İstanbul ve Ankara da yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği canlı bomba saldırılarının yarattığı güvenlik kaygıları ve Rusya ile Suriye konusunda yaşanan görüş ayrılığı nedeniyle Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı ilk iki ayda yüzde 8.5 düşüşle 2.41 milyon kişi oldu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan verilere göre, Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10.32 azalışla 1.24 milyon olarak gerçekleşti.
Rus turistlerin Ukrayna nedeniyle yaşadığı gelir kaybının ve bir Rus savaş uçağının geçtiğimiz yıl Kasım ayında Suriye sınırında Türk hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle düşürülmesinin ardından, Rusya'dan gelen ziyaretçi sayısı ise Şubat'ta yüzde 51.6 düşüşle 20,074'ya geriledi. Rusya'dan gelen ziyaretçi sayısında ilk iki aylık düşüş yüzde 54.4 oldu.
Verilerin ayrıntılarına bakıldığında yabancı ziyaretçi sayısında yaşanan en büyük düşüşler yine IŞİD ve PKK'nın gerçekleştirdiği canlı bomba saldırıları nedeniyle güvenlik sorunlarına daha hassas olan kişi başına milli geliri yüksek ülke turistlerinde yaşandı.
Japonya'dan gelen yabancı ziyaretçi sayısı yılın ilk iki ayında yüzde 58.5 azalırken Güney Kore'de azalış yüzde 44.2 oldu. Finlandiya İspanya İsveç'ten gelen turist sayısında yüzde 30'un üzerinde azalış yaşandı. İlk iki ayda Avrupa'dan gelen turistlerde yüzde 7.7 OECD ülkelerinden gelen turist sayısında ise yüzde 13.6 azalış yaşandı.
Reuters'da kısa süre önce yayımlanan bir analizde de belirtildiği üzere Türkiye sahil turizmi ile ön plana çıktığı için turizm gelirlerinin yaklaşık yüzde 70'ini Mayıs-Ekim ayları arasındaki yaz döneminde sağlıyor. Bu nedenle sektörde henüz gerçek etki tam olarak hissedilmeye başlanmadı. Ancak yaz sezonu için Türkiye'ye turist gönderen Avrupalı büyük operatörler yaz ayları için rezervasyonlarda yüzde 40'a ulaşan düşüşlere dikkat çekiyor.
Sektör temsilcileri yüksek gelir düzeyine sahip ülke turistlerinde yaşanan düşüşün ise Bu düşüşün yıl boyunca artarak sürebileceğinden endişe ediliyor.
Rusya'dan gelen ziyaretçi sayısının ise 2014'teki 4.5 milyondan 2016'da 1 milyona kadar düşmesinden endişe ediliyor.
Analistler turizm gelirlerinde bu yıl en az 5 milyar dolarlık düşüş beklerken; ilişkili sektörler de düşünüldüğünde ekonomik büyümeyi 0.5 puandan fazla aşağı çekecek, cari açığın GSYH'ye oranını ise neredeyse aynı oranda yukarı çekecek, yaz sezonda işsizliği artıracak önemli makro sonuçları olacağını belirtiyorlar.
Turizm gelirleri de 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 8.3 azalışla 31.46 milyar dolar oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verilerine göre yabancı ziyaretçi sayısı ise 2015'te yüzde 1.61 azalarak 36.24 milyona geriledi.
Aralık 2015'te Rusya'dan gelen ziyaretçi sayısı yüzde 46.9 düşüşle 25,485'e gerilerken yıl genelindeki düşüş ise yüzde 18.53 oldu. Rusya'dan gelen ziyaretçi sayısı Ocak ayında ise yüzde 56.7 düşüşle 22,106'ya geriledi.
Hükümet yetkilileri ise sektördeki sorunların çözümü için 255 milyon TL'lik hibe desteği, 288 milyon TL'lik ödemeye kolaylığının da aralarında yer aldığı teşvik açıklarken, sektörün sert düşüşleri tanıtım, reklam ve ülke çeşitlendirme ile aşılabileceğini düşünüyor.