Donald Trump, Beyaz Saray'dan kovulduktan dört yıl sonra olağanüstü bir geri dönüşe imza atarak ABD başkanı seçildi. Ancak Trump'ın gelişi Asyalı şirketler için sancılı bir döneme işaret ediyor.
Reuters bu çerçevede Asya'daki şirketlerin ABD'ye yaptıkları yatırımları, Trump'ın onlar hakkında söyledikleri ve ABD'nin iş politikasındaki olası değişikliklerin Asyalı şirketler için ne anlama geleceğini yazdı.
Yarı iletkenler
Tayvanlı TSMC ve Güney Koreli Samsung liderliğindeki Asyalı yonga üreticileri ABD'ye toplamda en az 117 milyar dolar yatırım yaptı, Mevcut ABD yönetiminin üst düzey çipler için Asya'ya olan bağımlılığını azaltmayı amaçlayan kilit girişimi tarafından teşvik edildi.
Reuters'in hesaplamasına göre bunun karşılığında en az 18,85 milyar dolar tutarında hibe ve mali destek aldılar ya da taahhüt ettiler. Trump'ın "kötü" olarak nitelendirdiği bu planı geri alıp almayacağı belli değil. Trump seçim kampanyası sırasında Çin'in hak iddia ettiği Tayvan'ın korunmak için para ödemesi gerektiği yönünde yorumlar yapmış ve adayı Amerikan yarı iletken şirketlerinden iş çalmakla suçlamıştı.
Tayvanlı GlobalWafers Perşembe günü yaptığı açıklamada sübvansiyon programının Trump yönetiminde de devam etmesini beklediğini söyledi.
Elektrikli araçlar
Trump, ticaret açığını ortadan kaldıracağını söylediği ABD'ye ithal edilen tüm mallara %10 veya daha fazla gümrük vergisi getirme fikrini ortaya attı. Ayrıca bazı ithal otomobillere %200 gümrük vergisi getirme tehdidinde bulundu ve özellikle Meksika'dan otomobillerin ülkeye girmesini engellemeye kararlı.
Tarife, Honda, Nissan ve Kia dahil olmak üzere birçok Asyalı otomobil üreticisini vuracak. Honda işletme müdürü Shinji Aoyama Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Meksika'dan ithal edilen araçlara yönelik tarifelerin, şirketin üretiminin %80'ini ABD pazarına gönderdiği için büyük bir etkisi olacağı konusunda uyardı. Bu tür önlemlerin kalıcı hale gelmesi durumunda Honda'nın üretimini ABD'ye veya gümrük vergisi olmayan başka bir ülkeye kaydırmayı düşünmek zorunda kalacağını söyledi.
ABD'de faaliyet gösteren çok sayıda elektrikli araç bataryası fabrikasına sahip olan Güney Koreli batarya üreticileri ve Japon Panasonic, Başkan Joe Biden'ın imzasını taşıyan temiz enerji politikasının ve daha gevşek emisyon düzenlemelerinin potansiyel bir geri dönüşüne hazırlanıyor. Trump, Ağustos ayında Reuters'e verdiği demeçte, elektrikli araç alımları için 7.500 dolarlık vergi kredisini kaldırabileceğini söyledi.
Reuters'in borsa dosyalarına dayanarak yaptığı hesaplamaya göre, LG Energy Solution ve SK On, 2023'ten bu yana ABD'de pil hücreleri üretmek için 2,6 milyar won (1,9 milyon dolar) ABD federal kredisi aldı. Şirketler, bu üretim kredileri olmasaydı zarar açıklayacaklarını söyledi.
ABD'nin Çin pillerine uyguladığı kısıtlamalar, ikinci bir Trump yönetiminde de devam edebilir ya da sertleşebilir; bu da rakip Güney Koreli üreticilerin işine yarayacak bir politika.
Nippon Steel'in belirsiz durumu
ABD hükümeti, Nippon Steel'in 14,9 milyar dolarlık U.S. Steel teklifini henüz onaylamadı. Trump, sendika seçmenlerini etkilemeye çalıştığı için anlaşmayı engelleyeceğini söyledi. ABD'deki Yabancı Yatırım Komitesi Ağustos ayında anlaşmanın kritik ABD endüstrileri için çelik tedarik zincirini tehdit ettiği için ulusal güvenlik açısından risk oluşturduğunu söyledi ve Nippon Steel'in aksi takdirde atıl kalacak olan ABD Çelik tesislerine milyarlarca dolarlık yatırım sözü vermesine neden oldu.
Çin
Çinli işletmeler, Trump'ın Çin'den yapılan ithalata %60 veya daha fazla gümrük vergisi uygulama tehdidini yerine getirip getirmeyeceğini görmek için bekliyor; bu da Trump'ın 2017-2021 başkanlığı döneminde yürüttüğü ticaret savaşına benzer yeni bir ticaret savaşı başlatabilir.
Ticaret savaşı, elektrikli süpürge üreticilerinden makinelere kadar tüm sektörleri vurdu ve 200 milyar dolardan fazla ürüne gümrük vergisi uygulandı. Biden yönetimi tarifelerin çoğunu yürürlükte tuttu. Trump yönetimi tarafından ulusal güvenlik gerekçe gösterilerek ihracat kontrollerine tabi tutulan Huawei Technologies gibi bazı Çinli şirketler de yüksek kaliteli çip satın almaktan men edilerek akıllı telefon işlerini sekteye uğrattı.