Yeni ekonomi yönetiminin attığı adımlarla mayıs sonundan bu yana düşüş eğiliminde hareket eden Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) Mart 2021'den bu yana ilk kez 300 baz puanın altına gerileyerek 299,9 baz puana indi.
Türkiye'nin CDS'leri hala dünyadaki en yüksek CDS'lerden birisi durumunda.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Nas politikasına bağlı kalacağız, faizleri düşüreceğiz, enflasyon da düşecek" şeklinde çerçevesini çizdiği ekonomi politikası çerçevesinde TL erimiş, alım gücü düşmüş, enflasyon üç haneli rakamlara yükselmiş ve Türkiye'nin risk pirimi de 700 puanı geçmişti
Seçimlerinin ardından iş başına gelen yeni ekonomi yönetimi, uyguladığı tam tersi politika ile makro göstergelerdeki bozulmayı frenlemeye başlamıştı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Mayıs sonundan bu yana enflasyonla mücadele kapsamında politika faizini yüzde 8,50'den yüzde 40'a taşırken, birçok sadeleşme adımına da imza attı. Uygulanan ekonomi politakası Türk lirası varlıklara ilginin artmasını sağlarken, uluslararası finansal kuruluşlardan da olumlu değerlendirmeler gelmişti.
Bu çerçevede, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'de son dönemdeki politika düzenlemeleri nedeniyle takvim dışı değerlendirmeye giderek Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit etti, kredi notu görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirdi.
Türkiye ekonomisine yönelik öngörülebilirliğin artmasıyla Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi de düşüş eğilimine geçerken, Türkiye'nin CDS'si, mayıs ayındaki 700 baz puan seviyelerinden gerileyerek Mart 2021'den bu yana ilk defa 300 baz puanın altına düştü ve 299,9 baz puana indi.
Dün de Deutsche Bank'ın hazırladığı "CEEMEA Strateji Notları" raporunda, TL'de carry trade fırsatının öne çıktığı kaydedilirken, daha önce de Bank of America, Türk bankalarına yönelik olumlu yönde rapor yayınlamıştı.