Bazı kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması ve kamuda çalışan taşeron işçilerin çalışma şartlarının iyileştirilmesi dahil bir çok alanda düzenlemeler içeren İş Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı abaha karşı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.
İlk hazırlanış amacı, kamu taşeron işçilerin çalışma koşullarında düzenlemeler olan, Soma'da 13 Mayıs'ta yaşanan maden kazasının ardından maden işçilerine yönelik düzenlemeler de eklenerek 60 madde halinde 30 Mayıs'ta TBMM'ye sevk edilen tasarı; Meclis çalışmaları sırasında kapsamı genişletilerek 50'ye yakın kanunda değişiklik içeren yaklaşık 150 maddeye ulaştı.
TBMM'nin 14 Ağustos'ta tatile girmesiyle yarım kalan tasarının Genel Kurul görüşmeleri Pazartesi günü tekrar başladı ve tasarı yapılan son eklemelerle bu sabaha karşı kabul edildi.
Buna göre; 30 Nisan tarihinden önceki beyana dayanan vergilerde beyannamelere ilişkin vergi cezaları, gecikme faizleri ve gecikme zamlarının tahsilatından vazgeçilecek. Birçok kanuna göre verilen vergi aslına bağlı olmayan idari para cezaları silinecek.
Gümrük vergilerinden doğan borçlar ve SGK prim alacakları yeniden yapılandırılacak.
Bu yıl içinde kamuya 35,000 öğretmen ataması yapılacak.
Üç kez ihale edilmesine rağmen istekli çıkmayan Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki bazı illerde doğalgaz dağıtımı belediye veya il özel idaresi tarafından kurulacak şirket aracılığıyla yapılacak.
Yeraltı işlerinde çalışan işçilerde kıdem şartı aranmayacak. Bu işçilere, zorunlu ve olağanüstü hallerde haftalık 36 saati aşan her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde 100 artırılmasıyla ödenecek.
Linyit ve taşkömürünün çıkarıldığı maden iş yerlerinde çalışan işçilere ödenecek ücret, asgari ücretin iki katından az olmayacak.
Yeni düzenlemeler
Genel Kurul'daki bu haftaki çalışmaları sırasında, tasarıya eklenen bazı düzenlemeler şunlar:
İnternet yoluyla işlenen suçlar kanunu kapsamında TİB başkanına tanınan yetkiler genişletildi.
Özelleştirme devir işlemleri sırasında TEDAŞ'a devredilmiş olanlar dahil TEDAŞ'ın 30 Nisan tarihi itibarıyla elektrik bedeli alacakları 18 aya kadar yapılandırılacak. Tarım sulamada kullanılan elektrik borçları da bu kapsamda olacak.
İhracatçı birlikleri TOBB'a bağlı odaların yetkisinde olan TIR karneleri, dolaşım belgeleri, mal ve hizmetlerin uluslararası ticaretindeki beyanname, vesika ve benzeri belgeleri düzenleyip onaylayabilecek.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) mevcut yapısı ve işleyişi değiştirilerek DEİK, Ekonomi Bakanlığı gözetim ve denetimine girecek. DEİK faaliyetlerinin planlanması ve yürütülmesinde, bakanlık ve ilgili kuruluşlar ile ortak çalışacak.