Trump'un başkanlığı bol miktarda piyasa riski taşıyor

Yatırımcılar Başkan seçilen Donald Trump'ın ekonomik gündemini alkışlarken hisse senetleri yılın en iyi haftasını geçirdi. Ancak uzmanlar riskler konusunda uyarıyor. 

Interactive Brokers'tan Steve Sosnick, Yahoo Finance'in özel seçim haberinde bana "Vergi indirimleri borsadaki yükselişin arkasında ve genel olarak, piyasaların Cumhuriyetçi yönetimleri sevdiği algısı var, ancak Demokrat yönetimin son birkaç yıldaki performansı kesinlikle kötü değildi" diye açıkladı.

Interactive Brokers'tan Steve Sosnick,

Dow Jones Sanayi Endeksi Çarşamba'dan Cuma'ya 1.700 puandan fazla fırladı ve haftayı %4,6 artışla kapattı. S&P 500 ve Nasdaq Bileşik endeksi rekor seviyeye yükselirken, Russell 2000 Kasım 2021'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Ancak piyasa ne istediğine dikkat etmeli. Uzmanlar, netlik ortaya çıktıkça, yeni gümrük vergileri ve ek hükümet harcamalarından kaynaklanan enflasyondaki yeniden canlanmanın piyasanın ivmesi ve Fed'in faiz indirimleri için bir risk oluşturabileceğini söylüyor.

Sonal Desai

Franklin Templeton sabit getirili yatırım araçları baş yatırım sorumlusu Sonal Desai konuya dair değerlendirmelerinde, "Piyasalardaki keskin artış, bir dereceye kadar, sağlam büyüme, aşırı bürokratik düzenlemelerden arındırma, vergi indirimleri beklentisine yönelik bir olumlu tepki. Ancak bunun madolyonun diğer tarafında , elbette, daha fazla enflasyona ve daha geniş mali açıklara yol açabilir," dedi 

Bir yıl sonra S&P 500 için 5.250 seviyesine bir düşüş riski gören Stifel'den Barry Bannister, enflasyondaki yeniden canlanmayı yakından izliyor. S&P haftayı 6.000'in üzerinde kapattı.
ster müşterilerine yazdığı bir notta.

Deutsche Bank, Trump'ın mali, ticaret ve göç politikalarının enflasyon tahmininde yukarı yönlü bir ayarlamaya yol açabileceğini öngörüyor. Matthew Luzzetti liderliğindeki ekip, enflasyonun 2026'da yaklaşık %0,5 artarak %2,5'e yükselebileceğini öngörüyor; bunun başlıca nedeni gümrük tarifelerinin enflasyonist etkisi olarak değerlendiriliyor.

Trump - Robert Lighthizer

Cuma günü Trump'ın Robert Lighthizer'dan ABD Ticaret Temsilcisi olarak görevine dönmesini istemesi, tarifelere karşı daha agresif bir yaklaşımın sinyali olabilir. Trump'ın ilk döneminde Lighthizer, Çin ile tırmanan ticaret savaşında önemli bir rol oynadı, çelik ve alüminyum ithalatına gümrük vergileri uyguladı ve ABD'nin Meksika ve Kanada ile ticaret anlaşmasının yeniden müzakere edilmesine yardımcı oldu.

Yatırımcılar için, Morgan Stanley'e göre akıllı telefonlar, bilgisayarlar, tabletler, giyilebilir cihazlar ve sunucular hala öncelikli olarak Çin'de monte edildiğinden, donanım hisseleri "en fazla risk altında" olan teknoloji hisseleri arasında yer alıyor.

Morgan Stanley Erik Woodring

Erik Woodring bu hafta müşterilerine yazdığı bir notta, "Başkan seçilen Trump'ın Çin'den ithal edilen mallar için 301. Bölüm gümrük vergilerini yeniden yürürlüğe koymak için yürütme kararları kullanması durumunda, kapsamanın 2025 mali yılında hisse başında karlarda ortalama %4-7 düşüşe neden olabileceğini tahmin ediyoruz" dedi ve Dell, HPQ ve Logitech'in "en büyük olumsuzluklarla" karşı karşıya kalacağı konusunda uyardı.

Nouriel Roubini

Deneyimli ekonomist Nouriel Roubini'ye göre, tarifelerin 2017 vergi kesintilerinin uzatılmasıyla birleşmesi, ekonomi ve piyasa için "çok tehlikeli" bir karışım ve daha yüksek fiyatlara yol açabilir.

Roubini, bu yılın başlarında Morning Brief'te "Ticaret, para birimi, para ve maliye politikası konusunda yapmak istediklerini olduğu gibi kabul ederseniz, politikalar çok tehlikeli olurdu" uyarısında bulundu.

Trump'ın öne sürdüğü, kurumlar vergisi oranını %15'e düşürme ve ikramiye, fazla mesai ücreti ve sosyal güvenlik yardımları üzerindeki vergilendirmeyi sonlandırma sözü gibi diğer vergiyle ilgili fikirler, şişen bir açığın giderek artacağına işaret ediyor.

Dennis Gartman

Gartman Letter'ın eski editörü Dennis Gartman, "Hayatımda ilk kez gerçekten çok endişeleniyorum. Genç nesil için ekonomi ve ülkenin mali açıdan geleceği konusunda endişeliyim." ifadelerini kullandı.

Sorumlu Federal Bütçe Komitesi, Trump'ın seçim kampanyası boyunca ortaya koyduğu politikaların önümüzdeki 10 yıl içinde ulusal borca ​​7,75 trilyon dolar ekleyebileceğini tahmin ediyor. Bu artışın bir kısmı, vergi kesintilerinin uzatılması, şirketler ve küçük işletmeler için daha fazla vergi indirimi yapılması ve sınır dışı etmelerin artırılması planlarından kaynaklanıyor.