Tüm dünya borsaları teknik aksaklıklar nedeniyle düşüşte

Megacap teknoloji hisselerindeki geri çekilme, Microsoft Corp.'un çevrimiçi hizmetlerindeki kesintilerin ardından yaygın teknik aksaklıklar yaşanmasıyla birlikte genişlemeye devam etti ve küresel hisse senetlerinde düşüşlere neden oldu.

NEw York borsasında Megacap teknoloji hisselerindeki geri çekilme, Microsoft Corp.'un çevrimiçi hizmetlerindeki kesintilerin ardından yaygın teknik aksaklıklar yaşanmasıyla birlikte genişlemeye devam etti ve küresel hisse senetlerinde düşüşlere neden oldu.

Avrupa’nın Stoxx 600 endeksi %0.5 kayıpla üst üste beşinci günde düşüşe geçti ve Ekim ayından bu yana en uzun kayıp serisini yaşadı. Londra Borsası'nı işleten LSE Group Plc, küresel teknik sorunların haberlerin yayınlanmasını engellediğini bildirmesinin ardından %1 düştü. Birçok borsada açılış işlemleri gecikti.

New York borsasında piyasa öncesi işlemlerde, Microsoft hisseleri %2.8 düştü ancak şirket, uçuşlar ve bankaların kesintiye uğramasına neden olan bulut hizmetleri kesintisinin çözüldüğünü açıkladı. Siber güvenlik firması Crowdstrike Inc., CNBC'ye kesintiden etkilendiğini bildirmesinin ardından piyasa öncesi işlemlerde %14'e kadar düştü. United Airlines Holdings ve Delta Air Lines Inc. gibi büyük hava yolu şirketlerinin hisseleri %1'den fazla geriledi.

S&P 500 vadeli işlemleri yaklaşık %0.2, Nasdaq 100 vadeli işlemleri ise %0.4 düştü.

Kesintiler, yatırımcıların yüksek uçan megacap teknoloji hisselerinden çıkarak daha küçük şirketlere yönelmesiyle teknoloji ağırlıklı Nasdaq'ın %3.7 kayıpla Nisan ayından bu yana en kötü haftasını geçirdiği bir haftanın sonuna yaklaşırken geldi. 

Bu hareketler, Perşembe günü açıklanan ve Mayıs başından bu yana en büyük işsizlik maaşı başvurusu artışını gösteren verilerin ardından Eylül ayında Federal Rezerv'in faiz oranlarını düşüreceği sinyalleri ve olası bir Donald Trump başkanlığı altında daha fazla korumacılık beklentileriyle tetiklendi.

Jefferies International Ltd. stratejisti Mohit Kumar, “Büyük resme baktığımızda, hem Fed'in faiz indirimi yolunda ilerlemesi hem de Trump ihtimallerinin artması risk pozitif olmalıdır” dedi. “Ancak bu aynı zamanda yatırımcıların varlık ve sektör tahsislerini yaz aylarına girerken yeniden değerlendirmeleri gerektiği anlamına geliyor. Daha yoğun pozisyonlanmış sektörler bu ayarlamada zarar gördü.”

Yaz Dönemi Geri Çekilmesi

Goldman Sachs Group Inc. stratejisti Christian Mueller-Glissmann, “daha zayıf büyüme verilerinin, zaten daha güvercin merkez bankası beklentilerinin ve ABD seçimlerine yönelik artan politika belirsizliğinin” birleşimi nedeniyle yaz döneminde hisse senetlerinde bir geri çekilme riski görüyor.

Çeyreklik kazançlar devam ederken, Alman elektronik üreticisi Sartorius AG, yıllık hedeflerini düşürdükten sonra %13 düştü. Bilgisayar oyunları üreticisi Ubisoft Entertainment SA, karışık yıllık hedeflerin ardından %8'den fazla düşerken, oyun firması Evolution AB, kazançlarının tahminleri karşılamaması nedeniyle de düştü.

ABD'de Netflix Inc., güçlü abone eklemeleri gösteren sonuçların ardından genişletilmiş işlemlerde yükseldi.

Günün erken saatlerinde, MSCI Asya Pasifik Endeksi üç aydaki en büyük haftalık düşüşü için %1'den fazla düştü. Çin'e satışlara yönelik yeni ABD kısıtlamaları endişesiyle çip hisselerindeki düşüş devam etti. Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. hisseleri üçüncü gününde düştü.

Bu hafta piyasalardaki önemli hareketler:

Hisse Senetleri

  • Stoxx Europe 600, Londra saatiyle 09:08'de %0.6 düştü
  • S&P 500 vadeli işlemleri %0.2 düştü
  • Nasdaq 100 vadeli işlemleri %0.4 düştü
  • Dow Jones Sanayi Ortalaması vadeli işlemleri %0.3 düştü
  • MSCI Asya Pasifik Endeksi %1.3 düştü
  • MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi %1.5 düştü

Dövizler

  • Euro, %0.1 düşerek $1.0882 oldu
  • İngiliz sterlini, %0.1 düşerek $1.2927 oldu

Kripto Paralar

  • Bitcoin %0.3 düşerek $63,632.26 oldu
  • Ether %0.9 düşerek $3,382.05 oldu

Tahviller

  • İngiltere'nin 10 yıllık getirisi iki baz puan artarak %4.08 oldu

Emtia

  • Brent petrol %0.3 düşerek varil başına $84.88 oldu
  • Spot altın %1 düşerek ons başına $2,420.48 oldu