Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), 2012 itibariyle yapılan uluslararası karşılaştırmaya göre hane halkı tüketim harcamalarının Türkiye’de GSYH’nin yüzde 70.1’i gibi çok büyük bir bölümünü oluşturduğunu açıkladı. Türkiye, bu oranla 60 ülke içinde 5’inci sırada yer aldı. TİSK, yatırımın payının ise yüzde 20.3’te kaldığına dikkat çekti.
TİSK’ten yapılan yazılı açıklamada Uluslararası Yönetim Geliştirme Enstitüsü (IMD) tarafından yayınlanan 2013 Dünya Rekabet Gücü Yıllığı'nın ülkelerin büyüme kaynakları açısından çarpıcı sonuçlar ortaya koyduğuna dikkat çekildi.
Türkiye'nin büyümede tüketime ağırlık vererek dünyada ilk sıralarda yer aldığını, yatırımın payının ise yüzde 20.3’te kaldığını vurgulayan TİSK, şunları kaydetti:
“Aynı kaynağa göre GSYH’de yatırımların payı, hızlı ilerleyen ekonomilerde yüzde 25’in altında değil ve Çin’de yüzde 45.1 düzeyinde. İhracatın GSYH’ye oranı açısından büyüklük sıralamasına gelince, Türkiye 60 ülke içinde mal ihracatında 51’inci, hizmet ihracatında 41’inci sırada, kısaca durumumuz parlak değil. Hızlı ve istikrarlı kalkınma sağlamak ve cari açık gibi önemli risklerden kaçınmak için büyümede tüketimin ve ithalatın rolünü azaltarak yatırımların ve ihracatın katkısını artıracak politikalara yönelmek zorunlu görülmelidir."