Türkiye'nin siber güvenliği alarm veriyor

Microsoft Başkan Yardımcısı Ali Faramawy, “Türkiye’deki siber güvenlik standartlarıyla alakalı biraz endişeliyim. Virüslü bilgisayar sayısı çok yüksek," dedi

Microsoft Orta Doğu ve Afrika (MEA) Bölgesinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Ali Faramawy, Türkiye ekonomisine yönelik iyimser olduğunu dile getirirken, hızla yükselen siber güvenlik riskleri ortamında, ülkede teknoloji kullanan kurumların kurumsal kapasitesinin geliştirilmesinin önemini vurguladı.

Faramawy, “Türkiye’deki siber güvenlik standartlarıyla alakalı biraz endişeliyim. Virüslü bilgisayar sayısı çok yüksek, dünya ortalamasının iki katından fazla” uyarısı yaparak, siber güvenliği arttırmak için yapılması gereken çok iş olduğunu söyledi. Faramawy, Türkiye’de siber güvenliğe yönelik uyarılarda bulundu.

En son çıkan Microsoft Güvenlik İstihbaratı Raporu’na (SIR) göre, Türkiye’nin siber güvenlik sicili 2015’in son çeyreğinde çarpıcı biçimde bozuldu. Bu dönemde temizlenen bilgisayar oranı yüzde 42.6’ya kadar çıkarken, bu bir önceki çeyrekteki yüzde 21’lik orana göre oldukça hızlı bir artış oldu. Rapora göre, bu rakam dünya ortalamasının da yaklaşık 2.5 katı ve Türkiye’nin sicilini Nijerya dahil birçok ülkenin gerisinde bırakıyor. Norton by Symantec’in bir başka raporuna göre ise Türkiye’deki benzersiz virüslerin sayısı en yakın ülkenin hemen hemen iki katı fazla. Virüslü bilgisayarlar büyük oranda İstanbul’da bulunurken, Ankara İstanbul’u takip ediyor. Rapora göre, bu iki şehirde çoğu ülkenin tamamından daha fazla bot (internet robotu) var. 

KALKINMANIN DÖRT ŞARTI

Hükümete teknolojik altyapının modernize edilmesi, yatırım ortamının ve teknoloji kullanan kurumların kurumsal kapasitelerinin iyileştirilmesinin yanı sıra inovasyonun arttırılması tavsiyelerinde bulunan Faramawy, şöyle konuştu: “Bence ekonomik ve sosyal kalkınmanın dört ayağı var: Altyapı, yatırım ortamı, kurumsal kapasite ve inovasyon. Kurumsal kapasite tarafında, benhükümetin yaptıklarını beğeniyorum. Türkiye, havalimanlarından, demiryolları ve yollara büyük bir modernizasyon sürecinden geçiyor. 4G teknolojileri ve telekomünikasyon alanındaki gelişmeleri de takdir ediyorum. Ancak daha uygun fiyatlarla daha yüksek internet kalitesi ve daha yüksek internet hızı oranları da görmek isterim. Ayrıca yeni teknolojiler kullanarak, kırsal alanlara uygun fiyatlarla ulaşmanın daha farklı yollarını görmeyi isterim.” 

BULUT BİLİŞİM GÜVENLİDİR

Bulut bilişim konusunda endişeler olduğuna dikkat çeken Faramawy, “İnsanlar ‘Bulut bilişim güvenli değil’ diye düşünüyor. Ancak bu doğru değil. Bu, cihazlarınızı nasıl yapılandıracağınız ve güvenliğinizi nasıl tasarladığınızla ilgili” diye konuştu. Faramawy, Türkiye’de yatırım ortamının iyileştirilmesi ve uluslararası yatırımcıların ülkeye gelmesini sağlamak amacıyla geçtiğimiz ay düzenlenen 9. Yatırım Danışma Konseyi (YDK) toplantısına katıldı. Toplantıdan, stratejik bir sektör olarak bilgi ve iletişim teknolojilerinin (BİT) geliştirilmesine öncelik verilmesi, yeni nesil teknoloji vasıtasıyla inovasyonu arttırma ve eğitim kalitesini arttırma gibi kararlar çıktı. (Hürriyet Daily News)