Çin'de Ulusal İstatistik Bürosu (NBS) Çarşamba günü yaptığı açıklamada, aylık tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) yıllık bazda %0,3 düştüğünü ve Reuters anketinde %0,4'lük düşüş için medyan tahminden biraz daha yavaş bir düşüş olduğunu söyledi. Bu, Şubat 2021'den bu yana yıllık bazda ilk düşüş oldu. TÜFE Haziran ayında değişmedi.
Üretici fiyat endeksi (ÜFE), bir önceki ay %5,4'lük düşüşün ardından bir önceki yıla göre %4,4 düşerek art arda 10. ayında da geriledi. Bu düşüş, %4,1'lik düşüş tahminine kıyasla gerçekleşti.
Çin'in ekonomik toparlanması ilk çeyrekteki hızlı başlangıcın ardından yurtiçi ve yurtdışındaki talebin zayıflamasıyla yavaşladı. Yetkililer ekonomiyi desteklemek için bir dizi politika önlemi aldı ve daha fazla adım atılması bekleniyor.
ANZ'de kıdemli Çin stratejisti olan Xing Zhaopeng, "Hem TÜFE hem de ÜFE yıllık bazda negatif bölgeye düştü ve ekonomik deflasyonu teyit etti" dedi.
Xing, TÜFE'nin yılın ikinci yarısında 0 civarında seyretmesini bekliyor ve şu sözleri kaydediyor: "Para politikasında manevra yapmak zor olacak. Politbüro toplantısı istikrarlı bir yuan döviz kuru çağrısında bulundu, bu da parasal gevşemeyle çelişecektir"
Asya hisseleri Çarşamba günü, Çin fiyat verilerinin ekonomik toparlanmanın hız kaybettiğini teyit etmesiyle savunmaya geçti.
Çin'in hisse senetlerinden oluşan CSI300 Endeksi ve Şanghay Bileşik Endeksi rakamların ardından geriledi.
Singapur'daki OCBC Bank'ın faiz stratejisti Frances Cheung, "Piyasaların iyimserliğini koruması için Çinli yetkililerden daha fazla eyleme geçirilebilir destek önlemi görmesi gerekiyor" dedi.
"Para politikasında bir miktar gevşeme için yer olsa da, sorumluluk mali tarafta. Aksi takdirde, büyümede bir miktar iyileşme gösteren ekonomik verilere ihtiyaç var ki bu da henüz gelmiyor."
Japonya tarzı deflasyon mu?
Rakamlar, Çin'in 1990'lardan bu yana tüketici fiyatları ve ücretlerin bir nesil boyunca durgunlaştığı Japonya'nın "kayıp on yılları" dönemine benzer şekilde çok daha yavaş bir ekonomik büyüme dönemine girdiğine dair korkuların arttığı bir ortamda geldi.
Çin'in cansız fiyatları, diğer büyük ekonomilerin çoğunda görülen ve başka yerlerdeki merkez bankalarını faiz oranlarını hızla yükseltmeye zorlayan felç edici enflasyonla keskin bir tezat oluşturuyor.
Bununla birlikte, küresel enflasyonun zirve yapabileceğine ve bazı durumlarda Brezilya'daki fiyatların keskin bir şekilde yavaşlamasıyla tersine dönebileceğine dair işaretler de var ve bu da dünyanın en büyük 10. ekonomisinde ani bir faiz indirimi olasılığını artırıyor.
Çinli yetkililer deflasyonla ilgili endişeleri küçümsedi. Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Liu Guoqiang geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, Çin'de yılın ikinci yarısında deflasyonist risklerin olmayacağını, ancak ekonominin pandemi sonrasında normale dönmek için zamana ihtiyacı olduğunu belirtti.
NBS tarafından yapılan ayrı bir açıklamada, ekonominin toparlanması ve arz ile talep arasındaki ilişkinin iyileşmesiyle birlikte TÜFE'nin yeniden yükselişe geçmesinin beklendiği ifade edildi.
Hükümet, 2022 yılında kaydedilen %2'lik tüketici enflasyonu hedefini bu yıl yaklaşık %3 olarak belirledi.
Son dönemdeki politika teşviklerine rağmen, tüketiciler ve imalatçılar hala zayıf olan konut piyasası ve yüksek genç işsizliği ve yabancı firmaların Çin'de yatırım yapma iştahının azalması nedeniyle temkinli davranmaya devam etti.
Yatırımcılar, geçtiğimiz ay yapılan güçlü Politbüro toplantısının ardından politika yapıcıların teşvik önlemleri almasını endişeyle beklerken, borsa çoğunlukla somut adımların atılmamasından etkilendi.