TMSF, Bank Asya yönetimine el koydu

Hükümet ile Gülen Cemaati arasındaki gerilimden en çok etkilenen şirket olan Bank Asya'nın yönetimine TMSF tarafından el konuldu

Hükümet ile Gülen Cemaati arasındaki gerilimden en çok etkilenen şirket olan Bank Asya'ya TMSF tarafından el konuldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan başsakanlığı döneminde sık sık bankanın batık olduğunu söylemiş ve tepki toplamıştı. Hükümete yakın yayın organları ise uzun süredir bankaya el konuldu-konulacak içerikte haber yapıyordu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Bank Asya'nın yönetim kurulunu belirleyen imtiyazlı payın yüzde 63'lük bölümünün Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından kullanılmasına karar verdi.

BDDK'dan yapılan açıklama şöyle:

"Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun 03.02.2015 tarihli ve 6187 sayılı Kararı ile; 5411 sayılı Bankacılık Kanunu (Kanun) kapsamında Asya Katılım Bankası A.Ş. (Banka) ile ilgili olarak Kurum tarafından yapılan denetimler neticesinde, imtiyazlı paya sahip bazı ortakların kurucularda aranan nitelikleri taşıdıklarını gösterir bilgi ve belgelerin verilen süreye rağmen Kuruma intikal ettirilmediği, dolayısıyla söz konusu imtiyazlı pay sahipleri açısından Kurumun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısının Banka tarafından sunulamadığı, bu itibarla imtiyazlı pay sahiplerinin kurucularda aranan nitelikleri taşıdığına ilişkin bilgi ve belgelerin Kuruma ibrazına ve Kurum tarafından yapılacak değerlendirmeler sonuçlanıncaya kadar, Kanunun 18. maddesi beşinci fıkrası hükmü uyarınca, mezkur ortakların paylarına ilişkin temettü dışındaki ortaklık haklarının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından kullanılmasına karar verilmiştir."

Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

BANK ASYA ÖNÜNDE GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMİ

BDDK'nın, Asya Katılım Bankası'nın ortaklık haklarının TMSF tarafından kullanılmasına karar verildiğini açıklamasından sonra, Çevik Kuvvet ekipleri Bank Asya'nın Ümraniye'de bulunan Genel Müdürlük binası önünde önlem aldı.

BDDK'nın kararından kısa süre sonra Bank Asya Genel Müdürlüğü önüne gelen Çevik Kuvvet ekipleri, bina çevresinde bariyerlerle önlem aldı. Polis, TMSF yetkilileri ile avukatlar dışında hiçkimsenin binaya girmesine izin vermiyor.

Olayı duyarak Genel Müdürlük önüne gelen banka çalışanları ise polis bariyerlerinin ön kısmında bekliyor.

TMSF'den Bank Asya açıklaması

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Bank Asya’nın yönetim kurulunu belirleyen imtiyazlı payın yüzde 63’lük bölümünün Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından kullanılmasına karar verdi.

TMSF'den yapılan açıklamada "TMSF yalnızca yönetime el koydu. Bank Asya rutin bankacılık faaliyetlerine devam etmektedir" denildi.

Kurul, son toplantısında, Bank Asya’nın ortaklık yapısına dair denetimlerin sonucunu değerlendirdi.

Bank Asya’nın Bankacılık Kanunu kapsamında “kurumun etkin kontrolüni önlemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısı ve organizasyon şemasına sahip olması” şartını ihlal ettiğini belirleyen Kurul, bankanın yüzde 63’lük imtiyazlı payının, TMSF tarafından kullanılmasına karar verdi.

BDDK, Bank Asya’nın, yönetim kurulunu saptama yetkisine sahip 185 imtiyazlı ortaktan 132’sine ait bilgi ve belgeleri verilen süre içinde göndermeyerek, bu ortaklara dair belirsizlik yarattığını belirtti.

Kurul, Banka Asya’dan, yönetim kurulunu saptama yetkisine sahip A grubu imtiyazlı pay sahibi 185 ortağın durumlarına dair bilgi ve belgeleri 2 Ocak 2015’e kadar iletilmesini istedi. Kurul, söz konusu sürenin yetmeyeceğini belirten bankaya, Ocak ayının sonuna kadar ek süre verdi. 2 Şubat’a kadar 53 imtiyazlı ortağa ait bilgi ve belgeleri kuruma ileten banka, 185 imtiyazlı ortaktan 132’sine ait bilgi ve belgeleri ise verilen sürede göndermedi. Bilgi ve belgeleri ne zaman göndereceği konusu ile ilgili Kuruma bilgi de vermeyen banka, böylelikle yüzde 63’lük imtiyazlı paya sahip 132 ortakta aranan niteliklerin belirlenmesi açısından belirsizlik yarattı.

Bankacılık Kanunun “kuruluş şartlarını” belirleyen ilgili maddesindeki “kurumun etkin kontrolüni önlemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısı ve organizasyon şemasına sahip olması” şartının ihlal edildiğini belirleyen Kurul, imtiyazlı pay sahiplerinin kurucularda aranan nitelikleri taşıdığına dair bilgi ve belgelerin Kuruma ibrazına ve yapılacak değerlendirmeler sonuçlanıncaya kadar, Bankacılık Kanununun 18. maddesine göre yüzde 63’lük imtiyazlı payın temettü dışındaki ortaklık haklarının TMSF tarafından kullanılmasına karar verdi.


Bankacılık Kanununun 18. maddesi

Bankacılık Kanunun “pay edinim ve devirleri” başlıklı 18. maddesinin 5. fıkrası şu şekilde:
“Nitelikli paya sahip olan ortakların kurucularda aranan nitelikleri taşıması şarttır. Kurucularda aranan nitelikleri kaybeden nitelikli paya sahip ortaklar temettü dışındaki ortaklık haklarından faydalanamaz. Bu halde, diğer ortaklık hakları Kurumun bildirimi üzerine Fon tarafından kullanılır. Bu ortaklar sermayedeki direkt olarak ve dolaylı payları yüzde onun altına düşene kadar rüçhan haklarını kullanamazlar.” 

BANK ASYA İÇİN KİM NE DEDİ

OPERASYONU ÖNCEDEN Mİ ÖĞRENDİLER