Türk lirasının Ekim ayındaki düşüşü, bu yıl gelişmekte olan ülke piyasalarında yatırımcılara en yüksek getirilerden birini sağlayan Türk özel sektör tahvil rallisi için de olumsuz bir ortam oluşturuyor.
Bloomberg'in haberine göre 2021’de yatırımcısına yüzde 4,4 getiri sağlayan Türkiye özel sektör tahvilleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üç TCMB Para Politikası Kurulu üyesinin görevine son verdiği geçtiğimiz hafta ikinci en kötü performansı gösterdi.
Türk lirası değer kaybederken Türk özel sektör tahvil faizi ortalaması yüzde 4,82 ile beş aydan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.
Türk özel sektörü borçlanma maliyetleri Çin Evergrande krizine ve riskli gelişen ülke varlıklarına iştahı azaltan Fed tapering endişelerine büyük ölçüde direnmişti.
"Kimse Dolar/TL 'nin 9'a çıkacağını öngörmedi"
40 milyar dolarlık Türk özel sektör tahvil pazarı bu yıl artan ihracat, turizmde canlılık ve Avrupa piyasalarının yeniden açılmasının yarattığı iyimserlikle yükselerek yatırımcısını memnun etmişti.
Bloomberg'e konuşan tahvil yatırımcıları şimdi Türk lirasındaki değer kaybının özel sektör tahvillerine dokunulamayacak ölçüde aşırı olduğunu vurguladı.
Hareketin ne kadar büyük ve hızlı olursa özel sektör tahvillerini o kadar vuracağını savunan Barings Gelişen Piyasalar Özel Sektör Tahvil Şefi Omotunde Lawal “Şirketler kur riskini hedge etse de kimse dolar/TL’nin 9’a çıkacağını öngörmedi. Şirketlerin liradaki değer kaybının etkilerini azaltmak için fiyatları artırabilmesi belirli bir süre alacak” değerlendirmesini yaptı.
Londra merkezli AllianceBernstein Özel Sektör Tahvil Analisti Okan Akın “Lirada keskin bir düşüş güvene zarar verir ve Türkiye Döviz likidite sıkışıklığı ile karşı karşıya kalabilir. Fed taperingi gerçek bir ihtimalken bu çok önemli bir risk. Büyük bir devalüasyon bankaların sermaye rasyolarına zarar verebilir ve banka tahvillerinde satışı tetikleyebilir” değerlendirmesini yaptı.