Toyota Motor, üretim sistemindeki bir arıza nedeniyle Salı günü öğleden sonra Japonya'daki tüm montaj tesislerindeki operasyonları askıya alacağını ve bunun dünyanın en büyük otomobil üreticisi için yerel üretimi durma noktasına getireceğini söyledi.
Toyota'nın sorunun nedenini araştırdığını belirten bir sözcü, "muhtemelen bir siber saldırıdan kaynaklanmadığını" sözlerine ekledi. Sözcü, arızanın parça siparişi verilemediği anlamına geldiğini de belirtti.
Toyota, Salı sabahından itibaren 12 fabrikasındaki operasyonları askıya aldı, ikisi ise çevrimiçi kaldı. Sözcü, 14 fabrikanın da Salı günü ikinci vardiyadan itibaren askıya alınacağını söyledi ve üretim kaybının miktarının belirsiz olduğunu sözlerine ekledi.
Reuters'in hesaplamalarına göre 14 fabrika toplamda Toyota'nın küresel üretiminin yaklaşık üçte birini gerçekleştiriyor. Toyota satışlar bakımından dünyanın en büyük otomobil üreticisi.
Askıya alma kararı, Toyota'nın Japonya'daki üretiminin, yarı iletken kıtlığından sorumlu tuttuğu bir dizi üretim azaltma planının ardından toparlanmaya başladığı bir dönemde geldi. Japonya'da üretim yılın ilk yarısında %29 artarak son iki yılın ilk artışını kaydetti.
Japonya'da Daihatsu ve Hino hariç Toyota markaları için günlük üretim, Reuters'ın çalışma günlerine göre yaptığı hesaplamaya göre ve tatiller hariç olmak üzere, ilk yarıda ortalama 13.500 araç oldu.
Toyota'nın operasyonları geçen yıl tedarikçilerinden birinin siber saldırıya uğramasıyla durma noktasına gelmişti. Bu bir günlük kesinti yaklaşık 13.000 araçlık bir üretim kaybına neden oldu.
Otomobil üreticisi, maliyetleri düşüren ancak aynı zamanda lojistik zincirindeki bir tıkanıklığın üretimi riske atabileceği anlamına gelen tam zamanında envanter yönetiminin öncüsü.
Arızanın nedeni net olarak bilinmemekle birlikte, bazı işletmeler ve devlet daireleri taciz telefonları aldıklarını bildirdiklerinden, kurumsal Japonya son günlerde alarm durumundaydı.
Hükümet, aramaların muhtemelen Çin'den geldiğini ve Japonya'nın Fukuşima nükleer santralinden Pasifik'e arıtılmış radyoaktif su bırakmasıyla ilgili olduğunu söyledi.
Toyota hisseleri Tokyo'daki erken işlemlerde %0,3 düşüşle 2.429 yen seviyesindeydi.