Tuğçelik dünya markası olma yolunda

Demir çelik sektörünün önemli kuruluşlarından Tuğçelik 2015'te 10 milyon TL'lik kar rakamına 2016'da 20 milyon euro ihracat rakamına ulaşmayı hedefliyor

BORSATEK ÖZEL- Türkiye demir çelik sektörünün önemli kuruluşlarından birisi olan Tuğçelik hedef büyüttü. 1988 yılında demir çelik sektöründeki uzun yıllara dayalı piyasa ve sanayi tecrübesi ile kurulan şirket, en geç 2017 yılında Türkiye’nin en büyük ilk 1000 sanayi kuruluşu listesine girmeye hazırlanıyor. 2014’te sermayesinin yüzde 23.33’ünü halka arz eden şirket, son yıllarda sac ticaretine ek olarak otomotiv ve beyaz eşya sektörünün önemli üreticilerine alüminyum döküm parçalar üretmek üzere yaptığı anlaşmalar ile dikkat çekmişti.

»» TUĞÇELİK NET KARINI 10'A KATLADI

Genel Müdür Burak Nergiz, ikinci kuşak olarak şirketin başına geçtiği süre zarfında, şirketin demir-çelik sektöründen daha çok alüminyum üretimi ile birlikte otomotiv sektörüne geçmesinde büyük rol oynamış. İç piyasadaki alacak riski ve demir-çelik sektörünün sıkıntılı bir döneme girebileceği öngörüsü ve yurtdışında aldığı eğitimlerinin katkısı ile şirketini uluslararası bir firma konseptine dönüşmesinde önemli rol oynamış.

Kazanılan kontratlar sayesinde alacak riski ve kur riskini hemen hemen sıfırlayarak, Tuğçelik’in farklı bir konsepte büyümesinin önünü açmış. Nergiz, bu konudaki planlama ve çalışmaların halen çalışmalarının devam ettiğini de belirtiyor.
Tuğçelik, Burak Nergiz döneminde yaptığı yatırımlar sayesinde dünya kalite standardını yakalanmış. Tuğçelik, BMW, Daimler, Renault, Volkswagen, Jaguar-Land Rover, Ford gibi aklımıza gelebilecek en iyi küresel otomotiv firmalarına ürün satmaya başlamış.

Şirket, 2014 yılında 874 bin TL olan karını 2015’te 10 milyon TL civarlarına yükseltmeyi hedefliyor. Son iki yılda TL’nin yüksek değer kaybının ihracatçı firmalar üzerindeki olumsuz teksi gözönüne alındığında, Tuğçelik’in ülkeye döviz girdisi de sağlayan başarısının önemi daha iyi anlaşılıyor.

Artan bu talep doğrultusunda yeni fabrika ve üretim konusunda çalışma yaptıklarını belirten Burak Nergiz, mevcut üretim kapasitesini 2-3 katına çıkarmak, firmayı dev bir üretici firma haline dönüştürmek için yoğun mesai harcadığını belirtiyor.
Genel Müdür Burak Nergiz, kısaca özetlediğimiz hususların dışında Tuğçelik’in geldiği noktayı ve hedeflerini Borsatek’e şu şekilde anlattı.

BORSATEK- Tuğçelik son dönemde özellikle küresel otomotiv devleri ile yaptığı kontratlarla dikkat çeken bir şirket. Bize bu başarıyı elde eden şirketi anlatır mısınız?

BURAK NERGİZ –Tuğçelik firması faaliyetlerine 1988 yılında demir-çelik ticareti ile başlamıştır. Sektörde uzun yıllara dayalı piyasa ve sanayi tecrübesi, artan iş hacmi ve gücü ile sektörde adından söz ettirir bir konuma kısa zamanda gelmiştir. Ülke ekonomik şartlarının ve dünya ticaretinin daralmasını da göz önünde bulunduran Tuğçelik 2006 yılından itibaren ticaret ayağının yanına üretimi de ekleyip sanayiciliğe adım atmıştır.

Yüksek basınçlı alüminyum enjeksiyon teknolojisi ile döküm ve hassas işleme yapan Tuğçelik, otomotiv ve beyaz eşya sektörlerine aluminyüm parça üretmektedir. Üretim ayağında özellikle 2013 yılından sonra kabuk değiştirerek ekibini güçlendirip, yaptığı yatırımlar ile otomotivde dünya devi firmalarla çok önemli kontratlar elde eden Tuğçelik , Türkiye ihracatı için katma değer üretmektedir. Firmamız üretim ayağında 2013 yılından itibaren ciro ve üretimini her sene yüzde 65 artırmıştır. Bu trend 2016 yılında da devam edip 20 milyon euro ihracat rakamına ulaşılacaktır.

İhracatının tamamını otomotiv sektörünün kalbi olan Almanya ve Fransa’ya gerçekleşmektedir. Alüminyum döküm piyasasında Türkiye’nin ciddi bir lojistik avantajı ve işçilik maliyetinin diğer ülkelere oranla daha düşük olması, firmamızın son teknolojideki makine parkurlarında ürettiği kaliteli ürünler ile birleşince şu anda bulunduğumuz konuma geldiğimizi söyleyebiliriz.

BORSATEK- Kendi yağıyla pekala kavrulan bir şirket durumundayken neden halka açılmaya karar verdiniz?

BURAK NERGİZ – Kurumsallaşma isteği birinci nedenimiz daha sonrada bu aldığımız kaynaklarla yatırım yaparak büyümek ve ihracat yapmak ilk sebepler. Yurtdışında aldığım eğitimlerde şunu gördüm. Bir firma halka açılarak en az 3-4 senede alacağı yolu 1 yıl da alabiliyor. Bu cazibe de bizim halka arzımıza sebeplerinden biridir.

BORSATEK- Halka arzdan elde edilen gelir nasıl kullanıldı

BURAK NERGİZ – Halka arz izahnamemizde ne taahhüt verdiysek onları gerçekleştirmek için elimizden geleni yaptığımızı düşünüyorum. Zaten bu konu ile ilgili açıklamalarıda SPK’nın genelgelerine uygun bir şekilde ile kamuoyunda paylaşıyoruz.

BORSATEK- Halka arzdaki önemli taahütlerden birisi, şirket ortaklarının arzdan sonraki 1 yıl içinde satış yapmayacağıydı. Bu sürenin dolmasıyla satış kararı aldınız. Bu durumu paydaşlarınız nasıl karşıladı. 

BURAK NERGİZ –Biz şirket olarak tüm taahütlerimize uyduk. Bu konuda şeffaf davrandık, amaç paydaşlarımız ile birlikte ortak çıkarlarımızı daha yüksek bir seviyeye çıkartmaktı. En son hisse satışı işlemlerimizde de (1 yıl dolduktan sonra) sattığımız hisselerinin bedelini şirketimize yatırarak finansman maliyetlerini düşürmek için kullandık. Ben çok borsa tarafındaki fiyatlamalara takılan biri değilim mühim olan şirketin karlılığı ve büyümesi. Bunları sağladığınız zaman inanıyorum ki borsadaki fiyatlamalarda bir süre sonra bu olumlu gidişin arkasından gelecektir.

BORSATEK- Tuğçelik’in yıllık cirosuna oranla ciddi oranda devam eden kontratları var. Her biri küresel ölçekteki şirketlerle yapılan bu anlaşmaların toplamı, ortalama vadesi nedir? Bunların önümüzdeki birkaç yıl için şirketin finansal tablolara etkisi tahminen ne olacaktır 

BURAK NERGİZ –Şirketimiz özellikle 2013 yılının 2. yarısından itibaren yaptığı yatırım ve atılımlar ile ciddi kontratlar elde etmiştir. Otomotiv sektöründe yaptığınız kontratların hayata geçmesini minimum 1 sene olarak göze alırsak, Tuğçelik’in yaptığı bu kontratların ciroya yansımasını 2015 yılından itibaren olacağını söyleyebiliriz. Özellikle 2014 yılı içinde 10 milyon euronun üzerinde bir makine parkuru yatırımı yapan Tuğçelik bunun finansal olarak geri dönüşünü 2015 yılından itibaren almaya başlamıştır. Yeni projelerinde tam anlamıyla devreye girmesi ile beraber firmamız üretim kısmında 2016 yılında 25 milyon Euro 2017 yılında ise 30 milyon Euro ciro hedeflemektedir. Yapılacak bu ciro yüzde 80 otomotiv sektörüne yüzde 20 olarak ta beyaz eşya sektörüne olacaktır. Şu anda elimizde 8-10 yıl arası 200 milyon euroluk kontratımız bulunmakta olup yatırımlarımızı önümüzdeki dönem Gebze tesisimize taşımayı planlamaktayız.

BORSATEK- Mevcut anlaşmalar ve devam eden görüşmelere bağlı olarak planlanmış yatırımlar nelerdir?

BURAK NERGİZ - 2016 yılında ülkemizin içinde bulunduğu durumu ve firmamızın kaynaklarını değerlendirip yıl sonuna doğru Gebze’de bulunan tesisimizde yatırıma başlamayı planlamaktayız. Müşteri taleplerine daha hızlı cevap verebilmek için son teknolojideki makine parkurları ile beraber Gebze’ye yapılacak olan yatırımın toplamda 12-15 milyon euro civarında olması planlanmıştır. Yatırımımız kademeli olarak yapılacak olup tesis tamamen faaliyet gösterdiği zaman yılda 40 milyon Euro ciro elde eder hale gelecektir. Buda Tuğçelik firmasının en başından beri hedefi olan ilk 500 sanayi kuruluşu arasına girmesinde çok ciddi bir adım olarak görülmektedir.

BORSATEK- Son üç yılda net satışları yıllık ortalama yüzde 25 büyüyen şirketin net kar marjında da 2015’te ciddi iyileşme yaşandığı görülüyor. Tuğçelik’in kısa ve orta vadeli finansal hedefleri nedir?

BURAK NERGİZ -Özellikle 2015 yılında aldığımız karar ile demir-çelik tarafında yavaşlayıp üretim ayağında katma değer üreten parçaların satışına ağırlık verdiğimiz için şirketimizin karı her sene daha da üstüne koyarak ilerlemeye devam edecektir. Özellikle 2015 yılının son çeyreğinde finansal tablolarımızda da ciddi iyileşmeler meydana gelmiş olup Tuğçelik ilerleyen dönemde yapacağı İhracatlar ve üreteceği katma değer ile karını arttırıp ileriye güvenle bakacaktır.

BORSATEK- Son olarak tasarrufunu uzun vadeli olarak hisse senedinde değerlendirmek isteyen yatırımcı neden sizin hisse senedinizi alsın?

BURAK NERGİZ -Tabii ilk önce yatırımcıların tercihlerine saygı duymak lazım ama Türkiye’deki yatırımcıların çoğu kısa vadeli hemen kazanmak isteyen bir bakış açısı ile hareket ediyor. Ama bence böyle bir dünya yok. Size şuan a kadar bahsettiğim gelişmeler vs bir süreç ve çalışma eseri. Esasen biz bize yatırım yapan yatırımcılar için de çalışıyoruz. İleriki dönemde karlılığımızın arttığını büyüdüğümüzü gören ve bize yatırım yapan yatırımcılarda bu değişimin ve gelişimin yanında yer almaları gerektiğini tavsiye edebilirim. Bizim sektör olarak önümüzün açık olduğunu düşünüyorum. 2015 yılına baktığınızda gene en çok büyüyen sektör otomotiv sektörü. Biz buradan ciddi bir pay alacağımızı düşünüyorum ileriki dönemde. Açıkçası bunun için çalışıyoruz.