TSMC yapay zeka patlamasıyla güçlü kar açıklayacak

TSMC, yapay zeka patlamasının etkisiyle güçlü kar raporlamaya hazırlanıyor.

Yapay zeka uygulamalarında kullanılan gelişmiş çiplerin baskın üreticisi Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), artan talep sayesinde Perşembe günü üçüncü çeyrek karında %42'lik bir sıçrama raporlaması bekleniyor. Müşterileri arasında Apple ve Nvidia gibi müşterilerinin bulunduğu dünyanın en büyük sözleşmeli yonga üreticisi, bir dizi sektörde yapay zekaya yönelik artıştan faydalandı.

23 analistten alınan LSEG SmartEstimate'e göre TSMC, 30 Eylül'de sona eren çeyrek için 300,1 milyar T$ (9,33 milyar $) net kar bildirecek. SmartEstimates, daha tutarlı bir şekilde doğru tahminler yapan analistlerin tahminlerine daha fazla ağırlık veriyor.

Bu tahmin, 2023 üçüncü çeyrek net kârı olan 211 milyar T$ ile karşılaştırıldığında, TSMC geçen hafta Tayvan doları cinsinden üçüncü çeyrek gelirinde bir sıçrama olduğunu ve piyasa beklentilerini kolayca aştığını bildirdi. Ancak Salı günü, aralarında TSMC'nin de bulunduğu şirketlerin dünyanın en büyük çip üretim ekipmanı tedarikçisi olan ASML , çip pazarının bazı bölümlerinde devam eden zayıflık nedeniyle 2025 satışlarının ve rezervasyonlarının beklenenden daha düşük olacağını tahmin ederek Hollandalı firmanın hisselerini 1998'den bu yana en büyük bir günlük düşüşe itti.

Çarşamba günü TSMC'nin hisseleri %2,3 düşüşle 1.045 T$'dan kapandı, ancak 11 Temmuz'da ulaştığı 1.080 T$'lık tarihi zirvesinin çok uzağında değil. TSMC, Perşembe günü başlayacak olan üç aylık kazanç çağrısında, üretimi genişletmek için yarışırken sermaye harcamaları da dahil olmak üzere mevcut çeyreğin yanı sıra tüm yıl için görünümünü güncelleyecek.