Sıkı para politikasıyla yükselen faizler, dövizde yatay seyir ve borsadaki zayıf performansla Türk lirası mevduatta artış sürüyor. BDDK verilerine göre, standart TL mevduat hacmi, 25 Ekim haftasında 10 trilyon lirayı aştı.
Artış seyrine paralel, standart mevduatın toplam mevduat içindeki payı da yüzde 56 ile Ekim 2017’den bu yana en yüksek seviyesine yükseldi. Kur korumalı mevduatın (KKM) payı yüzde 7,6’ya gerilerken, yabancı para mevduatın oranı da yüzde 36,6’ya indi.
ekonomim'in haberine göre Eylül 2021’de başlayan faiz indirimleri ve “Türkiye Ekonomi Modeli” adına alınan kararlar, TL’den kaçışın fitilini ateşlemişti. TL’deki sert değer kaybına önlem olarak “Liralaşma stratejisi” adı altında alınan kararla KKM uygulaması başlamış ve izleyen dönemde standart TL mevduatın payı yüzde 28’e kadar inerken, döviz ve dövize endeksli mevduattaki artışla dolarizasyon yüzde 70 seviyesini aşarak tarihi zirvesine ulaşmıştı.
Hanehalklarının TL mevduata yeniden dönüş hikayesi standart TL mevduatın yeni zirvelerini görmesini sağladı. BDDK verilerine göre 25 Ekim itibariyle standart TL mevduat hacmi 10 trilyon lirayı aştı toplam içindeki payı da yüzde 55,78 ile 7 yılın zirvesine ulaştı.
Sıkı para politikası ve yükselen mevduat faizleri, yatay seyreden kur, dalgalı borsa vatandaşı TL mevduata yöneltti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre standart TL mevduatın toplam mevduat içindeki oranı 25 Ekim haftasında yüzde 55,78 ile 17 Ekim 2017’deki yüzde 56,13’ten sonra ilk kez bu seviyelere çıktı. 7 yılın zirvesine çıkan standart TL mevduatın oranına karşılık KKM’nin payı yüzde 7,63’e, döviz mevduatın payı da yüzde 36,6’ya indi. Standart TL mevduat tarihte ilk kez 25 Ekim haftasında 10 trilyon lirayı aştı.