Türkiye'nin kopya yazlımlarla başı dertte

100 ülkede yapılan araştırmaya göre Türkiye’de casus yazılıma bulaşma oranı yüzde 42.6

Türkiye uzun bir süredir FETÖ'nün çökertmeye çalıştığı güvenlik tehditleriyle uğraşırken, siber saldırılar da yüksek risk oluşturuyor. Siber saldırıların boyutu ve verdikleri zarar sürekli artarken, en kritik kurumlarda zafiyete yol açabiliyor. Güvenlik açığı olanların tüm konuşmaları dinleniyor, bilgileri ele geçirilebiliyor. Microsoft Siber İstihbarat Raporu siber tehditlerin arttığını gösteriyor. Türkiye'de kötü amaçlı yazılıma bulaşma oranı 2016 başında Nijerya'nın üstüne çıkarak yüzde 42.6'ya yükseldi. Bundan 3 ay önce bu rakam yüzde 21 civarındaydı. Bu rakam dünya ortalamasından 2.5 kat daha yüksek.

DEVLETİN KAPISI AÇIK

Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu, "Kopyalanmış yazılım kullanan bilgisayarların yüzde 64'ünde güvenlik problemi var. Zafiyetin önemli bölümü güncellenmeyen cihazlarda oluşuyor. Artık destek verilmeyen Windows XP kullanan bilgisayarların oranı hâlâ çok yüksek. Bunlar da tehdide açık" dedi.

Türkiye'nin 2015'te uğradığı siber saldırıda atakların önemli bir bölümünün içeriden geldiğini vurgulayan Kansu, "Kopya yazılımların yüzde 78'i bilgisayar korsanlarının bilgisayarın kamerasını devreye almasına izin veren, kullanıcının masaüstünü takip etmesini sağlayan casus yazılımlar içeriyor. Yüzde 36'sı ise truva atı yazılımı ve reklam destekli yazılım içeriyor. Korsanlar bu yazılımlarla cihazın mikrofon veya kamerasını açabiliyor. Yani bilgi hırsızlığının sınırlarını görmek olanaksız" dedi.(Sabah)