Francine Tropik Fırtınası'nın petrol arzını sekteye uğratacağı endişelerinin taleple ilgili endişelere ağır basmasıyla ham petrol fiyatları Çarşamba günü sıçrama yaptı.
Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,6 artışla varil başına 69,58 dolara yükselirken, ABD ham petrol vadeli işlemleri %0,7 artışla varil başına 66,19 dolar oldu.
OPEC+'nın bu yıl ve 2025 için talep tahminlerini aşağı yönlü revize etmesinin ardından Salı günü her iki gösterge de yaklaşık 3 dolar düşerken, Brent Aralık 2021'den bu yana en düşük seviyesini gördü ve WTI Mayıs 2023 dip seviyesine geriledi.
Nissan Securities'in bir birimi olan NS Trading'in başkanı Hiroyuki Kikukawa, “Yatırımcılar Salı günkü keskin düşüşün ardından pozisyonlarını düzeltti” dedi.
Kikukawa, “Toparlanmada, bazı üretim tesislerinin halihazırda askıya alınmış olması nedeniyle fırtınanın arzı aksatabileceği endişeleri de etkili oldu” dedi, ancak küresel talebin yavaşlamasına ilişkin korkular nedeniyle piyasanın düşüş eğilimini sürdüreceğini öngördü.
ABD Ulusal Kasırga Merkezi, Tropik Fırtına Francine'in Salı günü gece boyunca kasırgaya dönüşme yolunda ilerlediğini ve Louisiana sakinlerinin iç bölgelere kaçmasına ve petrol ve gaz şirketlerinin Meksika Körfezi üretimini durdurmasına neden olduğunu söyledi.
ABD Güvenlik ve Çevre Uygulama Bürosu (BSEE) Salı günü yaptığı açıklamada, ABD'nin Meksika Körfezi'ndeki ham petrol üretiminin yaklaşık %24'ünün ve doğal gaz üretiminin %26'sının fırtına nedeniyle devre dışı kaldığını kaydetti.
Salı günü, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) aylık bir raporda dünya petrol talebinin 2024 yılında günde 2,03 milyon varil (bpd) artacağını ve geçen ayki 2,11 milyon bpd'lik büyüme tahmininden daha düşük olacağını söyledi.
OPEC ayrıca 2025 küresel talep artışı tahminini de 1,78 milyon varil/gün'den 1,74 milyon varil/gün'e düşürdü.
Ancak ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) Salı günü yaptığı açıklamada küresel petrol talebinin bu yıl daha büyük bir rekor kıracağını, üretim artışının ise önceki tahminlerden daha düşük olacağını söyledi.
Bu arada, gümrük verileri ve Reuters kayıtları Salı günü Çin'in günlük ham petrol ithalatının geçen ay son bir yılın en yüksek seviyesine yükseldiğini, sevkiyatların düşük ham petrol fiyatları ve iyileşen rafinaj marjları ile geçici bir toparlanma gösterdiğini vurguladı.