Liradaki sert düşüşler geçen ay enflasyondaki düşüş ivmesini tamamen kırmamış olsa da, hükümetin asgari ücrete %34'lük geçici bir zam yapılmasını da içeren tedbirleri uygulamaya koyduğu bir dönemde değer kaybı fiyat baskılarını artırıyor. Lira, Erdoğan'ın geçen ayki seçim zaferinden bu yana dolar karşısında yaklaşık dörtte bir oranında değer kaybetti.
Bunun muhtemel sonucu, geçtiğimiz Kasım ayında başlayan yavaşlamadan bu yana tüketici fiyatlarındaki en küçük yavaşlama olacak. Bloomberg'in analistlerle yaptığı ankete göre Çarşamba günü açıklanacak veriler, yıllık enflasyonun Haziran ayında bir önceki ayki %39,6 seviyesinden %39'un biraz altına düştüğünü gösterecek.
Aralarında Başak Edizgil'in de bulunduğu Goldman Sachs Group Inc. ekonomistleri bir raporda, geçen yılki "güçlü baz etkilerinin" etkisinin "seçimlerin ardından liradaki keskin değer kaybıyla dengelendiğini" söyledi. Edizgil "Seçimlerden bu yana politika daha sıkı hale gelmiş olsa da, döviz kurundaki zayıflığın devam etmesi çekirdek enflasyonu ileriye dönük olarak kötüleştirebilir." dedi.
Şu anda ekonomiden sorumlu olan iki eski Wall Street bankacısı, Merkez Bankası rezervlerini yakarak lirayı kontrol altında tutan yılların karmaşık düzenlemelerini ve sınır politikalarını geri aldıkça fiyat istikrarı zor olacak.
Yeni bir enflasyon sarmalı tehdidi, yeni atanan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan için aciliyet yaratıyor. Politika yapıcılar şimdilik daha geleneksel bir yaklaşıma dönüşün kademeli olacağının sinyallerini verirken, liraya verilen desteği kaldırarak iki yıldan uzun bir süredir ilk kez faiz oranlarını artırdılar.
Analistler önümüzdeki aylarda enflasyonun yeniden %40'ı aşmasını ve 2024'ün ilk yarısına kadar bu seviyede kalmasını bekliyor. Bloomberg Economics yılsonu tahminini %43'ten %47'ye yükseltti; bu da fiyat artışının resmi hedef olan %5'in dokuz katından fazla olabileceği anlamına geliyor.
Merkez Bankası'nın geçen ay faiz oranlarını gözden geçirdiği ve parasal sıkılaştırma döngüsünün "ilk adımı" olarak adlandırdığı toplantının tutanaklarına göre, zayıflayan lira en önemli gündem maddesiydi.
Merkez Bankası Pazartesi günü yayınladığı özette, gösterge faiz oranını %8,5'ten %15'e çıkarma kararının - birçok tahminin gerisinde kalan bir hamle - "mümkün olan en kısa sürede dezenflasyon rotasını belirleme" amacını taşıdığını belirtti.