Anayasa değişikliği referandumu öncesinde AKP’li siyasetçilerin Almanya ve Hollanda’daki konuşmalarının bazılarının yasaklanmasıyla başlayan gerginlik, sosyal medyaya da sıçradı. Gün boyunca Almanya’da onbinlerce Twitter hesabı Türk olduğu tahmin edilen bilgisayar korsanları tarafından ele geçirildi.
AK Partili siyasetçilerin konuşmalarının engellenmesine karşı misilleme yaptıkları anlaşılan korsanlar, başta Alman futbol takımı Borussia Dortmund, Berlin Filarmoni Orkestrası, Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) ve Türkiye muhabiri tutuklanan Die Welt gazetesi olmak üzere takipçi sayısı yüksek kuruluşların ve Boris Becker gibi ünlü şahısların Twitter hesaplarına saldırı düzenledi. Saldırıları doğrulayan Twitter şirketi, konuyla ilgili inceleme başlattıklarını duyurdu.
Berlin’deki siyasi tepkiler sertleşti
Almanya ve Türkiye arasındaki karşılıklı restleşmede, Berlin’den gelen siyasi tepkiler de sertleşti. Başbakanlık Müsteşarı Peter Altmaier, referandum kampanyası için Almanya'ya gelmek isteyen Türk siyasetçilere yasak getirilebileceği tehdidinde bulundu. Saar Eyaleti Başbakanı Annegret Kramp-Karrenbauer ise bir adım daha ileri giderek, kendi eyaletinde yabancı politikacıların seçim kampanyaları düzenlemesini yasaklayacağını açıkladı. Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Ankara’dan gelen açıklamalara atıfta bulunarak, "Bir başka devletin, bir azınlığı, uzun süredir yaşadığı ya da doğduğu, çalıştığı, çocuklarını büyüttüğü ve kendi evi olan bir ülkeye karşı tavır almaya götürmesine izin veremeyiz," ifadesini kullandı.
Başbakanlık Müsteşarı Peter Altmaier, Alman hükümeti olarak Türk siyasilere seyahat yasağı hakkını saklı tuttuklarını, bunu “son seçenek” olarak gördüklerini, ancak gerektiğinde yabancı hükümet üyelerine seyahat yasağı getirmek için ellerindeki yasal imkanları kullanabileceklerini belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, AK Partili bakanların konuşmalarının iptali sonrasında kullandığı Nazi benzetmelerini kesinlikle reddettiklerini söyleyen Altmaier, Almanya’nın dünya çapında saygınlığı bulunan bir hukuk devleti olduğunu bildirdi.
Saarland eyaleti yabancı siyasetçilerin mitinglerini yasakladı
Altmaier’in sözleri AKP’li siyasetçilerin Almanya’daki toplantılarında kullanacakları dile yönelik bir tehdit olarak yorumlanırken, Almanya-Fransa sınırındaki Saarland eyaleti Berlin’den bağımsız bir karar alarak, tüm yabancı siyasetçilerin eyalet sınırları içerisinde miting yapmasını yasakladı. Yasağa gerekçe olarak Oturma İzni Kanunu’nu gösteren Saarland Başbakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, sözkonusu kanunun yabancıların huzurunu tehlikeye sokacak nitelikte siyasi faaliyet yürütmesini yasaklamaya izin verdiğini ileri sürdü.
Karrenbauer, koyduğu yasağın sadece Türk politikacıları kapsamadığını, yasağın Fransa’daki aşırı sağcı parti Front National’de siyaset yapan isimleri de kapsadığını dile getirdi. Bir milyona yakın Türkiye kökenli göçmenin yaşadığı Kuzey Ren-Vestfalya Başbakanı Hannelore Kraft ise, Türk hükümet yetkililerinin referandum konuşmalarını münferit olaylar olarak değerlendireceklerini söyledi. 14 Mayıs’ta Kuzey Ren-Vestfalya’da eyalet seçimleri yapılıyor. Bu seçim Eylül ayındaki genel seçim öncesi son prova olarak nitelendiriliyor.
Berlin’deki İslam Konferansı’nın ardından açıklamalarda bulunan Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Almanya olarak Alman vatandaşlığını alanların toplumun yaşam değerlerine saygı duymalarını ve özümsemelerini beklediklerini açıkladı. “Bu, eski vatanıyla bağları koparmak ya da eski vatandaki siyasi gelişmelere ilgi duymamak anlamına gelmiyor. Ancak eski vatandaki çatışmaların buraya taşınmaması konusunda sınır çizmeli” diye konuşan de Maiziere, “Farklı düşünenlerin vatan haini, ‘Nazi’ veya ‘Türkiye düşmanı’ ya da ‘terörist’ olarak damgalanması tavırlarının içine çekilmenize izin vermeyin,” dedi.
Almanya Kuzey Ren-Vestfalya Uyum Meclisleri Birliği Başkanı Tayfun Keltek yapılan tartışmaların Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin yanı sıra özellikle burada yaşayan Türkiye kökenli göçmenlere zarar verdiği görüşünde.
Almanya’da 13 bölgede sandıklar kuruluyor
Öte yandan yaşanan krize rağmen Almanya, anayasa değişikliği oylaması için ülkede 13 bölgede sandık kurulması talebini kabul etti. Böylece Almanya’da yaşayan Türk seçmenler referandum için 27 Mart-9 Nisan tarihleri arasında Münih, Nürnberg, Düsseldorf, Stuttgart, Karlsruhe, Mainz, Frankfurt, Hannover, Köln, Berlin, Hamburg, Münster ve Essen başkonsolosluklarında oyunu kullanabilecek. Essen, Hannover, Münih ve Nürnberg başkonsolosluklarının fiziki alt yapısı yeterli olmadığı için bina dışında mekanlar kiralanacak. Almanya'da yaklaşık 1 milyon 400 bin Türk seçmen yaşıyor.