Türkiye için kötü haber. Petrol fiyatları rekor seviyelere yükselebilir

Uzmanlara Göre Orta Doğu'daki Gerilimler Artarken Petrol Hisseleri Yükselmeye Devam Edebilir

Petrol piyasaları, Orta Doğu'daki artan gerilimlerle birlikte yeni bir yükseliş dönemine girebilir. Geçtiğimiz hafta ham petrol vadeli işlemleri (%CL=F) %9 oranında artarak Mart 2023'ten bu yana en büyük haftalık kazancını kaydetti. Bu artış, İsrail'in İran'ın füze saldırısına misilleme yapma vaadiyle birlikte, trader'ların 100 dolarlık petrol üzerine bahis yapmalarına neden oldu. Bu da Brent petrolüne yönelik yükseliş pozisyonlarını beş haftanın en yüksek seviyesine taşıdı.

Rystad Energy'den Claudio Galimberti ile konuşma fırsatım oldu. Galimberti, trader'ların Orta Doğu'daki gerilimlerin "son 40 yılın en yüksek seviyelerinden birine ulaşmasıyla" büyük bir arz kesintisi riskini fiyatlandırdıklarını belirtti. İran, günde üç milyondan fazla varil petrol üreten büyük bir oyuncu olduğu için, bu arz kesintisi riski kısa vadede petrol fiyatları üzerinde "büyük bir rüzgar etkisi" yaratabilir.

Blue Line Futures'dan Bill Baruch, bu gelişmelerin petrol fiyatlarını önemli ölçüde yukarıya taşıyacağını ve bunun "oyun değiştirici" bir etki yaratacağını söyledi.

Eğer bu arz kesintisi riskine karşı kendinizi koruma yolları arıyorsanız, Galimberti’ye göre, Exxon Mobil (XOM), Chevron (CVX) ve Shell (SHEL) gibi şirketler Orta Doğu'ya sınırlı maruz kalmaları nedeniyle "net kazananlar" olarak öne çıkıyor.

Geçen haftaki hisse senedi hareketlerine bakılırsa, Wall Street de aynı fikirde. Exxon hisseleri %7,8 artarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşırken, Chevron %3,6 değer kazandı.

Wall Street, daha geniş bir çatışma riskini değerlendirmeye çalışıyor. Tartışılan senaryolardan biri, küresel petrol ticaretinin yaklaşık %30'unun geçtiği ve stratejik öneme sahip Hürmüz Boğazı'nın bloke edilmesi olasılığı. Bu, önümüzdeki günlerde Wall Street uzmanlarının yakından takip edeceği potansiyel bir tehdit.

Goldman Sachs'tan Jenny Grimberg de enerji arzındaki büyük kesintiler riskinin arttığını belirtti. Geçen hafta yazdığı bir notta Grimberg, "Bu çatışmanın en büyük etkisi, enerji arzında kesinti yaşanması olacaktır. Hürmüz Boğazı'nın kapanması, petrol fiyatlarında önemli bir artışa ve bunun enflasyon üzerindeki yukarı yönlü baskısının büyümeye zarar vermesine yol açabilir" dedi.

Goldman Sachs, OPEC'in günde iki milyon varillik bir arz kesintisini hızla dengelemesi halinde Brent petrol fiyatlarının 90 dolar civarında zirve yapabileceğini tahmin ediyor. Ancak OPEC bu açığı telafi etmezse, fiyatların 90 doların ortalarına kadar çıkması muhtemel.

Uzmanlar ayrıca, Orta Doğu'daki gerilimin daha da tırmanmasının enerji piyasasının ötesinde etkileri olabileceği konusunda uyarıyorlar. Wells Fargo Investment Institute'den Paul Christopher, daha geniş bir çatışmanın yatırımcıları "güvenli liman" olarak görülen varlıklara yönlendireceğini belirtti.

Christopher, "Bu durum muhtemelen ABD doları, Japon yeni ve İsviçre frangının değer kazanmasına, emtia ve 10 yıllık ABD Hazine tahvillerinin fiyatlarının artmasına ve hisse senedi piyasalarının düşmesine neden olacaktır" dedi.