yılında hat açılışlarının az (6 yeni uçuş noktası eklenecek) olmasıyla birlikte, geniş gövde uçak payındaki artışla kargo ve business sınıfı yolcu gelirlerindeki artış potansiyelinin operasyonel karlılık için olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Yılın ilk çeyreğinde karlılığı beklentilerin altında kalan THYAO için 27/02/2015 tarihinde 11,20TL olarak belirlediğimiz 12 aylık hedef fiyatımız Çarpan ve İNA yöntemleriyle ulaştığımız değerlerde yapılan güncellemeler sonucunda 7,10 TL olarak aşağı yönde revize edilmiştir. İNA yöntemiyle belirlediğimiz hedef fiyatımıza risksiz getiri oranı varsayımımızdaki 100 baz puanlık artışla birlikte zayıf trafik ve birim gelir varsayımlarımız olumsuz Jet Yakıtı, Euro/TL ve Dolar/TL varsayımlarımızdaki değişiklikler ise olumlu etki etmiştir. Model portföyümüzde bulunan THYAO hisse senetleri için önümüzdeki 12 ayda %17 getiri potansiyeli ile “Endeksin Üzerinde Getiri” öngörmekteyiz."